Rekordokat dönt az áremelkedés Magyarországon: itt vannak a friss adatok

Rekordokat dönt az áremelkedés Magyarországon: itt vannak a friss adatok

MTI
Májusban 5,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbi szinthez képest, ezzel az inflációs ráta megegyezett az előző havival - közölte szerda a KSH. A következő időszakban inkább enyhülésre lehet majd számítani, aztán ősszel megint emelkedhet az infláció.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Már az áprilisi 5,1%-os infláció több mint nyolcéves csúcsot jelentett, utoljára 2012 végén volt ennél magasabb az áremelkedés üteme. Innen a szakemberek előzetesen további minimális emelkedést vártak májusra, 5,2-5,3% volt a prognózis. Ehhez képest a KSH kicsit alacsonyabb értéket közölt szerda reggel, májusban is 5,1% volt az éves infláció. A maginfláció viszont az előző havi 3,1%-ról 3,4%-ra emelkedett.


Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A szeszes italok és a dohányáruk ára is jelentősen megugrott, ami a dohánytermékek április eleji jövedéki adóemelésének volt köszönhető. Az előző hónaphoz képest érezhető áremelkedés látszik a ruházkodási cikkeknél és az élelmiszereknél, ami már hosszabb távú folyamatokat is jelez, ezt alátámasztja a maginfláció emelkedése is. Az élelmiszerek esetében a KSH kiemeli, hogy az étolaj ára egy év alatt 24,6, a tojásé 8,7, a margariné és a száraztésztáé 7, a munkahelyi étkezésé 6,6, a liszté 6,3, a gyümölcs- és zöldségleveké 6,2, a rizsé 6,1%-kal emelkedett. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezzel párhuzamosan azonban csökkent például a sertéshús ára, mintegy 7,5%-kal. Áprilishoz képest az idényáras élelmiszerek 3,8%-os drágulását emelték ki: az egyik hónapról a másikra a legnagyobb mértékben, szám szerint 42%-kal a burgonya drágult. Ez még az idényáras élelmiszerek hektikus ármozgását ismerve is jelentősnek mondható igaz, a drágulást jórészt a szezonalitás magyarázza, a termék ára még így is elmarad kissé az egy évvel ezelőttitől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?