Őrület, ami a piacokon, boltokban zajlik: ennyiért árulják most a magyar málnát

Őrület, ami a piacokon, boltokban zajlik: ennyiért árulják most a magyar málnát

agrarszektor.hu
A málna nagy népszerűségnek örvend Magyarországon, ugyanakkor észrevehettük, hogy az elmúlt években szinte alig találkozhatunk hazai termésekkel. Az ezredforduló idején még mintegy 1500 hektáron termesztettek málnát itthon, azóta a termőterület folyamatosan csökken. Tavaly ráadásul az időjárás is újabb pofonokat osztott ki, alig termett málna és még a Szedd Magad akciók is elmaradtak. Bár a termőterület továbbra is csekély az országban, idén legalább már az említett Szedd Magad akciókat meg tudják tartani néhány helyen. Az viszont biztos, hogy aki egy kis magyar málnát szeretne csipegetni, akkor annak igen mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A málnával természetesen nemcsak hazánkban, hanem más országokban is akadtak gondok bőven, a legtöbb esetben a klímaváltozás van a dobogó legfelső fokán a problémákat illetően. Beszédes lehet, hogy 2022-es adatok alapján mindössze 101 ha ültetvényen folyik málnatermesztés, a legtöbb Nógrád, Baranya és Zala megyében található. Az elmúlt években modern jelentős fejlesztést Nagykanizsa térségében hajtottak végre az országban. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A málna termésmennyisége az 1990-es évek elején egyébként elérte hazánkban a csúcspontot, a KSH adatai szerint 1990-ben 27 ezer tonna málnát termeltek Magyarországon. Egyúttal meg kell említeni, hogy abban az időben a termelés mintegy 30 százalékát nem az üzemszerűen működő ültetvények adták, hanem a lakosság által művelt háztáji kiskertek - ez egyébként még a mai napig jellemző. Tavaly a történelmi aszály a Szedd Magad akciókat is elsöpörte, idén azonban már néhány helyen tartanak az országban:

Győr-Moson-Sopron megyei Szedd Magad:

Heves megyei Szedd Magad:

Nógrád megyei Szedd Magad:

Pest megyei Szedd Magad:

Veszprém megyei Szedd Magad:

Zala megyei Szedd Magad:

EZ IS ÉRDEKELHET

Mindez pedig azért is jó hír, mert így jóval olcsóbban juthatunk hozzá a finom gyümölcshöz, mintha a boltban vagy a piacon vásárolnánk. Ezt jól mutatja az is, hogy 

  • a Budapesti nagybani Piacon a hazai I. osztályú málna kilója 2400 és 2600 forint között kapható,
  • a Tescoban 125 gramm spanyol málna 999 forint,
  • az Auchanban a 125 grammos hazai málna pedig 899 forint.

Így, ha kiszámoljuk, egy kilogrammért akár 7-8 ezer forintot is kell fizetni. A Szedd Magad akciókkal azonban jóval kedvezőbb, akár 2000 forintos kilogrammonkénti áron is hozzájuthatunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 23. 06:02