Annyi itt a cincér, hogy egész kilátót le kell bontani miattuk a Balatonnál
A létesítményt 2021-ben életveszélyessé nyilvánították és lezárták a látogatók elől.
A késői laskagomba az osztatlan bazídiumú gombák osztályának a kalaposgombák rendjéhez, ezen belül a laskagombafélék családjához tartozó faj. A téli gombafajaink közé tartozik.
A késői laskagomba jellemzői
A késői laskagomba kalapja nagyjából 4-15 (30) cm átmérőjű, eleinte domború, majd ellaposodik, kagyló-, nyelv- vagy lapát formájú lesz. Szürke, acélszürke, szürkésbarna, kékesfeketés, hidegebb időben sötétebb színű lesz. A lemezek fehéresek vagy sárgásak, szélesek, a tönk kezdetéig lefutnak. A spórapor eleinte fehér, később világos-ibolyás végül világos-barnás színű. A késői laskagomba húsa fehér, az idősebb példányok esetében rágós, szálkás. Rövid, oldaltálló tönkje fehér, néha barnás, amellyel az élő, vagy elhalt lombhullató fákhoz kapcsolódik – ami egyben az egyik fő jellemzője. A késői laskagomba egyedei csoportosan, egymás fölött, csomókban, jellegzetes kagyló alakban jelennek meg.
A késői laskagombáról általánosan elmondható, hogy az ehető és gyógyhatású gombák élelmezésben betöltött szerepe jelentős, táplálkozási értékük többrétű. Fehérjében gazdag, egyszerű szénhidrát tartalma alacsony, miközben nagy molekulasúlyú szénhidráttartalma magas. Érdekesség, hogy a rómaiak a gombát az istenek eledelének hívták, a kínaiak pedig az élet elixírjének tartották. Sőt, kísérlettel tudták igazolni azt, hogy a késői laskagomba képes gátolni az egyes emlő- és vastagbélrák sejtek működését, ezért potenciális szerepe lehet ezen megbetegedések kezelésében és megelőzésében egyaránt.
A létesítményt 2021-ben életveszélyessé nyilvánították és lezárták a látogatók elől.
Egyre nagyobb fantáziát és lehetőséget látnak a sörgyártók az új alapanyagokban.
Jelentős jövedelmet hozhat a szarvasgomba-gyűjtés, de az illegális gyűjtők már az állományt veszélyeztetik.
A növények szárazságtűrő képessége egy rendkívül komplex tulajdonság, amely számos tényezőtől függ.
A zöldségek és gyümölcstermő növények levelein is gyakran látható bevonattal sokszor lehet találkozni a kiskertekben.
A legsúlyosabb minőségi és mennyiségi veszteséget a termesztés során a vírusos betegségek okozzák.
A gyökérzöldségek nemcsak rendkívül táplálóak, de a konyhában is sokoldalúan felhasználhatók.
2025 augusztusában a magyar gazdák 22,7 százalékkal több traktort vettek, mint egy évvel korábban.
2025-ben lesz tizenegyedik éve, hogy a siófoki Portfolio Agrárszektor Konferencián kiosztjuk a Portfolio Agrárdíjakat.
Korábban a magyar búza kiválónak számított, ma azonban a hazai termés döntő része már csak a kommersz kategóriába esik.
Az elmúlt év megmutatta, hogy a fagyok, a szárazság és a kártevők egyaránt képesek megtépázni a gazdák munkáját.
Egy veteményeskerttől sokkal többet kaphatunk, mint a szendvicsekre kerülő friss uborka, paprika vagy paradicsom.