2022. október 1. szombat Malvin

Olyan dolog történt a magyar mezőgazdaságban, amire senki sem számított

agrarszektor.hu
Mondhatni, hogy hasított a magyar gazdaság 2021-ben, ezt mi se mutatja jó, mint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatközlése: minden várakozást felülmúlva, 7,2%-kal nőtt a hazai GDP a tavalyi negyedik negyedévben, így tavaly a növekedés 7,1%. A növekedéshez szinte minden szektor hozzájárult, azonban akadt egy nagy kakukktojás is - ez pedig nem más, mint a mezőgazdaság, melynek oka vélhetőleg a rossz időjárás volt. De mi okozhatta még ezt a szokatlanul gyenge teljesítményt? Valóban csak az időjárás áll a háttérben? Vagy egyszerűen csak nagyobb a füstje, mint a lángja a hírnek? Ezt derítette most ki az Agrárszektor.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Varga Mihály pénzügyminiszter a tárca budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, egyedül a mezőgazdasági teljesítmény okozott csalódást, a rossz időjárás miatt. Hozzátette, a teljesítmény ugyanakkor felülmúlta a korábbi várakozásait is, hiszen tavaly év végén is még csak 6,3 százalékot vártak, az idén januári infláció pedig régen látott magasságba, 7,9 százalékra ugrott. Napjainkban már kétségbevonhatatlan tény, hogy a klímaváltozás valóságos, és a hatásai az élet minden területén érvényesülnek, ide értve a mezőgazdaságot is, különös tekintettel a növénytermesztésre. Az évszakok megszokott rendje felborulni látszik, az enyhe teleket hideg, gyakran fagyos tavaszok, valamint forró és száraz nyarak, illetve csapadékos őszök követik, kiegyenlítetlen csapadékeloszlás és a hőmérséklet növekedése pedig többségében negatívan befolyásolja termesztett növények termésátlagait és a gazdaságossági megtérüléseket is.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Valóban nagy a küzdelem a magyar földeken

A klímaváltozás okozta stresszhatások érzékenyen érintik mezőgazdaságot, különös tekintettel a növénytermesztésre. A kiegyenlítetlen csapadékeloszlás és a hőmérséklet növekedése többségében negatívan befolyásolja termesztett növények termésátlagait és a gazdaságossági megtérüléseket is. Ez pedig egy olyan kihívás, amire minél előbb megoldást kell találni. Ráadásul jelenleg Magyarországon a művelhető területek mindössze 2%-án folyik mesterséges öntözés, így jól látszik a probléma súlyossága. Egyelőre pedig úgy tűnik, hogy a helyzet nemhogy javulna, hanem egyre csak romlani fog.

EZ IS ÉRDEKELHET

Még semmi sem biztos

Mint ahogyan említettük, a mezőgazdaság valóban nagyon ki van szolgáltatva az időjárásnak, ez okozza a nagy mozgásokat az agrár-GDP-ben. Viszont azt valójában még nem lehet tudni, hogy a mezőgazdaság pontosan "mit csinált", mert a 4. negyedéves adatot még nem tették közzé. Az első három negyedévben a növekedéshez való hozzájárulás pont nulla volt, de mivel a szektor súlya 3-4%, nem is várható, hogy az agrárium nagy húzóereje legyen a gazdaságnak. Aggódni sem kell, hiszen az előző évhez képest nagyjából stagnált az ágazat: az első három negyedévben -0,8% volt az index, ami egy ilyen volatilis szektornál tekinthető nullának. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34