Óriási a szárazság a földeken: most már biztos, nagy bajban vannak a nyári növények

Óriási a szárazság a földeken: most már biztos, nagy bajban vannak a nyári növények

agrarszektor.hu
A múlt hét második felében mérséklődött a meleg, és főként a keleti, északkeleti országrészben többfelé záporok, zivatarok is kialakultak, így lassult a talajok kiszáradása, a záporokkal bővebben öntözött tájakon némi feltöltődés is történt. Az előttünk álló napokban viszont ismét napos, száraz, egyre melegebb idő lesz a jellemző, ami leginkább a már folyamatban lévő aratásnak és az érésben lévő gyümölcsöknek kedvez, a kapás növényeknek igen nagy szüksége lenne további jelentős csapadékra. Erre azonban csak a hét második felében van némi esély.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A múlt hét első felében kialakult hőhullámot egy szerdán este érkezett hidegfront törte meg, melyhez kötődően komolyabb zivatarok is kialakultak, és végre a már régóta száraz Győr környéki területeken is hullott némi csapadék, a Rába térségében elvonult szupercellából többfelé 10-15 mm esett - írja az met.hu. Csütörtökön a Dunántúlon és az északkeleti, keleti tájakon ismét többfelé hullott némi eső, de számottevő mennyiséget adó zivatarok csak kevés helyen alakultak ki. Pénteken és szombaton egy magassági hidegörvény kapcsán esett keleten, északkeleten helyenként 10-40 mm közötti mennyiség, majd hétfőn hajnaltól a Dunántúlra érkezett délnyugat felől nedvesebb levegő, de a lehullott csapadék mennyisége sehol sem érte el a 10 mm-t, a Dunántúl délnyugati felén jellemzően 1-5 mm esett. Azonban jelentős területeket ezúttal sem érintettek a csapadékot adó felhők, így a Dunántúl nagy részén és keleten is többfelé csak nagyon kevés vagy egyáltalán semmi csapadék nem esett a múlt héten sem. Ezeken a tájakon a talajoknak már a felső egy méteres rétege is igen száraz, a növények számára hasznosítható víztartalom mindössze 35-45%-át tartalmazza. Ugyanakkor északkeleten többfelé, de Orosháza és a Kis-Sárrét térségében délebbre is jelentősen átnedvesedett a talajok felszín közeli rétege, és ahol 20 mm-nél nagyobb mennyiség esett, ott jutott a nedvességből a 20-50 cm közötti talajrétegbe is. A hőmérséklet csütörtöktől több fokkal visszaesett, a maximumok országszerte 30 fok alatt alakultak a múlt hét második felében, így a napi átlaghőmérsékletek is az ilyenkor megszokott értékek körül voltak.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A kalászosok és a repce érése az elmúlt 2-3 hétben jelentősen felgyorsult, így a múlt héten megkezdődött az aratás. Az ország nagy részén eddig is száraz idő segítette a betakarítási munkákat, és ez a következő napokban sem lesz másként. A napraforgó egyre többfelé kezd virágozni, a szárnövekedés és a csillagbimbós állapot fenológiai fázisain az idén elég gyorsan túljutott a növény. A kukorica is gyorsan fejlődik, többnyire 3 szárcsomós, de vannak már a címerhányás állapotában lévő állományok is. Sajnos a rosszabb vízháztartású talajokon a száraz időben már furulyáznak a levelek. Nyári növényeinknek igen nagy szüksége lenne a meleg mellett kiadós csapadékra is.
Az érésben lévő gyümölcsöknek kedvez a száraz idő, a forróság azonban lerövidíti az érés folyamatát, ami károsan hat a termésre. Ugyanígy a szőlő is hamar elvirágzott az idén.

Az előttünk álló hét első felében nagyrészt napos, száraz, egyre melegebb idő várható, ami azt is jelenti, hogy újabb hőhullám éri el hazánkat, szerdán és csütörtökön napközben sehol sem valószínű csapadék. A legmelegebb órák hőmérséklete a legtöbb helyen már kedden is 30 fok fölött alakul, a hőség tetőzése pedig csütörtökre várható, amikor az északkeleti országrész kivételével 35 fok fölé melegszik a levegő. Napközben ismét légköri aszállyal kell számolni a levegő páratartalma 40, szerdán és csütörtökön többfelé 30% alá esik majd. A nagyrészt felhőtlen ég mellett az UV sugárzás is igen erős lesz a következő napokban, ami a növények levelein, és a gyümölcsökön, zöldségeken napégést okozhat. A hőmérséklet pénteken kis mértékben, majd a hétvégére több fokkal visszaesik, de az Alföld nagy részén még így is 30 fok körül alakulnak majd a maximum értékek. Az érkező hidegfronttal pénteken főként a Dunántúlon, majd a hétvégén keleten is többfelé várhatók záporok, zivatarok.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?