Kegyetlen drágulás a boltokban: lassan már luxus lesz egy üveg méz is

Kegyetlen drágulás a boltokban: lassan már luxus lesz egy üveg méz is

agrarszektor.hu
Szinte nincsen már olyan élelmiszer, aminek ne emelkedett volna az ára, ez a drágulás pedig a mézet is jócskán elérte mostanra. Ami rátesz még egy lapáttal, hogy a méz esetében az áremelkedés mértékét nemcsak az infláció befolyásolja, hanem a régóta nem látott pusztító aszály is. Az aranyszínű élelmiszert sokan építik be az étrendjükbe, hiszen természetes, finom és édes, ám innentől mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki fogyasztani szeretné.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A kérdésre egyszerű válasz lenne az, hogy azért, mert minden más is drágul - a probléma azonban jóval összetettebb. Tény, hogy a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai, majd az orosz-ukrán háború februári kitörése súlyos problémákat okozott a gazdaságban a világ nagy részén. Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Bár 24 éve nem volt ennyire kedvezőtlen a hazai adat, egyes elemzők úgy vélekednek, hogy az árstopok nélkül már 20 százalék fölött lenne az infláció - írja a Világgazdaság. A méz drágulása már meg is haladta ezt az értéket, az előző év azonos időszakához képest 21,3 százalékkal került többe.

EZ IS ÉRDEKELHET

A magyarországi méztermelés legnagyobb részét az akácméz adja, de a hársméz, az erdei méz, a repceméz és a vegyesméz is népszerűségnek örvend. A drágulás szinte az összes típusnál megfigyelhető, a legelterjedtebb akácméz átlagára 2018-ban és 2019-ben még 3500 forint alatt mozgott kilogrammonként, 2020-ra viszont jócskán megugrott, mintegy 4060 forintra emelkedett az egy kilogrammra vetített átlagár, tavaly pedig már 4940 forint volt ugyanez az érték. Jelenleg a legnagyobb magyarországi áruházláncokban 6000 és 8200 forint között mozog az akácméz ára kilónként. Az aszály azonban még egy jókora pofont adott a termelőknek, hiszen hiába itatják folyamatosan a méheket, a nagy csapadékhiány miatt egyre gyakrabban jelennek meg a vadállatok a méhitatók környékén, sok esetben kárt is tesznek a berendezésekben. Ha mindez nem lenne elég, a szárazság miatt a napraforgó, a rétek, a legelők és a vízpartok növényvilága is nagyon rossz állapotban van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 27. 09:06