Kegyetlen drágulás a boltokban: lassan már luxus lesz egy üveg méz is

agrarszektor.hu
Szinte nincsen már olyan élelmiszer, aminek ne emelkedett volna az ára, ez a drágulás pedig a mézet is jócskán elérte mostanra. Ami rátesz még egy lapáttal, hogy a méz esetében az áremelkedés mértékét nemcsak az infláció befolyásolja, hanem a régóta nem látott pusztító aszály is. Az aranyszínű élelmiszert sokan építik be az étrendjükbe, hiszen természetes, finom és édes, ám innentől mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki fogyasztani szeretné.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A kérdésre egyszerű válasz lenne az, hogy azért, mert minden más is drágul - a probléma azonban jóval összetettebb. Tény, hogy a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai, majd az orosz-ukrán háború februári kitörése súlyos problémákat okozott a gazdaságban a világ nagy részén. Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Bár 24 éve nem volt ennyire kedvezőtlen a hazai adat, egyes elemzők úgy vélekednek, hogy az árstopok nélkül már 20 százalék fölött lenne az infláció - írja a Világgazdaság. A méz drágulása már meg is haladta ezt az értéket, az előző év azonos időszakához képest 21,3 százalékkal került többe.

EZ IS ÉRDEKELHET

A magyarországi méztermelés legnagyobb részét az akácméz adja, de a hársméz, az erdei méz, a repceméz és a vegyesméz is népszerűségnek örvend. A drágulás szinte az összes típusnál megfigyelhető, a legelterjedtebb akácméz átlagára 2018-ban és 2019-ben még 3500 forint alatt mozgott kilogrammonként, 2020-ra viszont jócskán megugrott, mintegy 4060 forintra emelkedett az egy kilogrammra vetített átlagár, tavaly pedig már 4940 forint volt ugyanez az érték. Jelenleg a legnagyobb magyarországi áruházláncokban 6000 és 8200 forint között mozog az akácméz ára kilónként. Az aszály azonban még egy jókora pofont adott a termelőknek, hiszen hiába itatják folyamatosan a méheket, a nagy csapadékhiány miatt egyre gyakrabban jelennek meg a vadállatok a méhitatók környékén, sok esetben kárt is tesznek a berendezésekben. Ha mindez nem lenne elég, a szárazság miatt a napraforgó, a rétek, a legelők és a vízpartok növényvilága is nagyon rossz állapotban van.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33