Fillérekért veszik itt a cseresznyét a magyarok: így juthatsz hozzá olcsón

Fillérekért veszik itt a cseresznyét a magyarok: így juthatsz hozzá olcsón

agrarszektor.hu
Dübörög a cseresznye szezonja Magyarországon, nem kell azonban mindenáron a piacra, illetve a boltokba mennie az embernek ahhoz, hogy hozzájusson a gyümölcshöz. Hazánkban ugyanis számos "Szedd magad" cseresznye ültetvény található, ahol a bolti ár alatt, azaz akár kilogrammonként 400-600 forintos áron kínálják a garantáltan friss magyar cseresznyét.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Ahogyan azt az Agrárszektor korábban megírta, az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt a megszokottnál korábban indult idén a hazai cseresznyeszezon. A korai fajták szedése már május közepén megkezdődött, nagyobb mennyiségben azonban csak június elején került a piacra a kedvelt gyümölcs.

Igaz, a cseresznye esetében soha nem lehet hosszú távon, vagyis egy héttel előre biztosat állítani, ugyanis ez talán az egyik legrosszabb termésbiztonságú gyümölcsünk. Képes arra, hogy ott van a gyönyörű termés a fán, szüretre vár, ami néhány nap múlva indulhatna, de ha jön egy csapadékos periódus, amelyeket most ezekben a napokban és a következő napokban élünk, akkor akár a termés 20-30%-a is elveszhet az ilyen csapadékos időszakokban

- mondta korábban Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke. Országos tavaszi fagykár nem érte az ültetvényeket, ennek ellenére voltak olyan körzetek, ahol a fagy komoly károkat okozott, például Zalában és Szabolcsban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mennyi termés várható idén?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB előrejelzésre szerint a 2024-es évben 12 ezer tonna, vagy azt némileg meghaladó mennyiségben takaríthatnak be cseresznyét a gazdálkodók. A nagy kérdés az, hogy az időjárás, elsősorban az esőzések mennyit hagynak ebből leszüretelni.

Import is van bőven

A cseresznyeimportunk eléri az évi 2-3 ezer tonnát, amely javarészt Törökországból érkezik, jellemzően a hazai idény alatt. A török import mennyisége is jól mutatja, hogy lenne tere a hazai cseresznyetermesztés fejlesztésének. A fajtainnováció folyamatos, világviszonylatban is elismert, hazai nemesítésű fajtákkal rendelkezünk, továbbá a termesztéstechnológiánk, művelési rendszerünk is világszínvonalú, csak tőke és kellő számú jól képzett termelés irányítóra lenne szükség ahhoz, hogy a meglévő ismeretek a gyakorlatban is hasznosuljanak.

EZ IS ÉRDEKELHET

De mennyi az annyi?

Döntően június közepétől, de akadnak olyan helyek, ahol már a hónap elejétől vannak „Szedd magad!” cseresznye akciók. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint a budapesti fogyasztói piacokon a belföldi gyümölcs kilogrammonkénti ára a 24. héten 999-1380 forint között mozgott, míg a vidéki fogyasztói piacokon 900-1500 forintért lehetett megvenni a cseresznyét ugyanekkor. Ezzel szemben a „Szedd magad!” gyümölcsösök listáját böngészve találunk 400-600 forintos kilogrammonkénti áron kapható cseresznyét is. Ha ez utóbbi opciót választjuk a finom, érett, házi gyümölcs beszerzésére, akkor fontos, hogy a látogatás előtt mindig tájékozódjon az ember, hogy az adott kertészet mikor van nyitva, és hogy mit kell magával vinnie a vásárlónak a szedéshez. Emellett azt is célszerű megnézni, hogy az adott helyen be kell-e jelentkezni előre, illetve indulás előtt ellenőrizni az adott termelő közösségi oldalán, vagy honlapján, hogy nyitva van-e még aznap, vagyis megéri-e egyáltalán elindulni. Ebben óriási segítséget jelenthet például a Gyümölcsvadász oldala, ahol a mindenkori szezonális gyümölcsök "Szedd magad" akciói között lehet böngészni. A cseresznye esetében az alábbi akciók várnak az élelmes magyarokra:

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?