Nincs kerted? Ezeket a zöldségeket a lakásban is gond nélkül termesztheted

agrarszektor.hu
Tápanyagszegény a kiskerted talaja? Nincs kiskerted? Van kerted, de kevés napfény éri? Így is termeszthetsz zöldségeket, méghozzá bent a lakásban. Habár szinte minden zöldség termeszthető konténerben, a legjobban mégis a kisebb kompakt fajok és fajták működnek ezzel a módszerrel, vagyis azok, amelyek csak egy bizonyos méretűre nőnek meg. Három zöldségfajt gyűjtöttünk össze, amelyekről akkor sem kell lemondanod, ha nincs kerted, azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a lakásban is akkor kezdjük el a növénytermesztést, amikor a kinti időjárás már megfelelő hozzá.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ha a lakásban szeretnénk zöldségeket termeszteni, akkor néhány dologra érdemes odafigyelnünk. Ha a konténer túlságosan nehéz ahhoz, hogy rendszeresen mozgassuk, akkor nem árt még az ültetés előtt kerekes álványt helyeznünk alá. Haszáljunk inkább speciáls talajkeveréket az ültetéshez, és ne általános kerti talajt. Minden nap öntözzük meg a konténeres növényünket, a melegebb napokon pedig akár naponta kétszer is. A nedvesség megtartása érdekében a talaj tetejére mindig érdemes egy vékony réteg talajtakarót helyezni. A betakarítás után dobjuk ki a konténer tartalmát, ennek a földnek ugyanis már nem vehetjük hasznát, egyrészt mert már nincsenek benne tápanyagok, másrészt meg könnyebben terjedhetnek vele a különböző növénybetegségek. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Paradicsom

A paradicsomnövényeket attól függően, hogy milyen fajtát ültetünk, más-más méretű konténerbe kell tennünk. Ha determinált fajtát választunk, akkor 60 centiméter mély cserépbe ültessünk, ha pedig törpe fajtát választunk, akkor 30 centiméter mélyeket vásároljunk. Töltsük meg a konténereket talajkeverékkel, a paradicsompalántákat vagy magokat (attól függően, hogyan szeretnénk termeszteni a növényt) pedig 40 százalékkal mélyebbre rakjuk, mint ha a kinti kert talajába ültetnénk. A paradicsomnövények trágyázása elengedhetetlen, ezért érdemes már az ültetéskor műtrágyát kevernünk a talajhoz, ezt követően pedig elegendő 1-2 hetente adagolni a növényhez. Ha szükséges nyugodtan rakjunk karót a növények mellé.

Paprika

Bármelyik paprikafajta sikeresen termeszthető a lakásban egy 40 centiméter mély konténerben. Az ültetés előtt ugyanúgy mint a paradicsomnál, keverjünk műtrágyát a talajkeverékhez, a paprikát azonban mindig olyan mélyre ültessük, mint ahogyan a kertben tennénk. A növények mellé érdemes mindig karót raknunk, amelyhez kikötözhetjük őket, ha elég nagyok lesznek. Ha a paprikanövény elkezd termést hozni, akkor érdemes 1-2 hetente vízoldható műtrágyát adni neki.

Spenót

A spenót minden fajtája kisméretű, ezért bátran termeszthetjük bármelyiket a lakásban. A spenótnövények ideális méretű konténere 15 centiméter mély, és nem árt tt is műtrágyát kevernünk a talajkeverékbe ültetés előtt. A növényeket naponta locsoljuk vízzel, ezt követően pedig minden nap rakjuk be őket egy árnyékos helyre néhány órára, hogy a talaj megfelelően felszívja a nedvességet. Amint megjelennek az első spenótnövényeink (ha nem magról ültettük őket), akkor 1-2 hetente adjunk vízoldható műtrágyát a talajhoz. Figyeljünk arra, hogy a konténerben termesztett spenót nagyobb odafigyelést igényel mint a kerti, de ha megfelelően öntözzük és trágyázzuk, valamint karót rakunk mellé, ha szükséges, akkor biztosan bőségesen fog teremni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?