Váratlan fordulat a mezőgazdaságban: durva, ami a felvásárlási árakkal történt

Váratlan fordulat a mezőgazdaságban: durva, ami a felvásárlási árakkal történt

MTI
A mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára májusban második hónapja volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, az áprilisi 7,2 százalék után 1,1 százalékkal csökkentek. A növénytermesztési és kertészeti termékek ára átlagosan 9,3 százalékkal csökkent egy év alatt az áprilisi 18,6 százalékos visszaesés után. Az élő állatok és állati termékek drágulása 2,8 százalékponttal, 19,9 százalékosra lassult.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A növényi termékek árának éves csökkenését a gabonafélék és ipari növények okozták, miközben a zöldségfélék, a burgonya és a gyümölcsök drágulása áprilishoz képest tovább erősödött. Májusban a zöldségfélék ára 26,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál az áprilisi 14,5 százalék után, a burgonya drágulásának éves üteme 46,3 százalékosról 47,9 százalékra, a gyümölcsöké 4,0 százalékról 21,1 százalékosra ugrott. A gabona félék felvásárlási ára 10,1, az ipari növényeké átlagosan 38,9 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly májusinál. Az élő állatok felvásárlási ára az áprilisi 24,4 százalék után májusban 25,3 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, az állati termékek áremelkedése ugyanakkor 19,2-ről 9,2 százalékosra lassult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?