Rengeteg ilyen mézet árultak a magyar boltokban: ezt jó, ha minden vásárló tudja

Rengeteg ilyen mézet árultak a magyar boltokban: ezt jó, ha minden vásárló tudja

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a legnagyobb belföldi mézeladó, Klenáncz József két újabb akácmézének a forgalomból való kivonását és a fogyasztóktól való visszahívását. A Nébih tájékoztatása szerint nem lehet megállapítani a mézekről, hogy milyen alapanyagok felhasználásával készültek, és azt sem, hogy ezek az alapanyagok honnan származnak, vagyis ezek a mézek nem nyomon követhetőek, így egészséget veszélyeztető, nem biztonságos élelmiszernek minősülnek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Nébih elrendelte Klenáncz József két újabb akácmézének (az A3 és A5 tételazonosítóval megjelölt termékeknek) forgalomból való kivonását. Az ok, hogy a mézekről nem lehet megállapítani, milyen anyagok felhasználásával készültek, illetve ezek honnan származnak, tehát nem nyomon követhetőek, vagyis egészséget veszélyeztető, nem biztonságos élelmiszernek minősülnek a Nébih tájékoztatása szerint. Fél éven belül egyébként már hat különböző összetételű Klenáncz-féle akácmézet vontak ki a forgalomból - írja a 24.hu.

Azzal kapcsolatban, hogy a büntetések kiszabásán túl vannak-e más eszközei is a hatóságnak, hogy a visszatérően jogsértéseket elkövető Klenáncz ellen fellépjenek, a Nébih a lapnak elárulta, a törvény lehetőséget ad arra, hogy a hatóság legfeljebb egy évre, teljesen vagy részlegesen felfüggessze vagy korlátozza a tevékenységet; a működést legfeljebb három évre megtiltsa; illetve az újbóli működést feltételhez kötheti a feltárt jogsértés súlyával arányosan, a jogsértésben rejlő kockázat mértékének és jellegének figyelembevételével. Ezt a szankciót hatóság jellemzően a szabályos működés visszaállításáig alkalmazza.

Klenáncz József nem kizárólag akácméz csomagolását végzi az üzemben, hanem vegyes virágmézet is előállított, ezzel a tevékenységgel kapcsolatosban pedig jogszabálysértést nem állapítottak meg. A vállalkozás nyilatkozata szerint akácméz-csomagolást 2021 novemberétől nem végez, amit a helyszínen történt ellenőrzések, valamint a kiskereskedelmi egységek ilyen irányú monitorozása is megerősített

 - tette hozzá a Nébih. 

A "kockázat mértéke és jellege" nem egyenlő az alapvetően azonos jellegű, csak más-más tételekben feltárt jogsértések számával. Az üzemben eddig végzett számos ellenőrzés alapján a Nébih végül arra jutott, hogy "az akácmézeken kívül a további termékcsoport(ok) gyártásának korlátozása nem lenne arányos az akácmézzel kapcsolatos elkövetett jogsértések szankciójaként. Ezzel együtt mivel hatóságunk kockázatértékelési rendszere a számos jogsértés miatt az érintett vállalkozás tevékenységét - az előállított termék fajtájától függetlenül - fokozott kockázatúnak minősítette, a létesítmény ellenőrzése és termékeinek mintavételezése az eddigieknél gyakrabban fog megtörténni és az esetleges ismétlődő jogszabálysértés esetén a szankciók mértéke is jelentősen emelkedik

 - tájékoztatott a Nébih.

Klenáncz József vállalkozó az eddigi jogsértéseket néhány millió forintos büntetéssel megúszta. Ugyanakkor az biztos, hogy a Spar leállította az összes Klenáncz-akácméz rendelését, és jelenleg a Tesco sem vásárol belőlük, ám az üzletekben még megtalálhatók a korábban beszerzett Klenáncz-termékek, igaz, ezek valódi akácmézek. Arról azonban, hogy mi a helyzet a CBA-ban, egyelőre nincsenek információk. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?