Ellepték a csigák a kertet? Ezekkel a trükkökkel könnyedén megszabadulhatsz tőlük

Ellepték a csigák a kertet? Ezekkel a trükkökkel könnyedén megszabadulhatsz tőlük

agrarszektor.hu
Bár a meztelen csigák általánosságban sokkal falánkabbak, a házzal rendelkező társaik is komoly bosszúságot okozhatnak. Hogyan védekezhetünk ellenük? Mit tehetünk, ha túlszaporodnak a kertünkben? Mikre kell odafigyelnünk, ha meg szeretnénk szabadulni tőlük? Ezekre a kérdésekre adunk most választ.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Már a legelején érdemes tisztázni, a csigák közül valamennyi káros, de azért is kedveljük őket, főleg az éticsigákat, mert amennyire kártékonyak, annyira hasznosak is lehetnek. Az éticsigákat, ahogy a nevéből is kihallhatjuk, nem egy nációban kiemelkedő csemegeként fogyasztják, nálunk is gyűjtik, főként exportálják. A csiga viszont meztelenül a legrosszabb - borzasztóan káros, ezért ellenük mindenképpen védekezni kell. Viszont, ha a házas csigák elszaporodnak, akkor sem szabad ölbe tett kézzel ülni - írja a HelloVidék.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Nem mindegy, milyen a csiga 

Minden csigafaj előszeretettel fogyaszt sérült növényi hajtásokat, lankadó leveleket és rothadó gyümölcsöt is, nem csak a friss portékát. Azok a fajok, amelyek nem jelentenek különösebb veszélyt kertünk növényeire, főképp ezekkel a növényi részekkel táplálkoznak, szaporodási potenciáljuk sem nagy, és/vagy nem tesznek meg akkora távolságokat, hogy felkutassák a kedvelt növényeinket, hanem egyszerűen beérik azzal, ami korhad és lankad. A házas csigákat többnyire ezekhez a kevésbé kártékony fajtákhoz sorolják.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az étcsiga

Ezek a csigák sokkal falánkabbak, és a házzal rendelkező étcsiga is okozhat komoly problémákat. Egyébként ez a legismertebb csigafajunk, barnás-krémszínű, hatalmas, akár 5 cm-t is meghaladó házáról ismerjük meg, amit szürkés-fehér testén cipel. Kedveli a meszesebb, köves életteret, télen pedig nyugovóra tér. Leginkább a korhadó növényi maradványok képezik az alaptáplálékukat, de olykor ők is felfalják a zöld részeket is. Azonban, hasznos tulajdonsággal is bírnak, hiszen előszeretettel fogyasztják más csigák tojásait is - ez nem elhanyagolandó pozitívum akkor, amikor egy darab spanyol csupaszcsiga akár 400 tojás is lerak. Könnyen felismerhető, hogy merre is járt a kertünkben, hiszen mozgása nyomán fényes nyálkacsík marad vissza. Kedvence egyébként a büdöske nevű virág, amelyet csonkig képes elfogyasztani.

A mi őshonos éticsingánkat két kártékony faj is kitúrhatja

Hazánkban kétféle kártékony invazív étcsigafaj is terjed: egyrészt főként a nemzetközi kereskedelem révén a növények földlabdáiban terjedtek el, illetve Magyarországon a rendszerváltás éveiben sokan próbálkoztak különböző éticsiga fajok tenyésztésével, nagy üzletnek tűnt őket étkezési célból exportálni. Az üzlet befuccsolt, a vállalkozók pedig a lehető legegyszerűbben szabadultak meg a sok tízezres állománytól: kidobták az élő csigákat a természetbe - az eredmény pedig már magáért beszél. Közülük az első a pettyes vagy cirádás éticsiga: kisebb az őshonos magyar étinél, csak 8-9 centiméter hosszú, a ház legfeljebb 40 milliméter széles és 35 milliméter magas. Háza barna, fekete foltokkal, a nagyobb házú példányok gyakran csak 2 éves kortól érik el az ivarérettséget. A párzási időszak meleg, párás nyári éjjeleken van. Az újonnan kikelt csigák háza, puha és átlátszó, de idővel megsötétedik és több spirált szerez.

A fehérsávos éticsiga szintén nagyon hasonlít az éticsigára, de valamivel nagyobb, a háza szélessége 45-55 mm, magassága 30-60 mm. A csigaház 5-6 kanyarulatból áll, az utolsó kanyarulatok gyorsan tágulnak. Az éticsigától leginkább a ház színe különbözteti meg, a fehéres alapszínen a kanyarulatok hosszában széles sötét vörösesbarna vagy világosbarna csíkok húzódnak. A ház felszíne a növekedési vonalakkal szabálytalanul rovátkolt. Az állat szürkéssárga, szürkésbarna, testét hossz- és keresztirányú mélyedések sora teszi ripacsossá.

Hogyan tudunk védekezni a házas csigák ellen? 

Bár lehet védekezni vegyszerrel is, egyáltalán nem tanácsos, hiszen nem elég, hogy drágák, azokhoz a növényekhez kell juttatnunk, melyeket később mi is el szeretnénk fogyasztani. Ami még ennél is fontosabb talán, hogy hazánkban a sima őshonos éticsiga védett faj - a mérget pedig még kiskedvenceink is megehetik! Az alábbi trükkök azonban egyszerűek, ám annál hatásosabbak, és nem kártékonyak: 

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Begyűjtés kézzel

Este, sötétedés után egy zseblámpával rengeteg kövér példányt össze tudunk szedni, elsősorban a kert nyirkosabb, északi részén, vagy a veteményesben a kedvenc növényeinknél. Aztán jöhet az elköltöztetés: egy zárható vödörbe gyűjtsük őket össze, majd jó messzire vigyük el, és egy árokparton vagy erdőszélen engedjük szabadon a csigákat. 

2. Deszkacsapda

Helyezzünk néhány deszkát a kertbe éjszakára, és tegyünk alájuk néhány karika nyers krumplit, reggelre tele lesz a deszka alja csigákkal. Ezután peidg nincs is más hátra, mint elköltöztetni őket, ahogyan fentebb is írtuk. 

3. Akadálypályák

A veteményt vagy a virágosládákat védhetjük fizikai akadályokkal is, ilyen az apróra zúzott tojáshéj, fűrészpor, kőpor, fahamu, műtrágya vagy a kávézacc, amik a csiga közlekedését nehezíti. Szórjuk a kert szélét körbe valamelyik - előbb említett - természetes anyaggal. Végső esetben minikerítést is telepíthetünk az ágyások köré, ami szúrós, és nem tudnak felmászni rá.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58