Új kártevő jelent meg Magyarországon: óriási pusztítást végezhet a szőlőültetvényeken

Új kártevő jelent meg Magyarországon: óriási pusztítást végezhet a szőlőültetvényeken

agrarszektor.hu
Igen jelentős károkat tudnak okozni a szőlőben az élénkzöld lepkekabóca, ezért elkezdték feltérképezni a terjedésüket. Kóbor Péter, az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos munkatársa elmondta, hogy egy észak-amerikai elterjedésű fajról van szó, de hazánkban rokona a 2004 óta is ismert lepkekabócának.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A szakember, mint fogalmazott, ezek a rokon fajok közösségeket is alkotnak élőhelyükön; az átfedő élőhely, illetve tápnövényspektrumuk teszi ezt lehetővé. 2004-ben mutatták ki először a kontinensen Olaszországban, ezek után terjedni kezdett, Svájcból, Románia déli részéből, Szlovéniából, Ausztriából és Franciaországból ismerik hazánkon kívül. Táplálékába tartoznak a mezőgazdasági termesztés szempontjából fontos növények - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kóbor Péter figyelmeztetett, hogy elsősorban a szőlőkben tud tojásrakásával problémákat okozni, mivel a nőstények tojócsövüket a fiatal hajtásokba szúrva rakják le tojásaikat, így a hajtáson seb keletkezik - ez pedig nem egy szimpla mechanikai sérülés, hanem további fertőzések bejutási pontja is. A kabóca egyébként legnagyobb valószínűséggel mezőgazdasági szállítmányokkal, például szőlőbehozatallal érkezhetett, ráadásul a mérsékelt övi klímában jól is érzi magát. Kérdés, hogy vajon szükséges-e ellene bármilyen fellépés? A szakember úgy véli, hogy Európában jelentős károkozása nem ismert ugyan, de terjedőben van. A későbbi események viszont akár beavatkozást is indokolhatnak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?