Aggasztó jelentés látott napvilágot: egyre több kegyetlen hőhullám várható a jövőben

Aggasztó jelentés látott napvilágot: egyre több kegyetlen hőhullám várható a jövőben

MTI
A klímaváltozás következményeként 30-szorosára növekedett az olyan súlyos hőhullámok valószínűsége, mint amilyen március-áprilisban sújtotta India északi részét és Pakisztánt - állítja egy nemzetközi kutatócsoport. A két dél-ázsiai országban 90 emberéletet követelő hőséghez hasonló hőhullámok valószínűsége még mindig, az iparosodás előttinél 1,2 fokkal magasabb hőmérséklet mellett is alacsony, mindössze 1 százalék évente, az iparosodás előtt azonban csak egyharmincada volt.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Két fokos globális felmelegedés mellett már minden öt évben számolni kell egy ilyen extrém hőhullámmal - közölte hétfőn este a Nagy-Britannia, India, Pakisztán és más államok mintegy 30 kutatóját tömörítő World Weather Attribution Goup. Az úgynevezett attribúciókutatás azt vizsgálja, hogy konkrét időjárási szélsőségek összefüggésben állnak-e a globális felmelegedéssel, és ha igen, milyen mértékben. Indiában az idei március volt a legforróbb a feljegyzések 122 évvel ezelőtti kezdete óta, de rekordhőmérsékleteket mértek Pakisztánban is. A hőség szárazsággal is párosult, mindkét országban a szokásosnál 60 százalékkal kevesebb eső esett. Áprilisban az 50 Celsius-fokot is megközelítették a hőmérsékletek Észak-Indiában és Pakisztánban. A kutatók komputeres szimulációk segítségével vetették össze a 19. század végi időjárási adatokat a jelenlegiekkel, hogy kimutassák a klímaváltozás hatását. Arra jutottak, hogy a globális felmelegedés nélkül "rendkívül ritkák" lennének a tavaszi dél-ázsiaihoz hasonló hőhullámok.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?