Sokan termesztenek otthon paradicsomot, de erre nem figyelnek: itt rontják el

Sokan termesztenek otthon paradicsomot, de erre nem figyelnek: itt rontják el

Nagy Z. Róbert
Bár a metszés a köztudatban a fásszárúaknál alkalmazott munkaművelet, több zöldségfaj is van, amelyek esetében igen hasznos ez a termés mennyisége és minősége szempontjából. A folyton termő paradicsomokról a kacshajtásokat kell eltávolítani, de több más zöldségnél is szükség lehet arra, hogy a lombozatot megritkítsuk.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A paradicsom nyári zöldmunkái

Paradicsomoknál a determinált és féldeterminált fajtáknál nem szükséges, de a folyton növő típusoknál fontos a kacshajtások eltávolítása, mert ennek hiányában a növény fejlődése vegetatív irányba megy el, ami a termés mennyiségének, méretének és minőségének a rovására megy. Míg a szőlőnél a kacs egy kapaszkodásra módosult hajtás, a paradicsomnál a kacs morfológiailag nem ennyire eltérő szerv, hanem a levélnyél és a szár találkozásánál előtörő hajtás. Azért jó, hogy a növény képes ilyet létrehozni, mert ha letörik a fő hajtása, akkor ilyen módon könnyen regenerálódni képes. Azonban, ha nincs ilyen probléma, ezek a kacsok akkor is megjelennek, és ha nem távolítjuk el ezeket akkor egy nagyos sok szárú, sűrű lombú paradicsom tövünk lesz, ami jóval kevesebbet terem. A kacsok besűrűsítik a növényt, ami így a zöldtömeg fejlesztésére koncentrál, ez pedig a terméskötődés, és termésérlelés rovására megy. A sűrű lomb miatt a reggeli harmat, a levelekre jutó csapadék, vagy öntözővíz lassabban szárad meg, párásabb a mikroklíma a növény körül és ez mind a bakteriális és gombás fertőzések megjelenésének kedvez.

Tehát a felesleges kacsokat (melyekből nem akarunk szárat nevelni) távolítsuk el, illetve ezzel egy menetben érdemes a kötözést is megoldani, hiszen a hamarosan megjelenő termések tömege kötözés nélkül a szárak töréséhez vezethet. Kötözésre olyan anyagot használjunk, mely nem éles, sőt inkább puha és lapos, hogy a szárakat ne sértsük meg vele. Kötözéskor a növényt ne hurkoljuk körbe, inkább lazán kössünk, belekalkulálva, hogy a szár őszig még sokat fog vastagodni. Ha a szárra rászorul a kötöző, előbb utóbb akadályozza majd a víz és tápanyag szállítást a növényben, sőt szeles időben a szár a rosszul kötözött pontokon fog eltörni.

Szükséges lehet a szárak bizonyos részeinek a le-levelezése is. A földre leérő leveleket távolítsuk el, mert csak fertőzés okozói lehetnek, hiszen a talajról felcsapódó sáros vízben lévő gombák, baktériumok a levél sérülésein, de még a gázcsere nyílásain is képesek fertőzni. A belső elsárguló levelek, melyek úgysem kapnak fényt azok is eltávolítandók, és azok is melyek belül egyszerűen sűrítik a növényt, a levegő átjárását akadályozzák. A nyár során ahogy a paradicsom fejlődik, a kötözéseket és a kacsok eltávolítását viszonylag rendszeresen érdemes elvégezni. A kacsot jó, ha minél kisebb méretű stádiumukban távolítjuk el, hiszen ha hagyjuk megnőni és akkor tépjük ki, akkor addig feleslegesen pumpálta bele a tápanyagokat a növény.

Az uborkát is érdemes metszeni

Az uborka nagy felületeket képes befutni, épp ezért jó, ha támrendszer mellett termesztjük. A földön futva is tartható, de ha nincs alatta agroszövet, akkor rengeteg fertőzést összeszedhet a tenyészidő során. A támrendszer kialakítása némi munkát igényel, de sokkal jobb lesz a lomb szellőzöttsége, ha felfelé növesztjük, mint ha a földön termesztjük.

A támrendszeres uborka metszésekor a növény méretének, sűrűségének a kialakítását végezzük el, emellett a termésmennyiséget is szabályozzuk. Választhatunk hogy több termést akarunk, de apróbbakat, vagy kevesebbet, de nagyobbakat. A fiatal növények főhajtását rendszeresen igazítsuk a támrendszerre, ami lehet háló, vagy rácsozat is. Később az uborka már önállóan képes kapaszkodni, illetve hajtásaival belenő a támba, saját támasztásáról, stabilitásáról sokkal jobban gondoskodik, mint a paradicsom. Amennyiben a palánta főhajtását még fiatal korban visszacsípjük, úgy egyszálas helyett többszálasra nevelhetjük az uborka növényt. Amikor az uborkák hajtásai elérik a támrendszer tetejét, hagyjuk azon túlnőni 30-40 centiméterrel, és csak azután vágjuk vissza, így a tám felső részén lévő hajtások is jól megerősödnek. A főhajtások visszacsípésével mindig oldalhajtások képződését serkentjük, így irányíthatjuk, hogy a növény a teljes támrendszert egyenletesen befussa, mindenhol jó legyen a lomb szellőzöttsége és a napfény is mindenhol arányosan érje. A tövek alsó 30-50 centiméteréig a főhajtásról, vagy hajtásokról induló hónaljhajtásokat tőből távolítsuk el, az e fölötti részek hónaljhajtásait két-három levélre csípjük vissza, mert akkor ezeknek a növekedése megáll, a növényt nem sűrűsítik, ellenben virág képződhet, majd termés rajtuk.

Felmagzás késleltetése

A retekfélék és gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem), mángold, hagymák, és salátafélék bizonyos környezeti tényezők együtt állása esetén virágszárat hoznak, ezzel azonban gazdaságilag hasznos részük hamarosan felhasználhatatlanná válik. A virágszár még kezdeti stádiumában eltávolítható, így egy kis időt nyerünk arra, hogy e növényeket még betakaríthassunk és felhasználhassuk. Ez is egy metszés, aminek a termésmentés a célja.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?