2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Aggasztó dolog derült ki a magyarországi talajokról: súlyos veszélyben a növények

Aggasztó dolog derült ki a magyarországi talajokról: súlyos veszélyben a növények

agrarszektor.hu
Rendkívül kevés csapadék esett idén télen, és úgy tűnik, elmaradt a talajok téli nedvességgel való szokásos feltöltődése. Habár egyelőre jó állapotban vannak az őszi vetése, ha marad a csapadékszegény időjárás, komoly veszélybe kerülhetnek a növénykultúrák.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint Magyarország délnyugati és északkeleti sarkait kivéve jelentős, 50-90 milliméternyi nedvesség hiányzik a felső egyméteres talajrétegből - mondta az Inforádiónak Polgárné Sarok Edit, az Agroinform.hu szakújságírója. Hozzátette, az ország jelentős részében 60-70 százalék körül áll a talajnedvesség jelen pillanatban a 100 centiméteres felső rétegben, ami ilyenkor általában jóval magasabb szokott lenni. Ezzel szemben most a főváros környékén, illetve az Alföld élszaki és nyugati részén a talajnedvesség a kritikus 40 százalék közelébe került a felső 20 centiméteres rétegben.

Bár az őszi vetések - a kalászosok és a repce is - egyelőre jó állapotban vannak, a talajok jelenlegi állapota miatt már egy rövidebb aszály is érzékenyebb veszteséget okozhat a növénykultúrákban - emelte ki Polgárné Sarok Edit. Nagy a kockázata tehát annak, hogyha a következő hónapokban szárazabb időszak fog beköszönteni, a szokásosnál is rosszabban fogják átvészelni ezt az időszakot a vetések, miután nincsenek tartalékok a talajban. 

A megoldás az öntözés lehet, ami viszont meglehetősen összetett kérdés. A mezőgazdasági területek öntözése óriási beruházás, költséges feladat, hiszen számos feltételnek kell megfelelnie annak, aki öntözni szeretne. Nem is csoda, hogy jelenleg mindössze a hazai mezőgazdasági terültek 2 százalékán végeznek ilyen tevékenységet

 - mutatott rá az Agroinform.hu munkatársa. Magyarországon tavaly 5,049 millió hektár mezőgazdasági területet műveltek, ezek 82 százaléka szántó volt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?