Durván berobbanhat a lengyel málna a piacokra: kemény hajrá várható

Durván berobbanhat a lengyel málna a piacokra: kemény hajrá várható

agrarszektor.hu
Hamarosan a szezon második felébe lép a lengyelországi málnapiac, már ami a hazai termést illeti, kezdődik ugyanis a kétszer termő málna kereskedelme, ami a feldolgozás szempontjából a legfontosabb szakaszt jelenti. Ha az időjárás normalizálódna és jobban kedvezne a gyümölcs kiváló minőségének, akkor remélhetőleg a feldolgozásra szánt málna kereskedelme kilépne abból a holtpontról, amelyben július első hetében volt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A lengyelországi málna felvásárlási ára a kezdeti gyors emelkedés után hirtelen drasztikusan csökkenni kezdett (annak ellenére, hogy a kínálat nem javult) és ez a csökkenő tendencia csak július közepén állt meg. Ugyanakkor a külföldi piacon a málna továbbra is drága, ráadásul a tavalyival ellentétben idén folyamatosan emelkedett a lengyel málna felvásárlási ára. Igaz, egyelőre ezek az árak még mindig magasabbak az előző évinél, mivel jelenleg a fagyasztásra szánt málnát 13,00-15,00 zloty/kg áron vásárolják, valamint 13,00-14 zloty/kg áron a gyengébb minőségű gyümölcsöt. Figyelemre méltó, hogy az árak szinte függetlenek a minőségtől, ami nagyon szokatlan. A július 6-i árcsúcshoz képest itt 20, illetve 23 százalékos csökkenésről van szó. Az előző évhez képest viszont a fagyasztásra szánt málna esetében 8 százalékos, a préselésre szánt gyümölcsök esetében pedig 20 százalékos növekedést lehet tapasztalni. Ha azonban az árak nem kezdenek újra emelkedni ebben a szezonban, akkor ez az arány gyorsan megfordul és az idei árak az egy évvel ezelőtti árak alatt lesznek. Az időjárás normalizálódása és a gyümölcsminőség javulása pozitívan befolyásolhatja az árhelyzetet és növelheti a feldolgozók hajlandóságát a jobb árak kínálására - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?