Szereted a magyar cseresznyét? Akkor erről feltétlenül tudnod kell

Szereted a magyar cseresznyét? Akkor erről feltétlenül tudnod kell

agrarszektor.hu
A megszokottnál korábban indult a hazai cseresznyeszezon, a korai fajták szedése már május közepén megkezdődött, nagyobb mennyiségben azonban csak június elején fog piacra kerülni a kedvelt gyümölcs. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerint a hazai cseresznye minősége most még jó, de ha a következő napokban sokat esik, az ezt kedvezőtlenül befolyásolhatja.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Apáti Ferenc elmondtása szerint 2024-ben szokatlanul korán, térségtől függően május 15-20-a között kezdetét vette a cseresznyeszezon Magyarországon. Egy normális évben csak május végén, június elején szokott nagyobb tételekben megjelenni a közkedvelt gyümölcs a hazai piacokon, de az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt idén 3 héttel hamarabb kezdődött meg a szezon - olvasható az Infostart oldalán. A FruitVeB elnöke hozzátette, hogy ebből a 3 hétből az április közepén érkező mintegy tíznapos lehűlési hullám azért lefaragott valamennyit. Most azt lehet mondani, hogy két héttel tart előrébb a szezon.

Ez pedig azt jelenti, hogy nem csak 2 héttel hamarabb indult, hanem 2 héttel hamarabb is fog befejeződni, vagyis a szokásos július 10-15 helyett nagyjából június végére véget érhet a magyar cseresznyeszezon

- hívta fel rá a figyelmet Apáti Ferenc.

A szakember kiemelte: minden szezonban az a helyzet, hogy az első egy, maximum kettő hét az az időszak, amikor még kisebb mennyiségeket lehet vásárolni. Majd amikor megérkezik a Carmen, a középkorai főfajta, akkor gyakorlatilag már komoly mennyiségek jelennek meg magyar cseresznyéből a piacon. Ez viszont már elindult, hiszen a Dunántúlon már zajlik a Carmen szürete, de most már lassan az északi, északkeleti országrészben is kezdődik. Azt lehet mondani, hogy május utolsó napjaiban elindult a főszezon, és kettő-három hétig lehet arra számítani, hogy ez a főszezon, tehát a viszonylag jelentős mennyiségek kitartanak - mondta az elnök.

Igaz, a cseresznye esetében soha nem lehet hosszú távon, vagyis egy héttel előre biztosat állítani, ugyanis ez talán az egyik legrosszabb termésbiztonságú gyümölcsünk. Képes arra, hogy ott van a gyönyörű termés a fán, szüretre vár, ami néhány nap múlva indulhatna, de ha jön egy csapadékos periódus, amelyeket most ezekben a napokban és a következő napokban élünk, akkor akár a termés 20-30%-a is elveszhet az ilyen csapadékos időszakokban

- tette hozzá Apáti Ferenc.

Ezek a kiesések rövid távon időszakos kínálati hiányt is okozhatnak. A FruitVeB elnöke beszélt arról is, hogy az igazán jó évjáratokban 15-18 ezer tonnát is tudtak szünetelni a magyar termelők, de ez tényleg a legjobb éveket jelentette. Viszont az elmúlt öt-hét évben nagyon jelentősen romlott a termésbiztonság, vagyis emelkedtek az időjárási jellegű termelési kockázatok.

Az elmúlt hét évben 10-12 ezer tonna körüli közepes, gyenge közepes termésünk volt. Most ennél mindenképpen többet látunk, olyan 13 ezer tonna körüli termést erre az évre. A nagy kérdés az, hogy az időjárás, elsősorban az esőzések mennyit hagynak ebből leszüretelni

- emelte ki Apáti Ferenc.

A szakember szerint minőséggel alapvetően nincs gond a növényvédelmi problémák nem nagyon voltak, viszont az olyan ültetvényekben, ahol nincs öntözési lehetőség, és még a csapadék is elkerülte az adott térséget, ott a gyümölcs méretével vannak gondok. Tehát főként a szezon első két hetében elég sok apró méretű gyümölcsöt láttunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?