Talajba a bugyikkal: a magyar gazdák segítségét kérik a kutatók egy felméréshez

Talajba a bugyikkal: a magyar gazdák segítségét kérik a kutatók egy felméréshez

agrarszektor.hu
Az ELKH ATK Talajtani Intézet szervezésében egy új tudományos projekt indul hazánkban is 2021. tavaszán, amelynek alapja a civil közreműködés. Egy egyszerű módszer segítségével, a talajélet és ezáltal a talajegészség kutatásához csatlakozhatnak a gazdálkodók és földhasználók. A talajélet aktív időszakában elásott pamut alsónemű lebomlása jelzi a talaj biológiai aktivitását. Így közösen képet kaphatnak a talajok állapotáról országos szinten.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A talajélet és a talaj egészségének felméréséhez kéri a lakosság segítségét az ELKH ATK Talajtani Intézete. Az érdeklődőktől azt kérik, hogy ássanak el a kertükben vagy a földjükön egy pamut alsóneműt, majd bizonyos idő eltelte után ássák azt ki, és a ruhadarab állapotáról készült fotókat küldjék el a megfelelő e-mail címre - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A kezdeményezés 2015 körül indult Kanadából, ahol a Kanadai Talajvédelmi Tanács megszervezte az első "soil your undies" versenyt (szó szerint kb. "talajba a bugyiddal", de a "soiled undie" angol szlengben az összerondított alsógatyát is jelenti), miáltal a 100%-os pamutalsó-temetés hamar utat talált az Egyesült Államokba is. Az az ott született médiabeszámolók pedig több európai ország gazdáit és agrárszervezeteit megihlették. A norvégok mellett brit és francia gazdák is hódolnak az alsók elásásnak, de Izlandon és Svédországban is kezd terjedni a szokás. A hírről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kezdeményezés értelme a talaj minőségének a tesztelése. Amikor az alsóneműből még alsóbb nemű lesz, a talajban található baktériumok, férgek és más élőlények elkezdik pusztítani a szerves anyagokat, mindenekelőtt a pamutot. Éppen ezért kell 100%-os pamut alsóneműket elásni. Minél nagyobb az élet a talajban, annál inkább az enyészeté lesz a ruhadarab, ami 2-3 hónap alatt akár teljesen elbomolhat, a műszálas pántok és gumik kivételével. Ha viszont az alsónemű ennyi idő alatt nagyjából egyben marad, az azt jelenti, hogy az adott talajok rossz minőségűek.

Az ásást csak 15-20 centire kell megejteni, a talajnak ugyanis a legfelső rétege a legaktívabb. A talajminőséget ugyan lehet pontosabb módszerekkel is vizsgálni, de ezt a tesztet mindenki könnyen megcsinálhatja, és kellőképpen látványos eredményt is ad. A hazai kezdeményezéshez az alábbi linken lehet csatlakozni 2021.03.28-ig, azaz aki részt akar venni a kísérletben, az ma még jelentkezhet.

(A címlapkép forrása: Clackamas Soil & Water Conservation District)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?