Lekapcsolta az illegális fakereskedőket a hatóság: több milliós a bírság

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR részlege a korábbi éveknek megfelelően 2019-ben is szúrópróbaszerűen ellenőrizte a faanyagkereskedelmi lánc azon szereplőit, amelyek korábban jogsértést követtek el. A visszatérő jellegű hatósági kontroll az újabb feltárt jogsértések nyomán 2,3 millió forint összegű bírság kiszabását vonta maga után.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2019-ben is kiemelt figyelmet fordított a Nébih a faanyagkereskedelmi lánccal kapcsolatos ismételt jogsértések felderítésére és kivizsgálására, hiszen a hivatal ellenőrzési tervének egyik fontos eleme a korábban jogsértést elkövető vállalkozások és gazdasági társaságok jogkövető magatartásának visszatérő ellenőrzése is - írja a hatóság. A Nébih segítő szándékkal fordul azon gazdasági szereplők felé, akik először kerülnek a hatóság látókörébe, s ilyenkor határozatban sorolja fel azon jogsértéseket, amelyek kiküszöbölését elvárja a jövőben. A jóhiszemű együttműködés mellett azonban szükséges az ügyfelekkel ismertetett jogsértések megszüntetésének visszaellenőrzése is.

A Nébih felügyelői 2019-ben több, szúrópróbaszerűen elvégzett helyszíni ellenőrzés során újra megvizsgálták a kiválasztott faanyagkereskedelmi lánc szereplők jogszerű működését. Habár a hatóság az egyszer már figyelmeztetett jogsértők jogkövetési hajlandóságának javulására számított, az ismételt ellenőrzések tapasztalatai sajnos nem ezt támasztották alá. A szakemberek az ellenőrzés alá vont szereplők többségénél másodszor is jogsértést állapítottak meg, több esetben pedig kiegészítő intézkedések elrendelésére kényszerültek. Noha a hatóság a második alkalommal megállapított jogsértések esetében még mindig a kiszabható bírságtételek alsó szintjét alkalmazta, a kirótt bírságok összege így is elérte a 2,3 millió forintot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?