Aranyáron árulják a cseresznyét a magyar piacokon: itt juthatsz hozzá olcsón

Aranyáron árulják a cseresznyét a magyar piacokon: itt juthatsz hozzá olcsón

agrarszektor.hu
Európa északi féltekéjén általában késve indul a 2023-as cseresznyeszezon, és több országban is problémát jelent a mostanában lehulló sok csapadék, nem kivétel ez alól Magyarország sem. Vannak gyümölcsöskertek, ahol a cseresznye előbb megfagyott, majd a megmaradt termés az eső miatt szétrepedt, legalábbis a korai fajták. Nem csoda, hogy még a vidéki nagybani piacokon is horror áron kínálják jelenleg ezt a csemegét. De szerencsére arra is van lehetőségünk, hogy olcsóbban jussunk hozzá ehhez a fenséges gyümölcshöz - derül ki a HelloVidék cikkéből. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Európa cseresznyetermése változó képet mutat idén

A 2023-as cseresznyeszezon az északi féltekén általában kedvező körülmények között indul, a déli féltekén pedig épp most ért véget. Hollandiában az idény kiváló minőségű spanyol cseresznyével indult, a kereslet és a kínálat továbbra is kiegyensúlyozott. A német piac a spanyol termőterületek kínálatának hiányától tart, de a Spanyolországból érkező jelentések szerint a közelmúltban tapasztalt meleg időjárás felgyorsította az érést, viszont több tartományban is heves esőzések okoztak problémát (Murcia, Valencia és Andalúzia). Olaszországban továbbra is kihívást jelent a tartós esőzés, amely jelentős gyümölcsrepedést okoz, ez pedig korlátozott kínálatot és magasabb árakat eredményez a korai cseresznyénél. Észak-Olaszországot, különösen Emilia-Romagnát özönvízszerű esőzések sújtották, ami a betakarítás kezdetére is hatással volt. Görögország idén jelentős mennyiségű cseresznyével számol, amely jóval meghaladja a tavalyi termést, de az európai piacon kemény konkurenciával néz majd szembe. Dél-Afrikában sikeres szezont zártak, míg az észak-amerikai cseresznyetermesztő régiók még csak most készülnek az új idényre.

Magyarország: késő tavaszi esőzések okoztak gyümölcsrepedést

A korai üvegházi termesztésű cseresznye betakarítása május 10-e körül kezdődött. Az ország termelői a 2023 évi cseresznyetermést átlagosra, mintegy 10 ezer tonna körülire becsülik. Az egyik termelő úgy jellemzi a Sweet Early nevű, lehúzható tetejű üvegházból származó termését, hogy a fajtához képest kivételes minőségű és méretű, ami a precíz klimatizálásnak, az edényes termesztésnek és az SRP Pergola metszésnek köszönhető.

Az idei szüretet megelőző időjárás közel ideális volt, mindössze egy fagyos napot regisztráltak, ami jelentős hatással nem volt a termésre. A múlt héten és a napokban azonban a magyarországi termőtájakon nagy mennyiségű csapadék esett, a legtöbb gyümölcsösben 50 mm, az ország nyugati részén pedig 80-120 mm. Az esőzések a Burlat, a Valerij Cskalov és a Nimba korai fajtáknál repedéseket okoztak.

Ez nagyon sok eső. A fóliával fedett gyümölcsösökben a gyökérnyomás révén szintén repedések keletkeztek. Nem minden veszett el, a repedt gyümölcsök aránya a termőhelytől és a fajtától függően 20-50% között lehet

- mondta el a termelő. A magyar cseresznyét Ausztriába, Szlovákiába, Lengyelországba, Csehországba, Szlovéniába és Németországba exportálják.

Így alakul a cseresznye ára a piacon: 4000 forintot is elkérnek kilójáért

A klímaváltozás igencsak megviseli a csonthájas gyümölcsöket, így a cseresznyét is, aminek nincs akkora felvevőpiaca itthon a magyar vásárlók részéről, mint a szamócának, ugyanakkor Magyarországon hagyománya van a gyümölcs termesztésének. Idén a piacok árai egyelőre igen magasak, de várható még valamekkora mérséklődés június végére, amikor is a legtöbb termőhelyen, különösen a Dél-Alföld melegebb vidékein ki is fut a szezon. Az AKI PÁIR (Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszer) adatai szerint június elején, a 21. héten Szegeden a fogyasztói piacokon 1480 Ft-ért volt kapható, míg a nagybani piacokon 900 Ft-ért. Debrecenben a fogyasztói piacokon még nem kapható cseresznye csak elvétve, így nincs róla adat a 22. héten, a nagybani piacon az ára viszont borsos: 4000 Ft.

Szedd magad és szedd le magad cseresznyések

A Fejér megyei Venyim Gyümölcse Kft. három hektáron termel cseresznyét, de van náluk szamóca, meggy, málna, kajszibarack, alma, a népszerű zöldségfélék közül paradicsom, paprika. Ezeket mind meg lehet lehet náluk vásárolni a Szedd magad akció keretében. A tulajdonos, Csizmadia György megosztotta velünk a tapasztalatait az idei cseresznyetermésről.

A korai cseresznyénknek nem kedvezett az időjárás, de ez lassan öt éve minden egyes évben elmondható, a csonthéjasok megsínylik a klímaváltozást, a korai fagyokat, idén pedig ráadásul a sok esőt. Ami most nem fagyott el, az kirepedt, így bár június 3-tól hirdetjük a Szedd magad akcióban a gyümölcsöt, nem tudom, ezen a hétvégén mennyit fognak tudni leszedni az érdeklődők. Van később érő csersznyénk is, azon jobb lesz a termés, de június végére ki is fut a szezon, még három hétvégén jöhetnek hozzánk szedni. Egyelőre 750 forintért adjuk kilóját, de ez változhat a piactól függően.

Van, ahol a 750 forintot is sokallják érte?

A Bács-Kiskun megyei Kecelen a Dakota Kertben terem a cseresznye mellett meggy, szilva és alma is. A tulajdonos, Herczegné Éva a fiával gazdálkodik a gyümölcsösben, és megosztotta velünk az idei év tapasztalatait a cseresznyetermést illetően:

Nagyon gyenge lett az idei cseresznyetermés, a tavaszi fagy megérintette, feleannyi sincs rajta, amennyinek lennie kellene, amennyi akár tavaly is volt. Ez a mostani párnapos eső sem igazán tett jót a már érett termésnek, attól tartunk, repedésnek indul a gyümölcs. Ezen a környéken a többi gazda is panaszkodik, mindenhol nagyon kevés lesz a cseresznye. Pénteken kezdünk, akkortól jöhetnek szedni az érdeklődők, így árakat még nem tudok mondani, de az biztos, hogy errefelé senki nem jön el, ha 750 forintért hirdetem meg, így olcsóbban fogom tudni csak eladni a gyümölcsöt.

Aki úgy dönt, hogy a drága piaci árak helyett az olcsóbb lehetőséget választja, azok ITT megnézhetik a szedd magad akciókat kínáló gyümölcsösöket, EZEN az oldalon pedig megyénkénti bontásban is megtalálják a Szedd le magad akciókat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?