2020. október 24. szombat Salamon

Hírek - Növény

Újabb szerkivonás Európában: búcsút mondhatnak ezeknek a kártevő irtóknak a gazdák

Újabb növényvédő szereket tilt be a brit kormány. 2022 márciusa végén a metaldehid hatóanyagú csigaölő szerek húzhatják le a rolót. A brit gazdák már most aggódnak, hogy az újabb szerkivonás után nem lesz eléggé hatékony eszköz a kezükben a csigák ellen.
 
 

A brit Brit Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági és Vidékfejlesztési Minisztériumot (Department for Environment, Food and Rural Affairs – Defra) vezető Victoria Prentis bejelentése szerint a metaldehid hatóanyagú szerek kivezetésére a környezet és az élővilág védelme érdekében van szükség, írta meg a FarmingUK. A döntést több szakértői testület tanácsai és ajánlásai alapján hozta meg a brit kormány. A növényvédő szerekkel foglalkozó szakértői bizottság (Expert Committee on Pesticides – ECP) és az egészségügyi és biztonsági kormányhivatal (Health and Safety Executive – HSE) szerint a metaldehid használata veszélyt jelent a madarakra és az emlősökre.

A metaldehid hatóanyagú csigaölő szereket 2022. március 31-én fogják kivonni a forgalomból, így a gazdáknak a Defra szerint elegendő idejük lesz arra, hogy másik növényvédő szer használatára álljanak át. A gyártók még egészen 2021. március 31-ig állíthatják elő a metaldehid tartalmú szereiket, az azt követő évben pedig a forgalmazók árusíthatják azt.

Ha hagyják őket elszaporodni, a csigák óriási károkat tudnak okozni a gabonafélékben, a káposztafélékben, a burgonyában és a repcében. A metaldehid tartalmú szerek nélkül azonban csak a vasalapú csigaölők maradnak a piacon, amelyek a gazdák véleménye szerint kevéssé hatékonyak, mint a metaldehid.

Victoria Prentis szerint a tudományos bizonyítékok meggyőzőek voltak, és a metaldehid környezetre és vadvilágra gyakorolt fenyegetése egyszerűen túl nagy volt. A Defra szerint a döntésük a gondos, tudományos mérlegelésen alapult. Ahogy a miniszter fogalmazott, a brit kormány elkötelezte magát amellett, hogy a koronavírus után egy zöldebb Angliát fog építeni, és a metaldehidre vonatkozó szigorítás csak egy újabb lépés a tisztább és zöldebb ország létrehozása felé. 2018-ban a Defra akkori minisztere, Michael Gove már bejelentette a metaldehid alapú csigaölők betiltását, de egy jogi kifogást követően meg kellett semmisítenie ezt a döntését.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu