Aranyáron adják a boltokban a magyar mézet: ezért ennyire drága évről évre

agrarszektor.hu
Habár Magyarországon egy átlagos évben körülbelül 25 ezer tonna méz terem, végeredményében csak 8-9 ezer tonna hazai fogy a megtermeltből, a többi uniós exportra megy. A hazai piacon maradó méz nagyobb részét, körülbelül 6 ezer tonnát a hazai méhészek értékesítik közvetlenül a fogyasztóknak, a fennmaradó 4 ezer tonna pedig az áruházláncokban fogy el. A magyar méz felvásárlási ára az elmúlt két évben jelentősen megnövekedett, ezért tapasztalhatják azt a hazai fogyasztók, hogy megnőttek a mézárak, de nemcsak az üzletekben, hanem a termelőknél is. Ettől függetlenül a szektorban arra számítanak, hogy a magas árak ellenére sem lesz megállás a mézértékesítésben.

A tavalyi év nem sikerült túl jól a hazai mézpiacon, és 2021-ben a hazai méhészeti ágazat közepesen gyenge évet zárt, aminek hátterében elsősorban az áll, hogy a legfőbb hazai méhlegelőknek számító akácosok friss rügyei április folyamán elfagytak - mondta az Infostartnak Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Elmondása szerint Magyarországon egy átlagos évben körülbelül 25 ezer tonna méz terem, miközben a hazai lakosság nagyjából 10 ezer tonna mézet fogyaszt. Egy-másfél tonna méz importból származik, így végeredményében csak 8-9 ezer tonna hazai fogy a megtermeltből, a többi 15 ezer tonna uniós exportra megy. A hazai piacon maradó méz nagyobb részét, körülbelül 6 ezer tonnát a hazai méhészek értékesítik közvetlenül a fogyasztóknak, a fennmaradó 4 ezer tonnát pedig az áruházláncokban fogy el.

Az árakkal kapcsolatban Bross Péter kiemelte, miközben az egész világon nő a természetes méz iránti kereslet, párhuzamosan csökken a méhcsaládok száma, valamint a méhészkedési kedv, ez pedig azt eredményezni, hogy nő a méz világpiaci ára, így a haza méz felvásárlási ára is jelentősen megnövekedett az elmúlt két évben. Mindezt a magyar termelők is átvetítették a kiszerelt mézük árképzésébe, amit a folyamatosan növekvő kiadások is tetéznek, ezért tapasztalhatják azt a hazai fogyasztók is, hogy megnőttek a mézárak, de nemcsak az üzletekben, hanem a termelőknél is. Mindezek ellenére, a szektorban arra számítanak, hogy nem lesz megállás a mézértékesítésnél. Bross Péter hozzátette, miután a méhcsaládok jó erőben teleltek be, optimistán várják az idei esztendő alakulását a termelők.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?