Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a málnát a magyar boltokban

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a málnát a magyar boltokban

agrarszektor.hu
A málna sokak nagy kedvence, ugyanakkor nem sokan örülhettek az elmúlt években, hiszen gyakorlatilag eltűnt a magyar málna. Évről évre egyre kisebb területen termesztik, 2022-ben már csak 101 hektáron termelték a gyümölcsöt, az éves termésmennyiség pedig 1000 tonna alá csökkent. A klímaváltozás pedig csak tovább nehezíti a dolgot, az elmúlt években tapasztalható szárazság mondhatni, megadta a kegyelemdöfést a termelőknek. Jó hír azonban, hogy nem kell teljesen lemondani róla, hiszen minden nehézség ellenére hozzájuthatunk a kedvelt gyümölcshöz. Hogy hogyan, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Tavaly lapunk arról számolt be, hogy az 1980-as években közel 7 ezer hektáron 25-30 ezer tonna málna termett hazánkban, az ezredfordulóra ez mintegy 1500 hektárra és 10-15 ezer tonnára zuhant. Napjainkban a málna gyakorlatilag eltűnt a gyümölcstermesztésünkből, a termőterület a 2022-es adatok alapján mindössze 101 hektár, aminek a terméktanács becslései szerint legfeljebb a fele az elfogadható színvonalú ültetvény. A megmaradt málnatermő felület inkább frisspiaci árut termel, de ezek döntően néhány tized vagy 1-2 hektáros ültetvények.

EZ IS ÉRDEKELHET

De hova tűnt a málnánk?

Az Agrárszektornak korábban a FruitVeB kifejtette, hogy három fő tényezőre vezethető vissza, hogy eltűnt itthonról a málna:

  • klímaválság,
  • munkaerőhiány,
  • Lengyelország és Szerbia erősödése.

Utóbbi azzal magyarázható, hogy a lengyelek a gazdasági előnyüket kedvezőbb klímájuknak, míg a szerbek az olcsóbb munkaerejüknek köszönhetik. Ezáltal ma jóval olcsóbban tud málnát előállítani mindkét ország, mint a magyar termelők.

Megkérik az árát, de leleményesnek kell lenni

Amellett, hogy nem sok boltban, piacon juthatunk málnához, még a zsebünkbe is igencsak bele kell nyúlnunk. A Nagybani piacon 2800 és 3000 forint között árulják a hazai, I. osztályú málnát, míg a Tescoban a 125 grammos marokkói málnát akciósan 600 forintért - ez közel 4800 forintos kilónkénti árnak felel meg. A Sparban szintén 125 grammos kiszerelésben juthatunk hozzá (származási ország nincs feltüntetve), melynek ára 900 forint, tehát egy kiló 7200 forintba kerül. Mindebből tehát látszik, hogy elég borsos ára van a kedvelt csemegének, de a Szedd Magad akciók keretein belül hozzá juthatunk a friss, finom terméshez. Nézzük, hol tehetjük ezt meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Győr-Moson-Sopron megyei Szedd Magad

Heves megyei Szedd Magad

Nógrád megyei Szedd Magad

Pest megyei Szedd Magad

Veszprém megyei Szedd Magad

Zala megyei Szedd Magad 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?