Így élik túl a mézválságot ezen a somogyi tanyán: az év méze is az övék

Így élik túl a mézválságot ezen a somogyi tanyán: az év méze is az övék

agrarszektor.hu
A méztermelésről, az ágazat idei évéről és a jövő évi kilátásokról beszélgetett a HelloVidék Pálfy Dániel méhésszel, akinek méhészete a XIV. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon elnyerte az „Év kiváló magyar méze” elismerést. A szakember 1988 óta foglalkozik méhészkedéssel Gyékényes határában, egy állandó telephelyük van.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A minap érkezett a hír, hogy a XIV. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon az „Év kiváló magyar méze” a gyékényesi Pálfy-Oszkó Méhészet nyári virágméze lett. Ennek apropóján beszélgetett a HelloVidék a Dél-Somogyban élő termelővel, Pálfy Dániellel. A lap töbek között arra volt kíváncsi, hogy milyen évet tudhatnak maguk mögött a magyar méhészek, vagy hogy mennyivel drágulhat 2024-ben a méz.

1988 óta foglalkozom méhészkedéssel, Dél-Somogyban, Gyékényes határában egy tanyán élünk. Egy állandó telephelyünk van, gyakorlatilag mi együtt élünk a méhekkel, nem vándorlunk. Kilépünk a házból, az ajtóból már a méhészetet látjuk, így állandó napi kapcsolatban lehetünk velük, aminek számos előnye van.

- árulta el a szakember a lapnak. 

Pálfy Dániel a HelloVidéknek azt is elmondta, jellemzően százötven-kétszáz méhcsaláddal foglalkoznak. Ez egy közepes méhészetnek számít Magyarországon. Léteznek ennél kisebb állományok, de azért akadnak olyanok, akik tízezer család alatt meg sem állnak. Hogy ők nem vándorolnak a méhekkel, annak a méhész szerint sok oka van: fizikailag nagyon megterhelő a vándorlás, sok időt, energiát és pénzt emészt fel. Másrészt az állandó telephelyen is sok minden megterem, elég gazdag a terület.

Ezen túl azokat a mézeket, amiket vándorlás hiányában nem tudunk előállítani, másként próbáljuk pótolni. Például úgy, hogy a fő termékünk a lépesméz, amihez kifejezetten előnyös, hogy nem vándoltatjuk a családokat

- mondta a szakember.

Kíváncsi vagy, hogy mi a titka a Pálfy-Oszkó Méhészetnek, amitől nem olvad be a Magyarországon tevékenykedő sok ezer méhész közé? Vagy arra, hogy milyen évet zárt a méztermelő ágazat idén? Akkor olvasd el a HelloVidék cikkét!

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?