Eldobod az agyad: talajba ásott bugyikkal trükköznek a magyar gazdák

Eldobod az agyad: talajba ásott bugyikkal trükköznek a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Az ATK Talajtani Intézet szervezésében egy, a civileket is bevonó tudományos projekt indult hazánkban is 2021 tavaszán. Egy egyszerű módszer segítségével a talajélet és ezáltal a talajegészség kutatásához csatlakozhattak a talajuk egészsége, életereje iránt érdeklődő gazdálkodók és földhasználók.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mindez azért is fontos, mert a gazdálkodóknak, kertet, földet használóknak tudnia kell azt, hogy a talaj élő közeg, mely akkor funkcionál megfelelően, akkor segíti gazdáját, ha megfelelő kezelésben részesül - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Fontos, hogy ellássuk szervesanyaggal, melyet a talajban lévő élőlények alakítanak át értékes humuszanyagokká, a növények táplálásához szükséges anyagokká. A talaj ezáltal kellően szerkezetes, víztartó és megfelelően átszellőzötté is válik, megteremtve a megfelelő életteret a mikrobák és a növények gyökerei számára. A fenti kutatási eredőjeként a résztvevők megismerhették talajuk mikrobiológiai tevékenységét, melyek a talaj fenti jellemzőit hivatottak biztosítani. A talajélet hiánya sajnos a gazdaságosság ellen hat.

A TAKI munkatársainak ismertetése alapján a programra összesen 1193-an jelentkeztek, akik országosan közel 2000 helyszínen végeztek vizsgálatot. A résztvevők eltérő földhasználatú területeken (erdő, szántó, gyümölcsös, konyhakert, udvar stb.) ásták el a közel 2000 alsóneműt. A vizsgált területek közel kétharmada kiskert (udvar, kert, konyhakert), közel egyharmada szántó, szőlő vagy gyümölcsös és szórványosan erdőterület. Az egyforma minőségű pamut alsóneműt 20-25 cm mélységben kellett elásni a terület talajába. Az alsók a májusi elásás után mintegy 60 napot töltöttek a talajban. A talajban töltött két hónap után a pamut alsóneműn megfigyelhetők a bomlás jelei, a talajélet aktivitás mértékének függvényében. A kutatók ismertetése szerint az alsónemű bomlásának %-os aránya párhuzamba állítható a talajban folyó aktív mikrobiológiai tevékenységgel.

A beküldött adatok feldolgozása során megállapították, hogy a pamut alsók közel harmada 16-25%-os bomlási kategóriába esett, míg az 50%-os vagy afeletti kategóriákba összesen az alsók egy tizede tartozik. Az eredmények alapján is jól látszik, hogy a talajéleten változtatnunk kell annak érdekében, hogy egészséges, erőteljes növényállomány növekedjen rajta. Szervesanyagok bevitele (mulcs, szármaradvány, növényi gyökerek - takarónövények -, szervestrágya, iszapok stb.) nagyon fontos feladat mindezek érdekében mindamellett, hogy csökkenteni kell a talaj bolygatásainak számát is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06