Megállíthatatlan az étolaj drágulása: kemény karácsony várhat a magyarokra

Megállíthatatlan az étolaj drágulása: kemény karácsony várhat a magyarokra

agrarszektor.hu
Még mindig tart az étolaj árának drasztikus növekedése, 12 hónap alatt több mint 30 százalékkal emelkedett a fogyasztói ár - derül ki a KSH legutóbbi, augusztusi jelentéséből. Felmerülhet a kérdés, hogy de vajon hol van a vége? Sajnos bevált a jóslat a csillagászati étolajárakról: durván a másfélszeresére drágult másfél év alatt a napraforgóolaj. 2017 januárja és 2020 februárja között stabilan 480-490 forint körüli literenkénti árat jegyzett fel a Központi Statisztikai Hivatal, tavaly márciusban drágult hirtelen 500 forint fölé. Onnantól aztán nem volt megállás, decemberben 571 forint volt az átlag, februárban elhagyta a 600 forintot, legutóbb, augusztusban pedig már 701 forintot rögzítettek a statisztikusok.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ez a tempó az átlag felett dráguló élelmiszerek közül is kiugrik, és a lapunk által megkérdezett szakértők szerint még mindig nincs vége a drágulásnak. A világban nagy, általános áremelkedés tapasztalható, ami az összes élelmiszer árát érinti. Az egész a rosszabb gabonatermés miatti aggodalmakból indult, és úgy néz ki, hogy átterjed minden másra is - vázolta a helyzetet a GKI kutatásvezetője, Némethné Dr. Pál Katalin - írja a 24.hu. Az áremelkedésben komoly szerepe van annak, hogy szállítási zavarok keletkeztek a járvány utáni újraindulásnál, olyan problémák, amire már évtizedek óta nem volt példa, ráadásul az üzemanyag-drágulás miatt a szállítási költségek is az egekbe szöktek.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Mindezek tetejébe úgy tűnik, hogy nem jött be az előrejelzés, miszerint rekordtermés lehet az idén. A repcét már learatták, a várt rekordtermés helyett átlag körüli mennyiséget takarítottak be, mert nem tett jót a növénynek az elhúzódó hűvös tavaszi időszak. A napraforgót majd csak októberben aratják, biztosat addig nem tudni, de rekordtermés abból sem várható. A napraforgót a tavaszi fagyok kevésbé érintették, viszont később az elhúzódó aszály igen. Az Agrofórum cikke szerint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara előrejelzésében a napraforgó várható átlagtermését 2,65 tonna/hektárra módosította a korábbi 2,73-ról, ami még nem drámai különbség, de mégis csökkenő várakozást jelez.

EZ IS ÉRDEKELHET

A búzával is akadtak problémák

Hasonló a helyzet egyébként a búzánál is - mindenki kétségbeesett, mert a tavaszi hidegben nem nőtt a búza, aztán ahogy bejött a meleg, beindult. Végül a mennyiség nem lett rossz, de a minőség igen - alig a termés fele lett étkezési búza, a többi inkább csak takarmánynak jó. Baj továbbá, hogy nemcsak Magyarországon nem lett kiemelkedő a termés, hanem nagyjából az összes búzatermelő országban sem. Emiatt drágult a búza, és ez felfelé húzta a többi termény árát is. Mert ha az élelmiszertőzsdén valaminek az ára elszáll, akkor az kihat a többi termény árára is - magyarázta a kutatásvezető. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci árinformációs rendszerének legutolsó adataiból (37. hét) az látszik, hogy a napraforgó termelői ára egy év alatt 34 százalékkal, a repcéé pedig 51 százalékkal emelkedett. A fogyasztói árak is hasonlóképp alakultak: a KSH részletes áradatai azt mutatják, hogy idén január és augusztus között ismét majdnem 19 százalékkal ment fel az étolaj fogyasztói ára, 590 forintról 701 forintra. Ha pedig 2020 elejéig tekintünk vissza, amikor még 486 forint egy liter étolaj, akkor mostanra hajszál híján 45 százalékos lett a drágulás.

Az árak pedig egyhamar nem fognak elindulni lefelé, sőt elképzelhető további drágulás is. Biztosabbat a napraforgó októberi aratása után lehet szerinte mondani, de az látszik, hogy rekordtermés nem várható napraforgóból, ahogyan például kukoricából sem. Ez az egész északi féltekén így van, és csak abban lehet bízni, hogy a déli féltekén jobb lesz a termés, akkor talán lejjebb mehetnek az árak. Ezek szerint leghamarabb jövő tavaszra valószínűsíthető némi ármérséklődés. Ez azt jelentené, hogy az étolajárak tavaly tavasszal kezdődött elszaladása két teljes éven át kitart.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egekben lehet az étolaj ára az év végére

További általános inflációemelkedést valószínűsít Raskó György agrárközgazdász, aki szerint az árnövekedésből valószínűleg nem marad ki az étolaj sem. Úgy véli ugyanakkor, hogy maximum 3-5 százalékkal kúszhat még feljebb a fogyasztói ár karácsonyig, tavaszra kizártnak tartja a további drágulást. Ezek szerint 720-735 forint körüli is lehet az év végére az étolaj litere. Várhatóan nem lesz ennél nagyobb emelkedés, mert már most is nagyon magas az ár. Az étolajgyártók nem akarnák, hogy egy esetleges további lendületes áremelés miatt az emberek ismét inkább a jóval olcsóbb (kilónként 460 forint körül mozgó) sertészsír felé forduljanak, és csökkenjen az étolaj iránti kereslet. Ez ugyanis kisebb forgalom mellett kevesebb bruttó árrést eredményezne. A többi élelmiszernél is további árnövekedésre számít Raskó György, és mint mondta, azoknál még átmeneti törésvonal sem látszik. Egyedül a sertéshúsnál nem várható, hogy tovább nőjön az ára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02