Ez most komoly? Örökre eltűnhet sokak kedvenc gyümölcse a magyar boltokból

agrarszektor.hu
A málna az igazán kedvelt gyümölcsök közé tartozik, nem is kell sokat visszamenni az időben ahhoz, hogy rájöjjünk, évekkel ezelőtt még rengeteg helyen (piacok, üzletek, kertek stb.) találkozhattunk vele, elérhető áron. Mára pedig arcon csaphat minket a valóság: drasztikusan lecsökkent termőterület, szinte teljesen megsemmisült termés, súlyos kilogrammonkénti árak, elmaradt "Szedd magad!" akciók és még sorolhatnánk. Hogy mindezeknek mi az oka, mire számíthatunk a jövőben és valóban le kell-e mondanunk erről a szuper gyümölcsről, az kiderül.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az ezredforduló idején még mintegy 1500 hektáron termesztettek málnát Magyarországon a KSH adatai szerint, azóta a termőterület folyamatosan csökken. Szakértők szerint az idei aszály, valamint a foltosszárnyú muslica okozta károk miatt az előző évinél kevesebb málna várható. A KSH adataiból kiderült, hogy a friss és a fagyasztott málna külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2021-ben: a friss málna behozatala (döntően Spanyolországból) 11 százalékkal 346 tonnára csökkent, a kivitele alig haladta meg az 1 tonnát (+38 százalék). Az idei év első öt hónapjában a friss málna beszállítása 13 százalékkal 155,7 tonnára csökkent az előző esztendő azonos időszakához képest - írja az AKI.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint az előző év azonos időszakához képest 2022 első öt hónapjában:

  • A fagyasztott málna importja 23 százalékkal 621 tonnára,
  • a kivitele 6 százalékkal 258 tonnára csökkent.
  • A friss málna beszállítása 13 százalékkal 155,7 tonnára csökkent,
  • friss málna pedig nem ment ki az országból.

A málna külkereskedelmi egyenlege évek óta negatív. Ennek oka a hazai kereslet csökkenése és a hazai málnatermesztés majdnem teljes megszűnése.

A klímaváltozás is betette a kaput

Mint ahogyan korábban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) lapunknak elmondta, az, hogy ilyen mértékben tűnik el a málna Magyarországról, nagyban köszönhető az éghajlatváltozásnak is. A klimatikus változások az elmúlt évek során kedvezőtlenül befolyásolták a termelést. Magyarország korábban a málna termeszthetőségének déli határán helyezkedett el. Érdemes tudni, hogy a málna speciális ökológiai körülményeket, hűvösebb, párásabb, csapadékosabb klímát igényel, emellett nehezen viseli a szélsőségeket, a forró, száraz nyarak és az enyhe telek együttesen pedig különösen nagy gondot okoznak. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az enyhe tél folyamán a rügyek nem kapják meg a szükséges hideghatást, így nem válnak termékennyé, míg a nyári forróság, az alacsony páratartalom és a magas UV-sugárzás következtében a termések "besülnek", az erős sugárzás hatására a növényi részek napégést szenvednek, a hajtásnövekedés is leáll. Az időjárási viszonyok megváltozásával a málna igényeinek szinte már egy termőhely sem tud megfelelni hazánkban. Mindemellett a napjainkban egyre gyakrabban tapasztalható tavaszi fagyok is károsítják az állományokat.

Nem csak nálunk nagy a gond

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy nem Magyarország az egyetlen ország, ahol a málnatermelés hanyatlik: a világszinten is egyik legjelentősebb termelőnél, Szerbiában - ahol a termelés a málna számára ideális klímájú domb- és hegyvidéki területekre koncentrálódik - megközelítőleg fele akkora a munkaerő költsége, mint Magyarországon, és még így is egyre nagyobb problémát jelent náluk is a munkaerőhiány. Összességében tehát elmondható, hogy a málnatermesztés válságos helyzete nagyrészt a klímaváltozással hozható összefüggésbe.  

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?