Szomjaznak a magyar földek: kiadós esőért imádkoznak a gazdák

Szomjaznak a magyar földek: kiadós esőért imádkoznak a gazdák

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban végre az évszaknak megfelelő időjárási körülmények között lehetett haladni a mezőgazdasági munkákkal. A meleg idő valamennyi termesztett növényünk számára nagyon hiányzott már, egységesednek a tavaszi vetésű táblák, és szépen zöldellnek az őszi vetések is. Ugyanakkor a május közepi nagy esők óta az ilyenkor megszokottnál országszerte kevesebb csapadék hullott, és a Medárd napja valamint az időszak első hete sem ígér komolyabb esőt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A múlt hét nagy részén száraz időben lehetett dolgozni a földeken - írja a met.hu. Hétfőn még sokfelé esett, keddtől viszont száraz napok következtek, és csak a hétvégén öntöztek ismét többfelé záporok, zivatarok. Szombaton az ország jelentős részén esett egy kevés, de csak foltokban fordultak elő intenzívebb gócok, ahol 5-20 mm-t mérhettünk, vasárnap pedig főként a Dunántúlon alakultak ki néhol 5-20 mm-t adó záporok, zivatarok. Az Alföld és a Kisalföld nagy részén valamint a Dunántúl keleti tájain azonban semmi vagy csak nagyon kis mennyiségű csapadék hullott. Így az elmúlt tíz nap csapadékösszege az ország nagy részén több, mint 10 mm-rel kevesebb volt a sokéves átlagnál. Az egy hete még többfelé sáros talajok a hétvégi záporok ellenére is sokat száradtak mostanra. Nem csak a felszín közeli, hanem a felső fél méteres réteg nedvességtartalma is sokfelé 60% alá csökkent a növények számára hasznosítható vízkészlet arányában, a Kisalföldön, a Tiszántúlon és a déli országrészben ez az érték sokfelé 50% alatti. A múlt hét második felében számottevő melegedés kezdődött, így az átlaghőmérséklet elérte június elején megszokott értékeket. A legmelegebb órák hőmérséklet a Dunántúlon már csütörtökön, de péntektől sokfelé meghaladta a 25 fokot, ennél hűvösebb csak a tartósabban felhős, csapadékos tájakon volt. A minimum értékek is növekedtek, vasárnap és hétfőn már országszerte 10 fok fölött alakult a hajnali hőmérséklet is.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Az őszi kalászosok virágoznak, a repce pedig a becő- és magképződés fenológiai fázisában jár. A kalászosok jellemzően igen jó, dús, zöld állapotban vannak, míg a repcét jobban megviselte az áprilisi hideg. Ezeknek a növények aranyat ért a májusi csapadékos időjárás, és a júniusi mérsékelt meleg, melyet a termésmennyiségben fognak meghálálni. A napraforgó többnyire 6-8, a kukorica pedig 5-7 leveles. A vetésük is jelentősen késett, majd a hideg idő miatt elég vontatottan, nehezen fejlődtek, a múlt héten indult melegedés viszont sokat segít a táblák egységesedésében, az állományok megerősödésében. A nehézségekkel küzdő kapás növények közt kikelt gyomok viszont már a hűvös időben is jól érezték magukat, a májusi esők ideális körülményeket teremtettek növekedésükhöz, ami most a melegben tovább gyorsult. Az akác virágzása bő két héttel később kezdődött, mint tavaly és tavalyelőtt, de bőven van virág a fákon, és a méhek számára is ideális most az idő. A korai érésű gyümölcsöknek, a cseresznyének és a szamócának is kedvez a mostani sok napsütés és a meleg.

A héten jellemzően napos, gomolyfelhős időben lehet folytatni a mezőgazdasági munkákat, záporok, zivatarok csak elszórtan, kevés helyen fordulnak majd elő. Kialakulásuk esélye a hét második felében növekszik kissé, majd a jelenlegi számítások szerint vasárnap hoz majd kissé több csapadékot főként a keleti országrészbe egy hidegfront. Addig azonban folytatódik a talajok nedvességvesztése, főként az Alföld déli és keleti tájain csökkenhet a kritikus 40%-os érték alá a felső fél méteres réteg nedvességtartalma. Száraz lesz a levegő is, napközben sokfelé csökken 40% alá a páratartalom. Az északias szél a Tiszántúlon és a Dunántúlon többször megélénkül majd, de erős és viharos széllökések nagy területen csak vasárnap várhatók. A hőmérsékletben nem lesz jelentős változás a héten, hajnalonként maradnak a 10 fok fölötti minimum értékek, napközben pedig a hét első felében 27-31 fokig melegszik a levegő, majd csütörtöktől 1-2 fokkal mérséklődik a felmelegedés mértéke.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31