Lehet, hogy újabb kedvelt zöldségnek inthetünk búcsút: az egekbe nőtt az ára

agrarszektor.hu
A napokban jelentették be, hogy a Hegykői petrezselyemgyökér elnevezést az Európai Bizottság uniós oltalomban részesítette. A jellegzetes ízzel és formával rendelkező zöldséget Magyarország nyugat-dunántúli területén termesztik, a vele való gazdálkodás a Fertő-tó környékéhez, Hegykő és Fertőhomok településekhez köthető. Miért érdemes fogyasztani a magyar konyha ikonikus húslevesének ezt a különleges alapanyagát, illetve milyen jótékony hatással rendelkezik ez a filléres zöldség? Ezekre a kérdésekre most megkaphatjuk a választ.

Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként, a Hegykői petrezsemgyökérrel együtt, már 70-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 22 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén - írja a HelloVidék.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A Hegykői petrezselyemgyökér termelése Magyarország nyugat-dunántúli területén, a Fertő-tó környékéhez, Hegykő és Fertőhomok településekhez köthető. Az ott termesztett petrezselyemgyökér erőteljesen fűszeres íze és illata a Fertő-tó vidékére jellemző hűvös csapadékos időjárásnak, és az ennek következtében elhúzódó tenyészidőnek köszönhetően alakul ki. Az üledékes, laza homoktalaj és a bakhátas művelés sima, elágazásmentes gyökérformát eredményez. A zamatos "Hegykői petrezselyemgyökér" kiváló fűszerezője a magyar konyha ikonikus húslevesének.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az időjárás is betett a gyökérzöldségeknek

Talán nem megelepő, hogy egyik legnagyobb problémát a hűvös és az aszályos évkezdet jelentette a gyökérzöldségek esetében is, a vetések idején a legtöbb helyen száraz talajba kerültek a magok és az alacsony hőmérséklet is lassította a kelést. A nyári csapadékoknak és a túlnyomó részt öntözéssel történő termelésnek köszönhetően a sárgarépa az elmúlt 10 év átlagának megfelelő 60 ezer tonna körüli mennyiséget hozta. A petrezselyemgyökér némileg teljesített gyengébben, 4-5%-os volt a visszaesés az átlaghoz képest.

Bár a cékla termőterülete az előző évhez képest jelentősen, mintegy 10%-kal csökkent, a jó hozamok mennyiségben kompenzáltak, az éves termésmennyiség a 10,5 ezer tonnás sokéves átlaghoz képest 13-15%-kal volt nagyobb. Zeller esetében érdemi ugrás következett be a termésmennyiségben, de e mögött jelentős termőterületi növekedés áll. Ha ez utóbbit figyelmen kívül hagyjuk, akkor az látszik, hogy ez a kultúra is az átlagnak megfelelő hozamokat produkálta.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az árakon is nyomot hagyott a kedvezőtlen időjárás 

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatai szerint a szabadföldi petrezselyem a vidéki fogyasztói piacokon 1300-1500 Ft/kg, a primőr 450 Ft/kg. A petrezselyemzöld viszont fillérekért kapható 100 Ft/kiszerelés áron.A vidéki nagybani piacokon a szabadföldi petrezselyem sokkal alacsonyabb áron, 700 Ft/kg-ért kapható, a primőr viszont itt jóval drágább 1100 Ft/kg áron vásárolható meg. A petrezselyemzöld tekintetében jóval alacsonyabb összeggel találkozhatunk, itt 50 Ft/kiszerelés áron vásárolhatjuk meg. Jól látszik tehát, hogy a piacok között is nagy különbség mutatkozik az árak tekintetében. 

Számos jótékony hatással is bír

A legtöbben levesek alapanyagaként használják, pedig sok más ételbe bele lehet csempészni.Fogyasztása pedig kifejezetten ajánlott, mivel a petrezselyemgyökér számtalan hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A legjelentősebbek ezek közül a C-vitamin, folát és cink, de  még magnéziumot és egyéb ásványi anyagokat is tartalmaz. Továbbá, erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak egészségünk megőrzéséhez. A benne található elsődleges antioxidánsok közül a mirisztint és az apiolt tekintik a legjelentősebbnek, ezek kiváló gyulladáscsökkentő hatása van. Mindezek mellett C-vitaminban gazdag, ami antioxidánsként működik, és segíthet a betegségek megelőzésében is. De ez még mindig nem minden: a májban található különféle enzimek segítenek eltávolítani azokat a toxinokat, amelyeknek gyógyszerek, élelmiszerek vagy más táplálékok révén kerültek a szervezetünkbe. A petrezselyemgyökér előnyei közé tartozik többek között az is, hogy csökkenti a puffadást, védi a szív egészségét és erősíti az immunrendszert. Bőrápolás tekintetében enyhíti a gyulladásokat, segít a ráncok és a különböző foltok kialakulásának megelőzésében.

Hogyan használhatjuk fel?

A petrezselyemgyökér sokoldalúságát jól alátámasztja, hogy sütve, főzve, párolva, pürésítve, szinte bárhogy elkészíthető, így egyszerűen hozzáadható az étrendünkhöz. Sokan ugyanúgy kezelik, mint a sárgarépát, ezért nagyon népszerű alapanyag a magyar konyhákban. Érdekessége, hogy burgonyával együtt főzve sokkal zamatosabb burgonyapürét készíthetünk, de akár le is darálhatjuk, majd kiszárítva kiváló ízesítő lehet pácokhoz, a fűszerkeverékekhez is. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a petrezselyem nemcsak ételízesítő, hanem nagyszerű gyógynövény is: mind a gyökeréből, mind a level veseműködést serkentő, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák készíthetők. A gyökérből kipréselt lé fokozza az emésztőrendszer működését, gyógyítja a gyomor- és májbetegségeket, valamint étvágygerjesztőként is hatásos.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?