Ezt jó, ha minden gazda tudja: itt a friss előrejelzés, durva hőség vár a földekre

Ezt jó, ha minden gazda tudja: itt a friss előrejelzés, durva hőség vár a földekre

agrarszektor.hu
A hét első felében kevés csapadék öntözte a szántóföldeket, csak az ország délnyugati tájain hullott csütörtök reggelig jelentősebb mennyiség, ma azonban többfelé vannak kiadós záporok. A kalászos növények aratásához most száraz időjárás az optimális, és péntektől hazánk túlnyomó részén ebben lesz részünk. Az egyre többfelé virágzó napraforgó, és címeresedő kukorica számára a zivatarokból kimaradt területeken is jól jönne további csapadék, erre azonban csak a jövő hét második felétől van esély.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elmúlt egy hétben szombaton és vasárnap többfelé fordultak elő zivatarok, melyeket helyenként kiadós felhőszakadás kísért, majd hétfőn késő este délnyugat felől érte el hazánkat egy kiterjedt zivatarzóna, melyből a Balaton tágabb környezetében 10-30 mm esett, kedden pedig gyenge esők, záporok öntöztek az ország délnyugat-északkeleti széles sávjában, ekkor azonban a legtöbb helyen már 5 mm alatt maradt a csapadék mennyisége - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. Szerdán estétől ismét nyugat-délnyugat felől jöttek zivatarok, ezúttal azonban többfelé esett kiadósabb, 5-15 mm néhol 20-35 mm közötti mennyiség, és az elmúlt időszakban szárazabb alföldi területeken is volt csapadék. A mögöttünk álló egy hét csapadékmennyisége is nagy területi változékonyságot mutat. Szerda éjfélig a Dunántúl nagy részén 10-30 mm-t mérhettünk, de Győrtől nyugatra szinte semmi nem esett. A Dunától keletre főként lokálisan fordult elő nagyobb mennyiség.

5 napos csapadékösszeg 2023. július 5-ig (mm)
5 napos csapadékösszeg 2023. július 5-ig (mm)

Az elmúlt harminc napban az ország nagy részén több csapadék hullott a sokéves átlagnál, számottevő hiány az Alföld déli részén, északnyugaton valamint Debrecentől keletre, délkeletre tapasztalható. A talaj felszín közeli része a Kisalföld nyugati, északnyugati felén meglehetősen száraz, míg délnyugaton kimondottan sáros, az ország nagy részén azonban kielégítő a nedvességtartalma.

A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. július 5-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. július 5-ig (mm)
Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. július 5-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. július 5-én (%)

A középső talajrétegben, ahonnan a nyári növények most a legintenzívebben szívják a nedvességet, az Alföldön találunk kritikusan száraz területeket, ezek nagy része azonban a mai csapadék hatására töltődik valamelyest. A fél méternél mélyebb talajrétegben egyelőre megfelelő mennyiségű nedvesség áll a növények rendelkezésére.

Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. július 5-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. július 5-én (%)
Talajnedvesség a talaj 50-100 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. július 5-én (%)
Talajnedvesség a talaj 50-100 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. július 5-én (%)

Az átlaghőmérséklet az elmúlt napokban 20 és 23 fok között alakult. A legmelegebb órákban jellemzően 27-31 fok közötti értékeket mérhettünk, ennél pár fokkal hűvösebb a felhős, csapadékos területeken fordult elő főként kedden.

Maximum hőmérsékletek 2023. július 4-én (Celsius-fok)
Maximum hőmérsékletek 2023. július 4-én (Celsius-fok)

Az árpa mellett egyre többfelé zajlik már a búza és a repce aratása is. Elég változékony időben kezdődött a betakarítás, a korábbi nagy csapadékokból adódóan többfelé vannak megdőlt táblák is. Az aratásra meleg, száraz idő lenne az ideális a folytatásban. A kukorica és a napraforgó számára viszont jól jöttek az elmúlt egy hét záporai, szépen növekednek az állományok. A kukorica egyre többfelé címeres, a napraforgó pedig virágozni kezd.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink a június közepére vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban magas az index értéke, de az előző időszakhoz képest már nagy területen csökkenés látható, mely főként az őszi vetések érésének tudható be. A nyári növények zöld tömege ugyanakkor intenzíven növekszik. Az anomália térkép szerint a sokéves átlagnál továbbra is országszerte jóval magasabb az index értéke, azaz a növényzet fejlettebb, dúsabb, zöldebb a szokásosnál.

Az NDVI műholdas vegetációs index eltérése a sokéves átlagtól a 2023. június közepén
Az NDVI műholdas vegetációs index eltérése a sokéves átlagtól a 2023. június közepén

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 570 és 690 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség egyre nő. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg, és az elmúlt egy hétben is növekedett ez az elmaradás. A tavalyi évhez képest 70-130 foknap a hiány, a sokéves átlaghoz képest pedig 30-70 foknap. Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai körülbelül egy héttel később következnek be a szokásosnál.

Péntekektől csökken a csapadékhajlam, már csak a déli országrészben lehetnek elszórt záporok, zivatarok, szombattól pedig országszerte napos, száraz időben lehet haladni a betakarítási munkákkal. További csapadékra csak keddtől, és csak kevés helyen van esély, így az előttünk álló egy hétben a talajok száradására lehet számítani. A ma átvonuló hidegfront mögött melegszik az idő. Pénteken még csak 25-30 fok közötti maximum értékekre van kilátás, majd vasárnap már nagy területen melegszik 30 fok fölé a levegő, hétfőtől pedig az ország nagy részén hőség várható többfelé 33-37 fokos csúcsértékekkel. Magas lesz az UV sugárzás is, ami a növények levelein illetve az arra érzékeny zöldségeken, gyümölcsökön napégést okozhat. Szombattól a jövő hét közepéig a meleg, száraz időben napközben légköri aszály is várható, igen alacsony lesz a relatív páratartalom.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 06:01