
Egyre többen mondanak le a sajtról, tojásról: ezt eszik inkább helyettük
Az élelmiszeripar és a gasztronómia folyamatosan változik, és ezzel együtt nő a kereslet az eredeti alapanyagokat helyettesítő termékek iránt.
A babér egy örökzöld fa vagy cserje, ami a Földközi-tenger vidékén, Kis-Ázsiában és az Atlanti-óceán mediterrán éghajlatú szigetein gyakori. Igen kedvelt fűszernövény.
A babér termesztése és felhasználása
A babér nagy népszerűségnek örvend a konyhákban, de arra figyelni kell, hogy nagy mennyiségben keserűvé teheti az ételt, ezért óvatosan kell vele bánni. Dús levélzetét, kerekded alul matt, felül fényes, kissé hosszúkás levelek alkotják. Tavasszal kicsi sárgás virágokat is hoz, melyekből őszre termés fejlődik. A babért gyakorlatilag mindenütt termesztik, ahol az éghajlat kedvező számára. Értékes, sokoldalúan felhasználható fűszernövény, rendkívül nagy a díszítőértéke is. Nálunk csak dézsás növényként nevelhető. Remekül formára metszhető, és használható alkalmi dekorációs céllal termek, szabad terek díszítésére, elhelyezhetjük mediterrán kertbe és fűszerkertbe is. Komposzt tartalmú, jó vízvezetésű, semleges kémhatású talajba ültessük lehetőleg.
Fontos, hogy a kemény hideget nem bírja, csak a mínusz 1-2 fokos fagyot visel el. A leanderhez hasonlóan kell teltetni, a fagyok elmúltával pedig fokozatosan kell kiszoktatni. A felkopaszodott részeket enyhét vissza kell metszeni, és áprilistól el lehet kezdeni a tápoldatozást, bukszus/örökzöld növénytáp adható neki. A beteleltetés, és kiteleltetés fokozatos legyen, erre figyeljünk! Gyakran öntözzük, de ne öntözzük túl! Tartsuk napon vagy félárnyékban, a legjobb, ha a konténert, amibe termesztjük, lábakra állítjuk, így a felesleges víz el tud folyni. A mediterrán növények különösen érzékenyek a levegő páratartalmára, nem elég öntözni őket, de a körülöttük lévő levegőt is párásítani kell. Nálunk ezt a száraz kontinentális éghajlaton nagyon nehéz tartani. Száraz körülmények között a levelek kifakulnak, majd lehullanak, bár a növény újra kihajthat.
Nagyon hasznos növény a babér, illóolaja antimikrobiális, nyákoldó, köptető, légzéskönnyítő, görcsoldó főbb hatásokkal rendelkezik, melyek mellett az eukaliptolnak köszönhetően gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatások érvényesülésével lehet számolni az olaj használatakor. Alkalmazható légúti hurutok, hörgő-, illetve homloküreg-gyulladás, valamint a gyomor- és a bél görcsös állapotainak kezelésére.

Az élelmiszeripar és a gasztronómia folyamatosan változik, és ezzel együtt nő a kereslet az eredeti alapanyagokat helyettesítő termékek iránt.
Átalakítja a mezőgazdaság és az élelmiszeripar csomagolási folyamatait az új uniós szabályozás (PPWR), amely 2026 augusztusától lép életbe.
Mostanra mindenki számára bebizonyosodott, hogy már nem működnek azok a módszerek, amiket 10-20 éve alkalmaztak a gazdák.
Csak Magyarországon 8-9 millió csokimikulás talál gazdára, miközben az alapanyagot jelentő kakaóbab termelése egyre nagyobb kihívásokkal küzd.
A szereplők szerint a magyar búza megítélése romlott az elmúlt években, és a hazai termés jelentős része ma már csak a kommersz kategóriában versenyképes a külpiacokon.
Az afrikai sertéspestis (ASP) napjaink egyik legnagyobb állategészségügyi kihívása.
A modern mezőgazdaságban egyre nagyobb szerep jut a digitális adatgyűjtésnek, a precíziós gazdálkodásnak és az okoseszközökre épülő információáramlásnak.
Miért jelent valós előnyt a KWS hibridek alacsony betakarításkori szemnedvessége? Profit és kiszámíthatóság!
A KUHN újdonságai a szántóföldeken: modern technológiák a hatékonyabb, fenntarthatóbb mezőgazdaságért.