Aggasztó dolog derült ki a magyarországi talajokról: súlyos veszélyben a növények

Aggasztó dolog derült ki a magyarországi talajokról: súlyos veszélyben a növények

agrarszektor.hu
Rendkívül kevés csapadék esett idén télen, és úgy tűnik, elmaradt a talajok téli nedvességgel való szokásos feltöltődése. Habár egyelőre jó állapotban vannak az őszi vetése, ha marad a csapadékszegény időjárás, komoly veszélybe kerülhetnek a növénykultúrák.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint Magyarország délnyugati és északkeleti sarkait kivéve jelentős, 50-90 milliméternyi nedvesség hiányzik a felső egyméteres talajrétegből - mondta az Inforádiónak Polgárné Sarok Edit, az Agroinform.hu szakújságírója. Hozzátette, az ország jelentős részében 60-70 százalék körül áll a talajnedvesség jelen pillanatban a 100 centiméteres felső rétegben, ami ilyenkor általában jóval magasabb szokott lenni. Ezzel szemben most a főváros környékén, illetve az Alföld élszaki és nyugati részén a talajnedvesség a kritikus 40 százalék közelébe került a felső 20 centiméteres rétegben.

Bár az őszi vetések - a kalászosok és a repce is - egyelőre jó állapotban vannak, a talajok jelenlegi állapota miatt már egy rövidebb aszály is érzékenyebb veszteséget okozhat a növénykultúrákban - emelte ki Polgárné Sarok Edit. Nagy a kockázata tehát annak, hogyha a következő hónapokban szárazabb időszak fog beköszönteni, a szokásosnál is rosszabban fogják átvészelni ezt az időszakot a vetések, miután nincsenek tartalékok a talajban. 

A megoldás az öntözés lehet, ami viszont meglehetősen összetett kérdés. A mezőgazdasági területek öntözése óriási beruházás, költséges feladat, hiszen számos feltételnek kell megfelelnie annak, aki öntözni szeretne. Nem is csoda, hogy jelenleg mindössze a hazai mezőgazdasági terültek 2 százalékán végeznek ilyen tevékenységet

 - mutatott rá az Agroinform.hu munkatársa. Magyarországon tavaly 5,049 millió hektár mezőgazdasági területet műveltek, ezek 82 százaléka szántó volt.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03