Váratlan fordulat a mezőgazdaságban: durva, ami a felvásárlási árakkal történt

Váratlan fordulat a mezőgazdaságban: durva, ami a felvásárlási árakkal történt

MTI
A mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára májusban második hónapja volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, az áprilisi 7,2 százalék után 1,1 százalékkal csökkentek. A növénytermesztési és kertészeti termékek ára átlagosan 9,3 százalékkal csökkent egy év alatt az áprilisi 18,6 százalékos visszaesés után. Az élő állatok és állati termékek drágulása 2,8 százalékponttal, 19,9 százalékosra lassult.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A növényi termékek árának éves csökkenését a gabonafélék és ipari növények okozták, miközben a zöldségfélék, a burgonya és a gyümölcsök drágulása áprilishoz képest tovább erősödött. Májusban a zöldségfélék ára 26,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál az áprilisi 14,5 százalék után, a burgonya drágulásának éves üteme 46,3 százalékosról 47,9 százalékra, a gyümölcsöké 4,0 százalékról 21,1 százalékosra ugrott. A gabona félék felvásárlási ára 10,1, az ipari növényeké átlagosan 38,9 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly májusinál. Az élő állatok felvásárlási ára az áprilisi 24,4 százalék után májusban 25,3 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, az állati termékek áremelkedése ugyanakkor 19,2-ről 9,2 százalékosra lassult.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?