Filléres trükk, ami tényleg működik: így vedd fel a harcot a kártevők és a gyomok ellen

Filléres trükk, ami tényleg működik: így vedd fel a harcot a kártevők és a gyomok ellen

agrarszektor.hu
Sok fejfájást okozhatnak a kártevők a kertünkben, ám fontos lenne, hogy ilyenkor ne nyúljunk azonnal a különféle rovarirtó,- vagy más kémiai szerekért, hiszen számos olyan megoldás is létezik, melyek rendkívül hatékonyak, és még csak a környezetünket sem kell károsítani velük. Az különféle illóolajok például ideálisak erre a célra, sőt, még akár a beporzókat is csalogathatjuk velük az udvarunkra. Bátran használhatjuk a veteményesben őket, a házi permetezőszert gyerekjáték lesz elkészíteni, az eredmény pedig magáért fog beszélni!

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az illóolajoknak számos gyógyhatásuk van, az egészségügyi és szépségápolási ágazat számos felhasználása mellett a kertekben használják a kártevők és betegségek megelőzésére - írja a balconygardenweb.com. Eljött tehát az idő, hogy egy kicsit többet megtudjunk a kertészetben használatos legjobb illóolajokról és a felhasználásukról!

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

1. Rozmaringolaj

Fás illatú és nagyszerűen használható a kertben található kártevők ellen, mint például a levéltetvek, a hangyák, a káposztalepkék és a bolhabogarak ellen. Ezen kívül teaként is felhasználható.

EZ IS ÉRDEKELHET

2. Borsmenta

Erős, édes illata van, ami számos kerti kártevők - legyek, levéltetvek, hernyók, pókok, meztelen csigák és más bogarak, rovarok ellen is - elpusztításában segít. Áztassunk be egy vattacsomót néhány csepp borsmentaolajjal és tegyük az érintett területekre, vagy akár vakondtúrások közelébe.

3. Teafa illóolaj

Kiváló választás akkor, ha növényeink valamilyen gombás megbetegedéstől szenvednek. Készítsünk permetezőszert 1:4-es hígítási arányban, majd fújjuk be vele a leveleket és a szárakat, illetve a talajt is.

4. Levendula

A levendula illóolaj a kártevők ellen is ideális és még a beporzókat, például a méheket és a pillangókat is vonzza. Készíthetünk belőle oldatot is, vagy használhatjuk úgy, hogy ráteszünk néhány cseppet egy vattacsomóra és a növények közelébe helyezzük.

EZ IS ÉRDEKELHET

5. Narancs
A narancs illóolaj egy másik nagyszerű lehetőség ahhoz, hogy odacsalogassuk a hasznos rovarokat a kertünkbe. Ha oldatot szeretnénk belőle készíteni, érdemes a rozmaring illóolajjal párosítani.

6. Fahéj
Az erős illatú fahéj garantáltan távol fogja tartani a kártevőket, például a hangyákat, csigákat és a gombákat, valamint a gyomokat a veteményesünktől. Készítsünk belőle oldatot úgy, hogy 10-15 csepp illóolajat csepegtessünk vízbe, töltsük bele egy permetező flakonba, rázzuk össze és már használhatjuk is.

7. Bazsalikom

Garantáltan távol fogja tartani a kártevőket, készítsünk belőle oldatot, majd nyugodtan permetezzük babra, paradicsomra, brokkolira, de akár burgonyára is.

8. Szegfűszeg

Az egyik legsokoldalúbb illóolajok egyike, segíthet a gyomok elpusztításában, elriasztja a kártevőket, sőt, még a penészgomba elterjedését is megakadályozza. Permetezzük a növényeket és a talajt is vele.

9. Oregánó

Igen erős illatú illóolaj, a gombás fertőzések kezelésére pedig ideális, valamint a repülő kártevőket is taszítja a veteményesben.

Így készítsük el a tökéletes permetezőszert

Fogjunk egy permetező palackot, töltsük meg a háromnegyed részét vízzel, majd 4-6 csepp illóolajat csepegtessünk bele, és már készen is van! Fontos, hogy minden használat előtt alaposan rázzuk fel! A legjobb eredmény érdekében kora reggel vagy este permetezzük be a növényeinket, hiszen a hűvös légkör elősegíti a gyors felszívódást.

Rovarriasztó spray

Használjunk egy nagyobb szórófejes palackot, tegyünk bele 1-2 csepp borsmenta, rozmaring és kakukkfű illóolajat, majd töltsük meg félig vízzel. Keverjük jól össze, és szintén kora reggel vagy este használjuk. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Oldat a gombák ellen

Egy lehetőleg 3 literes palackot vegyünk, és tegyünk bele egy csepp oregánó olajat, öt csepp teafa illóolajat, 3 evőkanálnyi szódabikarbónát és töltsük fel vízzel. Hetente egyszer permetezzük a növényeket a keverékkel, lehetőleg este vagy kora reggel.

Illóolaj gyomirtó spray

Vegyünk egy szórófejes flakont, töltsük meg desztillált fehér ecettel, majd adjunk hozzá 15 csepp szegfűszeg illóolajat és 10 csepp fahéj illóolajat. Alaposan rázzuk fel, és az így kapott oldatot permetezzük rá a gyomokra. Fontos, hogy csak a gyomokra használjuk, hiszen a hasznos növényeinket is elpusztíthatja. 

A már említett oldatok és vattacsomók mellett van más módszer is a kártevők távoltartására vagy a beporzók bevonzására: áztassunk pamutcsíkokat az illóolajokba és akasszuk fel őket egy faágra vagy a növények közelébe, a többi már működik magától!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33