Eldobod az agyad: talajba ásott bugyikkal trükköznek a magyar gazdák

Eldobod az agyad: talajba ásott bugyikkal trükköznek a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Az ATK Talajtani Intézet szervezésében egy, a civileket is bevonó tudományos projekt indult hazánkban is 2021 tavaszán. Egy egyszerű módszer segítségével a talajélet és ezáltal a talajegészség kutatásához csatlakozhattak a talajuk egészsége, életereje iránt érdeklődő gazdálkodók és földhasználók.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mindez azért is fontos, mert a gazdálkodóknak, kertet, földet használóknak tudnia kell azt, hogy a talaj élő közeg, mely akkor funkcionál megfelelően, akkor segíti gazdáját, ha megfelelő kezelésben részesül - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Fontos, hogy ellássuk szervesanyaggal, melyet a talajban lévő élőlények alakítanak át értékes humuszanyagokká, a növények táplálásához szükséges anyagokká. A talaj ezáltal kellően szerkezetes, víztartó és megfelelően átszellőzötté is válik, megteremtve a megfelelő életteret a mikrobák és a növények gyökerei számára. A fenti kutatási eredőjeként a résztvevők megismerhették talajuk mikrobiológiai tevékenységét, melyek a talaj fenti jellemzőit hivatottak biztosítani. A talajélet hiánya sajnos a gazdaságosság ellen hat.

A TAKI munkatársainak ismertetése alapján a programra összesen 1193-an jelentkeztek, akik országosan közel 2000 helyszínen végeztek vizsgálatot. A résztvevők eltérő földhasználatú területeken (erdő, szántó, gyümölcsös, konyhakert, udvar stb.) ásták el a közel 2000 alsóneműt. A vizsgált területek közel kétharmada kiskert (udvar, kert, konyhakert), közel egyharmada szántó, szőlő vagy gyümölcsös és szórványosan erdőterület. Az egyforma minőségű pamut alsóneműt 20-25 cm mélységben kellett elásni a terület talajába. Az alsók a májusi elásás után mintegy 60 napot töltöttek a talajban. A talajban töltött két hónap után a pamut alsóneműn megfigyelhetők a bomlás jelei, a talajélet aktivitás mértékének függvényében. A kutatók ismertetése szerint az alsónemű bomlásának %-os aránya párhuzamba állítható a talajban folyó aktív mikrobiológiai tevékenységgel.

A beküldött adatok feldolgozása során megállapították, hogy a pamut alsók közel harmada 16-25%-os bomlási kategóriába esett, míg az 50%-os vagy afeletti kategóriákba összesen az alsók egy tizede tartozik. Az eredmények alapján is jól látszik, hogy a talajéleten változtatnunk kell annak érdekében, hogy egészséges, erőteljes növényállomány növekedjen rajta. Szervesanyagok bevitele (mulcs, szármaradvány, növényi gyökerek - takarónövények -, szervestrágya, iszapok stb.) nagyon fontos feladat mindezek érdekében mindamellett, hogy csökkenteni kell a talaj bolygatásainak számát is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?