Óriási fordulat jön az időjárásban: ennek örülni fognak a magyar gazdák

Óriási fordulat jön az időjárásban: ennek örülni fognak a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetek igen enyhe, nedves időjárása rendkívül sáros talajokat eredményezett, és a kártevők, kórokozók átteleléséhez is kedvező feltételeket nyújtott. További csapadék az ország nagy részén már nem hiányzik, sokfelé telítődtek a talajok nedvességgel. A folytatásban, a hét második felétől végre beköszönt a tél országszerte fagyos éjszakákkal, többfelé havazással.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt egy hétben több egymást követő mediterrán ciklon vonult át térségünk fölött, így folytatódott az idei télen már megszokottá vált enyhe, gyakran felhős illetve párás, esős idő, bár a múlt hét második felében sokfelé a nap is kisütött - írja a met.hu. A minimumhőmérsékletek is többnyire fagypont fölött alakultak, a kevésbé felhős dunántúli tájakon fordultak elő fagyok a hétvégén, ugyanakkor a legmelegebb órák hőmérséklete délen és keleten többször is meghaladta a 10 fokot. A sokéves átlagnál a Dunántúlon 4, míg az ország keleti felén 5-6 fokkal volt melegebb. Minden nap esett valahol az országban, jellemzően eső formájában, de szerdán havas eső, nyugaton és a magasabb hegyekben havazás is előfordult. Keleten esett a nagyobb mennyiség, ott Újév óta 5-25 mm hullott, de a Felső-Tisza vidékén 30 mm-t meghaladó mennyiség is leesett, a Dunántúl nyugati tájain 6-11 mm közötti csapadékmennyiségek voltak jellemzőek, ugyanakkor az ország középső részén, a Duna vonalában csak 1-3 mm-t mértek. A talajok téli vízzel való feltöltődése jól halad. A felső fél méteres réteg szinte országszerte telített vagy telítettséghez közeli állapotban van, a felszín mindenütt sáros. A mélyebb rétegek is többfelé telítődtek az elmúlt egy hétben, az Alföld és a Kelet-Dunántúl egyes tájain tudna még szivárogni nedvesség az alsóbb rétegekbe.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, a káposztarepce a legtöbb helyen 6-8, a kalászosok pedig 1-3 leveles fenológiai fázisban telelnek. Az előttünk álló időszakban várható lehűlés nem lesz olyan jelentős mértékű, ami hótakaró nélkül ártana a mezőgazdasági kultúráknak, ugyanakkor az eddigi szintén nagyon jól telelő kártevőket és kórokozókat kissé megritkíthatja. 

A folytatásban fordulat áll be időjárásunkban, lehűlés, ugyanakkor változékony idő várható, megszűnik a gyakori párásság. Csapadékra főként havazás, eleinte még délen havas eső, néhol eső formájában lehet számítani, de nem valószínű nagy mennyiség. Pénteken a Dunántúlon várható csapadékos idő, majd vasárnap és hétfőn főként a déli és keleti országrészben lehet hószállingózásra, gyenge havazásra számítani. Összességében 2 és 5 mm közötti csapadék valószínű az előttünk álló egy hétben. Éjszakánként mindenütt fagypont alá csökken a hőmérséklet, -1 és -5 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek, de a jövő hét első felében a havas tájakon akár -10 fokig is hűlhet a levegő. Napközben a legtöbb helyen fagypont fölé melegszik a levegő, de a rövid nappalok miatt összességében a fagyos periódusok lesznek a hosszabbak.   

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03