Új kártevő jelent meg Magyarországon: óriási pusztítást végezhet a szőlőültetvényeken

Új kártevő jelent meg Magyarországon: óriási pusztítást végezhet a szőlőültetvényeken

agrarszektor.hu
Igen jelentős károkat tudnak okozni a szőlőben az élénkzöld lepkekabóca, ezért elkezdték feltérképezni a terjedésüket. Kóbor Péter, az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos munkatársa elmondta, hogy egy észak-amerikai elterjedésű fajról van szó, de hazánkban rokona a 2004 óta is ismert lepkekabócának.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A szakember, mint fogalmazott, ezek a rokon fajok közösségeket is alkotnak élőhelyükön; az átfedő élőhely, illetve tápnövényspektrumuk teszi ezt lehetővé. 2004-ben mutatták ki először a kontinensen Olaszországban, ezek után terjedni kezdett, Svájcból, Románia déli részéből, Szlovéniából, Ausztriából és Franciaországból ismerik hazánkon kívül. Táplálékába tartoznak a mezőgazdasági termesztés szempontjából fontos növények - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kóbor Péter figyelmeztetett, hogy elsősorban a szőlőkben tud tojásrakásával problémákat okozni, mivel a nőstények tojócsövüket a fiatal hajtásokba szúrva rakják le tojásaikat, így a hajtáson seb keletkezik - ez pedig nem egy szimpla mechanikai sérülés, hanem további fertőzések bejutási pontja is. A kabóca egyébként legnagyobb valószínűséggel mezőgazdasági szállítmányokkal, például szőlőbehozatallal érkezhetett, ráadásul a mérsékelt övi klímában jól is érzi magát. Kérdés, hogy vajon szükséges-e ellene bármilyen fellépés? A szakember úgy véli, hogy Európában jelentős károkozása nem ismert ugyan, de terjedőben van. A későbbi események viszont akár beavatkozást is indokolhatnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?