2020. szeptember 22. kedd Móric

Hírek - Állat

Ritka óriáscsigát keresnek a magyar kutatók: a lakosság segítségét kérik

A citizen science (közösségi vagy házi tudomány) jegyében egy invazív faj magyarországi elterjedtségének felmérésében kér lakossági segítséget két magyar tudós. Turóci Ágnes és Páll-Gergely Barna azt szeretnék megtudni, hogy amit korábban a pincelakó meztelencsiga inváziójának hittek, az valóban az-e, vagy egy másik puhatestű faj térnyerése.
 
 

Turóci Ágnes biológus és Páll-Gergely Barna zoológus, nemzetközi hírű csigakutató felhívása a ritka, de városi környezetben nyári esők után fel-felbukkanó nagy termetű, sárgás-zöldes pincelakó meztelencsigáról (Limacus flavus) szól. Mint Facebook-bejegyzésükben írják, a főváros budai részén begyűjtött példányokról boncolásuk után kiderült, hogy azok egy másik faj, a foltos meztelencsiga (Limacus maculatus) egyedei voltak, írta meg a Qubit.

Felmerült a kérdés, hogy az összes pincelakó meztelencsiga-adat rossz határozás eredménye-e. Ezért két tudós a Mátra Múzeum gyűjteményi anyagát is átnézte, és úgy találták, hogy a pincelakó meztelencsiga országszerte elterjedtnek látszik, míg a foltos meztelencsiga jelenleg csak Budáról ismert.

Pincelakó meztelencsiga (Fotó: Páll-Gergely Barna)
Hogy felmérjük, hogy a két faj jelenleg mennyire terjedt el, szükségünk lenne élő példányokra Budapestről, illetve az ország más tájairól is. Ha láttok nagy termetű, sárgás-zöldes, barna foltos meztelencsigát, legyetek kedvesek eltenni egy befőttesüvegbe (vagy hasonlóba), a többi logisztikát pedig megbeszéljük privátban

– fogalmazott Turóci Ágnes és Páll-Gergely Barna.

A szakértők szerint egyébként mindkét faj a Kaukázus térségében őshonos, és nagyon úgy tűnik, hogy Európába onnan települtek be az elmúlt évtizedekben.  A kutatók azt kérték az emberektől, hogy az észleléseket ehhez a Facebook-poszthoz írják. A beérkező adatokból készülő cikk várhatóan az ősszel fog megjelenni.

(A címlapkép csak illusztráció.)

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu