2023. március 27. hétfő Hajnalka

Rekordon a magyar GDP: de a mezőgazdaság komoly csalódást hozott 2021-ben

agrarszektor.hu
Minden várakozást felülmúlva, 7,2%-kal nőtt a hazai GDP a tavalyi negyedik negyedévben, így 2021-ben a növekedés 7,1% volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedéshez szinte minden szektor hozzájárult, a legnagyobb meglepetést az építőipar okozhatta, amely 29 százalékkal ugrott meg decemberben. Egyedül a mezőgazdaság nem teljesített jól, ami valószínűleg a kedvezőtlen időjárás miatt történt.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2021 negyedik negyedévében a nyers adatok szerint 7,2, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint pedig 7,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A harmadik negyedévhez képest 2,1%-kal bővült a hazai gazdaság, így a járvány előtti szintet 4%-kal múlja felül. A növekedéshez leginkább a piaci szolgáltatások járultak hozzá, azonban a legnagyobb meglepetést az építőipar okozhatta, mivel az építőipar minden várakozást felülmúlva, 29%-kal ugrott meg decemberben, így a negyedik negyedéves teljesítm,énye is messze meghaladta a várakozásokat.

Suppan Gergely a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarékbank vezető elemzője úgy látja a növekedéshez - a mezőgazdaság kivételével - minden szektor hozzájárult. Tavaly a chip és más alkatrészek hiánya miatt akadozó járműgyártás mintegy 1,0 százalékponttal foghatta vissza a növekedést. A felhasználási oldalon élénkülhetett a fogyasztás, míg továbbra is kiemelkedően teljesíthettek a beruházások, a külkereskedelem egyenlege pedig már kevésbé húzta vissza a növekedést - olvasható a bank közleményében.

Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a tárca budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, egyedül a mezőgazdasági teljesítmény okozott csalódást, a rossz időjárás miatt. Hozzátette, a teljesítmény ugyanakkor felülmúlta a korábbi várakozásait is, hiszen tavaly év végén is még csak 6,3 százalékot vártak, az idén januári infláció pedig régen látott magasságba, 7,9 százalékra ugrott.

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?