Így élik túl a mézválságot ezen a somogyi tanyán: az év méze is az övék

Így élik túl a mézválságot ezen a somogyi tanyán: az év méze is az övék

agrarszektor.hu
A méztermelésről, az ágazat idei évéről és a jövő évi kilátásokról beszélgetett a HelloVidék Pálfy Dániel méhésszel, akinek méhészete a XIV. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon elnyerte az „Év kiváló magyar méze” elismerést. A szakember 1988 óta foglalkozik méhészkedéssel Gyékényes határában, egy állandó telephelyük van.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A minap érkezett a hír, hogy a XIV. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon az „Év kiváló magyar méze” a gyékényesi Pálfy-Oszkó Méhészet nyári virágméze lett. Ennek apropóján beszélgetett a HelloVidék a Dél-Somogyban élő termelővel, Pálfy Dániellel. A lap töbek között arra volt kíváncsi, hogy milyen évet tudhatnak maguk mögött a magyar méhészek, vagy hogy mennyivel drágulhat 2024-ben a méz.

1988 óta foglalkozom méhészkedéssel, Dél-Somogyban, Gyékényes határában egy tanyán élünk. Egy állandó telephelyünk van, gyakorlatilag mi együtt élünk a méhekkel, nem vándorlunk. Kilépünk a házból, az ajtóból már a méhészetet látjuk, így állandó napi kapcsolatban lehetünk velük, aminek számos előnye van.

- árulta el a szakember a lapnak. 

Pálfy Dániel a HelloVidéknek azt is elmondta, jellemzően százötven-kétszáz méhcsaláddal foglalkoznak. Ez egy közepes méhészetnek számít Magyarországon. Léteznek ennél kisebb állományok, de azért akadnak olyanok, akik tízezer család alatt meg sem állnak. Hogy ők nem vándorolnak a méhekkel, annak a méhész szerint sok oka van: fizikailag nagyon megterhelő a vándorlás, sok időt, energiát és pénzt emészt fel. Másrészt az állandó telephelyen is sok minden megterem, elég gazdag a terület.

Ezen túl azokat a mézeket, amiket vándorlás hiányában nem tudunk előállítani, másként próbáljuk pótolni. Például úgy, hogy a fő termékünk a lépesméz, amihez kifejezetten előnyös, hogy nem vándoltatjuk a családokat

- mondta a szakember.

Kíváncsi vagy, hogy mi a titka a Pálfy-Oszkó Méhészetnek, amitől nem olvad be a Magyarországon tevékenykedő sok ezer méhész közé? Vagy arra, hogy milyen évet zárt a méztermelő ágazat idén? Akkor olvasd el a HelloVidék cikkét!

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?