Aranyáron adják a boltokban a magyar mézet: ezért ennyire drága évről évre

Aranyáron adják a boltokban a magyar mézet: ezért ennyire drága évről évre

agrarszektor.hu
Habár Magyarországon egy átlagos évben körülbelül 25 ezer tonna méz terem, végeredményében csak 8-9 ezer tonna hazai fogy a megtermeltből, a többi uniós exportra megy. A hazai piacon maradó méz nagyobb részét, körülbelül 6 ezer tonnát a hazai méhészek értékesítik közvetlenül a fogyasztóknak, a fennmaradó 4 ezer tonna pedig az áruházláncokban fogy el. A magyar méz felvásárlási ára az elmúlt két évben jelentősen megnövekedett, ezért tapasztalhatják azt a hazai fogyasztók, hogy megnőttek a mézárak, de nemcsak az üzletekben, hanem a termelőknél is. Ettől függetlenül a szektorban arra számítanak, hogy a magas árak ellenére sem lesz megállás a mézértékesítésben.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A tavalyi év nem sikerült túl jól a hazai mézpiacon, és 2021-ben a hazai méhészeti ágazat közepesen gyenge évet zárt, aminek hátterében elsősorban az áll, hogy a legfőbb hazai méhlegelőknek számító akácosok friss rügyei április folyamán elfagytak - mondta az Infostartnak Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Elmondása szerint Magyarországon egy átlagos évben körülbelül 25 ezer tonna méz terem, miközben a hazai lakosság nagyjából 10 ezer tonna mézet fogyaszt. Egy-másfél tonna méz importból származik, így végeredményében csak 8-9 ezer tonna hazai fogy a megtermeltből, a többi 15 ezer tonna uniós exportra megy. A hazai piacon maradó méz nagyobb részét, körülbelül 6 ezer tonnát a hazai méhészek értékesítik közvetlenül a fogyasztóknak, a fennmaradó 4 ezer tonnát pedig az áruházláncokban fogy el.

Az árakkal kapcsolatban Bross Péter kiemelte, miközben az egész világon nő a természetes méz iránti kereslet, párhuzamosan csökken a méhcsaládok száma, valamint a méhészkedési kedv, ez pedig azt eredményezni, hogy nő a méz világpiaci ára, így a haza méz felvásárlási ára is jelentősen megnövekedett az elmúlt két évben. Mindezt a magyar termelők is átvetítették a kiszerelt mézük árképzésébe, amit a folyamatosan növekvő kiadások is tetéznek, ezért tapasztalhatják azt a hazai fogyasztók is, hogy megnőttek a mézárak, de nemcsak az üzletekben, hanem a termelőknél is. Mindezek ellenére, a szektorban arra számítanak, hogy nem lesz megállás a mézértékesítésnél. Bross Péter hozzátette, miután a méhcsaládok jó erőben teleltek be, optimistán várják az idei esztendő alakulását a termelők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 22. 15:32