2022. május 20. péntek Bernát, Felícia

Hírek - Föld

Talajba a bugyikkal: a magyar gazdák segítségét kérik a kutatók egy felméréshez

Az ELKH ATK Talajtani Intézet szervezésében egy új tudományos projekt indul hazánkban is 2021. tavaszán, amelynek alapja a civil közreműködés. Egy egyszerű módszer segítségével, a talajélet és ezáltal a talajegészség kutatásához csatlakozhatnak a gazdálkodók és földhasználók. A talajélet aktív időszakában elásott pamut alsónemű lebomlása jelzi a talaj biológiai aktivitását. Így közösen képet kaphatnak a talajok állapotáról országos szinten.
 
 

A talajélet és a talaj egészségének felméréséhez kéri a lakosság segítségét az ELKH ATK Talajtani Intézete. Az érdeklődőktől azt kérik, hogy ássanak el a kertükben vagy a földjükön egy pamut alsóneműt, majd bizonyos idő eltelte után ássák azt ki, és a ruhadarab állapotáról készült fotókat küldjék el a megfelelő e-mail címre – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A kezdeményezés 2015 körül indult Kanadából, ahol a Kanadai Talajvédelmi Tanács megszervezte az első „soil your undies” versenyt (szó szerint kb. „talajba a bugyiddal”, de a „soiled undie” angol szlengben az összerondított alsógatyát is jelenti), miáltal a 100%-os pamutalsó-temetés hamar utat talált az Egyesült Államokba is. Az az ott született médiabeszámolók pedig több európai ország gazdáit és agrárszervezeteit megihlették. A norvégok mellett brit és francia gazdák is hódolnak az alsók elásásnak, de Izlandon és Svédországban is kezd terjedni a szokás. A hírről az Agrárszektor is beszámolt.

A kezdeményezés értelme a talaj minőségének a tesztelése. Amikor az alsóneműből még alsóbb nemű lesz, a talajban található baktériumok, férgek és más élőlények elkezdik pusztítani a szerves anyagokat, mindenekelőtt a pamutot. Éppen ezért kell 100%-os pamut alsóneműket elásni. Minél nagyobb az élet a talajban, annál inkább az enyészeté lesz a ruhadarab, ami 2-3 hónap alatt akár teljesen elbomolhat, a műszálas pántok és gumik kivételével. Ha viszont az alsónemű ennyi idő alatt nagyjából egyben marad, az azt jelenti, hogy az adott talajok rossz minőségűek.

Az ásást csak 15-20 centire kell megejteni, a talajnak ugyanis a legfelső rétege a legaktívabb. A talajminőséget ugyan lehet pontosabb módszerekkel is vizsgálni, de ezt a tesztet mindenki könnyen megcsinálhatja, és kellőképpen látványos eredményt is ad. A hazai kezdeményezéshez az alábbi linken lehet csatlakozni 2021.03.28-ig, azaz aki részt akar venni a kísérletben, az ma még jelentkezhet.

(A címlapkép forrása: Clackamas Soil & Water Conservation District)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!