Permetező

A permetező olyan berendezés, amelyet növényvédő szerek és műtrágyák kijuttatására használnak a növénytermesztés során. Mérete a kis kézi egységektől a nagy gépekig terjedhet.

A mezőgazdaságban a permetező egy olyan berendezés, amelyet növényvédő szerek és műtrágyák kijuttatására használnak a szántóföldi növénykultúrákban, szőlészetekben és ültetvényeknél. A permetezőgépek méretük szerint az ember által hordozható egységektől kezdve egészen a traktorhoz csatlakoztatott, vontatott permetezőkig, illetve a teljesen önjáró egységekig terjednek. A traktorhoz csatlakoztatott gépeknek nincs saját energiaforrásuk, az önjáró permetezők viszont nemcsak saját motorral, de önálló vezérléssel is rendelkeznek.

A bonyolultabb (például a mezőgazdasági permetezőgépeknél) a szokásos rendszerelemek a következők: a szórófej, esetenként szórópisztollyal, folyadéktartály, permetezőszivattyú, nyomásszabályozók, szelepek és tömítések, valamint folyadékvezetékek. A permetezőszivattyú ugyanolyan fontos lehet, mint maga a permetező típusa, mivel számos permetezőszivattyú-konstrukció létezik, különféle bemeneti/kimeneti méretekkel és teljesítményspecifikációkkal. A gyakori permetezőszivattyú-típusok közé tartoznak a membrános, centrifugális és görgős szivattyúk.

A mezőgazdasági permetezőgépek többféle kivitelben, méretben, felszereltséggel és teljesítményjellemzőkkel kaphatóak. A permetezőgépek a kis pontpermetezőktől kezdve a kifejezetten nagy járművekig terjednek, amelyek már tekintélyes talaj- és növényi lefedettséggel rendelkeznek. A mezőgazdasági permetezőgépeket úgy tervezték, hogy sokféle célra optimalizálják alkalmazhatóságukat és teljesítményüket, legyen szó terményről, növényzetről vagy talajról. A mezőgazdasági permetezőgépek nemcsak a növényvédő szerek, de egy műtrágyák kijuttatására is alkalmasak.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!