Aggasztó dolog derült ki a magyarországi talajokról: súlyos veszélyben a növények

Aggasztó dolog derült ki a magyarországi talajokról: súlyos veszélyben a növények

agrarszektor.hu
Rendkívül kevés csapadék esett idén télen, és úgy tűnik, elmaradt a talajok téli nedvességgel való szokásos feltöltődése. Habár egyelőre jó állapotban vannak az őszi vetése, ha marad a csapadékszegény időjárás, komoly veszélybe kerülhetnek a növénykultúrák.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint Magyarország délnyugati és északkeleti sarkait kivéve jelentős, 50-90 milliméternyi nedvesség hiányzik a felső egyméteres talajrétegből - mondta az Inforádiónak Polgárné Sarok Edit, az Agroinform.hu szakújságírója. Hozzátette, az ország jelentős részében 60-70 százalék körül áll a talajnedvesség jelen pillanatban a 100 centiméteres felső rétegben, ami ilyenkor általában jóval magasabb szokott lenni. Ezzel szemben most a főváros környékén, illetve az Alföld élszaki és nyugati részén a talajnedvesség a kritikus 40 százalék közelébe került a felső 20 centiméteres rétegben.

Bár az őszi vetések - a kalászosok és a repce is - egyelőre jó állapotban vannak, a talajok jelenlegi állapota miatt már egy rövidebb aszály is érzékenyebb veszteséget okozhat a növénykultúrákban - emelte ki Polgárné Sarok Edit. Nagy a kockázata tehát annak, hogyha a következő hónapokban szárazabb időszak fog beköszönteni, a szokásosnál is rosszabban fogják átvészelni ezt az időszakot a vetések, miután nincsenek tartalékok a talajban. 

A megoldás az öntözés lehet, ami viszont meglehetősen összetett kérdés. A mezőgazdasági területek öntözése óriási beruházás, költséges feladat, hiszen számos feltételnek kell megfelelnie annak, aki öntözni szeretne. Nem is csoda, hogy jelenleg mindössze a hazai mezőgazdasági terültek 2 százalékán végeznek ilyen tevékenységet

 - mutatott rá az Agroinform.hu munkatársa. Magyarországon tavaly 5,049 millió hektár mezőgazdasági területet műveltek, ezek 82 százaléka szántó volt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?