Csodaszer készül ebből a növényből Magyarországon: megőrülnek érte külföldön

Csodaszer készül ebből a növényből Magyarországon: megőrülnek érte külföldön

A reggelik és a délutáni teapercek elengedhetetlen "kelléke" a kissé folyékony, aranysárga csodaszer, ami nem más, mint a méz. Bár nem olcsó mulatság, megéri az árát, hiszen sokáig elég, ráadásul egészséges is, a magyar méz pedig kiváló minőségű, és számos fajta elérhető belőle. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy a hazai termelőket támogassuk, és ne az import, sokszor kétes eredetű mézekhez nyúljunk. De mi kell ma ahhoz, hogy egy méhészet sikeresen legyen? Egyáltalán, megéri velük foglalkozni? Mennyit kell most a különféle mézekért fizetnie a vásárlóknak? Ezeknek és sok másnak is utánajárt az Agrárszektor.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

40 év, ahogyan mondani szokás, gombócból is sok, ám úgy tűnik, hogy méhekkel megéri foglalkozni, legalább is a mezőkövesdi Bodó Méhészet szerint. A család számos nehézséget és sikert megélt a négy évtized alatt, azt viszont megerősítették, hogy az elmúlt években valóban nem volt könnyű dolga az ágazat szereplőinek. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy jó évben szinte bármi sikerülhet, de minden az időjárás függvénye. Már most látszik, hogy a tavaszi vegyes méz "ki van lőve", mivel nem volt egyenletes a tavasz és a méhek sem fejlődtek tökéletesen. A virágpor a döntő. Minél többet tudnak belőle behordani, annál jobban tudnak fejlődni. Ha kiegyenlítődő a tavasz, akkor a vegyes virágmézet lehet pörgetni  

- tudtuk meg.

Ha például megpattan az akác, akkor a keringés is megindul, megpattannak a rügyek, és a méhész várja, hogy vajon lesz-e virág, és ha lesz, milyen lesz. Mint ahogyan a szakember is fogalmazott, a sikerességhez egy jó nagy adag szerencse is szükséges. Tavaly például "a Dunántúliak elő sem vették a pergetőt".

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezeket a mézeket keresik leginkább a magyar vásárlók

A szakértő elmondta, hogy nagyon változóak az igények, mondhatni, kiszámíthatatlan, hogy mikor, ki, mire vágyik éppen jobban. Ezt jól bizonyítja az is, hogy köztudott, hogy a magyarok többnyire a folyós, aranysárga mézeket részesítik előnyben, a kristályos "zsírszerű" mézeket, mint például a repcét, nem. A kiszámíthatatlanságot jól mutatja, hogy a tavalyi évben 14 hordónyi repceméze volt a családnak, eleinte azt hitték, hogy el sem fognak tudni adni ekkora mennyiséget. Nem sokkal később már egy csepp sem maradt a 14 hordónyi mézből. 

Az akácmézet viszont az ára visszanyomta. Az a réteg, aki eddig megvette az akácot, mert megengedhette magának, sok esetben visszadobta, és átálltak inkább a vegyesre.   

A fel nem fedezett csodaszer

Vélhetőleg nem sokan hallottak még a szelídgesztenye mézről, hiszen nincs igazán benne a köztudatban. Az elmondások alapján semmihez sem lehet hasonlítani az ízvilágát, ráadásul, a Bodó család szerint a hazai gesztenyeméz verhetetlen a világpiacon is. 

Ilyen jóízű mézek nincsenek a világon máshol.   

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi kell a szerencsén kívül a sikerhez?

Az eredményes munkához több dolog is kell, a már említett szerencsén kívül elengedhetetlen a szakértelem, kitartás, kemény munka és a plusz vállalások is. Az általunk megkérdezett Bodó Méhészet például saját magának csomagolja és címkézi a termékeket, amit nem mindenki vállal be, hiszen sok plusz munkát igényel. Emellett fontos az is, hogy a vevőkört ki tudják alakítani, ami szintén nem könnyű feladat. A méz pedig pont egy olyan termék, melyből szívesen vásárolnak az emberek piacokon, hogy friss, megbízható forrásból származó mézet ehessenek - ehhez viszont vásárokra, piacokra kell járni árusítani. 

2021 egy gyengén közepes év volt, 2020-ban a repceméz volt a legjobb, de tavaly elfagyott, így az minimális lett tavaly. Az időpont, a hőmérséklet, a család összetétele és az időzítés is kulcsfontosságú.  

EZ IS ÉRDEKELHET

Milyen árakra számíthatnak a vásárlók?

Bár tény, hogy nem tartozik a legolcsóbb élelmiszerek közé a méz, megéri megvásárolni és fogyasztani is, hiszen számos jótékony hatással bír, ráadásul nem fogy el egy-két nap alatt, sok ideig kitarthat rendszeres fogyasztás mellett is. Egy kilogramm akácméz 3700 forintba, míg egy kiló ámorakác méz 3000 forintba kerül. A lépesméz kilója 4500 forint, a propoliszos méz 500 grammja pedig 3700 forint. Ha valaki igazán szeretné támogatni és erősíteni az immunrendszerét, azoknak ajánlott a méhkenyér, mely ugyan borsos áron mozog (6800 forint 100 gramm). A lapunknak nyilatkozó méhész még egy fontos dologra felhívta a figyelmet: elterjedt a szakmában az oxálsav használata, véleménye szerint azonban ez nem feltétlenül a legjobb módszer. 

Megkopnak tőle a méhek. Én is próbáltam, nekem anyaveszteségeim lettek, arról nem is beszélve, hogy feketék voltak a bogarak, pedig az oxálsav használata előtt gyönyörű, csillogó méheim voltak - amire egyébként törekedni is kellene.   

Mi szükséges ahhoz, hogy egy méhészet ma sikeres legyen?

A szakértő szerint a jó hozzáállás, precízség, szorgalmasság, szakértelem a kulcs, valamint az, hogy a méhész saját maga adja el az árut. Emellett a viasztól kezdve a méhpempőt, virágport, mézet, mindent csinálni és árulni kell. Ezekben van lehetőség, amiket kár lenne nem kihasználni. Ha valaki ezeket meg tudja valósítani és ki tudja alakítani a vevőkört, lehet belőle pénzt csinálni. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A kicsinek is úgy tudok örülni, mint a nagynak. Ha 20 deka méhpempőt tudok leszedni, annak is örülök, mint ahogyan a 10 kilónak is. Maximálisan kell foglalkozni a méhekkel, a többi már az időjáráson és a szerencsén múlik.   

Megéri ma méhekkel foglalkozni?

A fenti kérdést feltéve egy igen rövid, ám sokatmondó választ kaptunk: 

Meg.   

Hozzátették, hogy rengeteg méhész van, de sokan nem elég türelmesek a szakmához. Majd feltették a költői kérdést is: mikor érné meg méhekkel foglalkozni, ha nem most, amikor számos támogatás érhető el? Jók a felvásárlási árak is, ha valaki nem kapzsi és ért is hozzá, az jól járhat, de ahhoz bizony a nehézségeket is el kell viselni. A szakmát meg kell tanulni, át kell látni, bele kell látni. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István a méhészeti ágazatot támogató intézkedések közül példaként említette egyebek mellett, hogy fenntartják a méhészek egyedülálló személyi jövedelemadó mentességét és támogatják a magyar mézfogyasztás közösségi marketingjét. A cél, hogy helyreállítsák a méhészet jövedelmezőségét, és emeljék a termés mennyiséget, miközben mérséklik a méz termelés kockázatait - emelte ki a tárcavezető. Nagy István hozzátette, a Magyar Méhészeti Nemzeti Program által biztosított támogatási keret folyamatosan nő, 2010 óta már 19 milliárd forinttal támogatták a termelőket, akik így egyre kedvezőbb feltételekkel valósíthatják meg eszköz és gépvásárlásaikat. A magyar méhész társadalmat az elmúlt évek nehézségei, a koronavírus okozta járványok és az időjárási körülmények ellenére tanúsított helytállásért elismerés, erkölcsi és anyagi támogatás illeti, hiszen a méhészek felbecsülhetetlen szolgálatot tesznek a magyar mezőgazdaságnak.

A génjeidben is benne kell lenni. Ez egy olyan hivatás, amihez, ha nincs elhivatottság, akkor abbahagyják. Mindemellett muszáj lenne jobban tisztelni a méheket, hiszen nem túlzás, de nélkülük nem működhetne a világ. Egy ember sosem fogja tudni úgy beporozni a növényeket, ahogyan ők. 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03