Szereted a magyar cseresznyét? Akkor erről feltétlenül tudnod kell

Szereted a magyar cseresznyét? Akkor erről feltétlenül tudnod kell

agrarszektor.hu
A megszokottnál korábban indult a hazai cseresznyeszezon, a korai fajták szedése már május közepén megkezdődött, nagyobb mennyiségben azonban csak június elején fog piacra kerülni a kedvelt gyümölcs. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerint a hazai cseresznye minősége most még jó, de ha a következő napokban sokat esik, az ezt kedvezőtlenül befolyásolhatja.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Apáti Ferenc elmondtása szerint 2024-ben szokatlanul korán, térségtől függően május 15-20-a között kezdetét vette a cseresznyeszezon Magyarországon. Egy normális évben csak május végén, június elején szokott nagyobb tételekben megjelenni a közkedvelt gyümölcs a hazai piacokon, de az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt idén 3 héttel hamarabb kezdődött meg a szezon - olvasható az Infostart oldalán. A FruitVeB elnöke hozzátette, hogy ebből a 3 hétből az április közepén érkező mintegy tíznapos lehűlési hullám azért lefaragott valamennyit. Most azt lehet mondani, hogy két héttel tart előrébb a szezon.

Ez pedig azt jelenti, hogy nem csak 2 héttel hamarabb indult, hanem 2 héttel hamarabb is fog befejeződni, vagyis a szokásos július 10-15 helyett nagyjából június végére véget érhet a magyar cseresznyeszezon

- hívta fel rá a figyelmet Apáti Ferenc.

A szakember kiemelte: minden szezonban az a helyzet, hogy az első egy, maximum kettő hét az az időszak, amikor még kisebb mennyiségeket lehet vásárolni. Majd amikor megérkezik a Carmen, a középkorai főfajta, akkor gyakorlatilag már komoly mennyiségek jelennek meg magyar cseresznyéből a piacon. Ez viszont már elindult, hiszen a Dunántúlon már zajlik a Carmen szürete, de most már lassan az északi, északkeleti országrészben is kezdődik. Azt lehet mondani, hogy május utolsó napjaiban elindult a főszezon, és kettő-három hétig lehet arra számítani, hogy ez a főszezon, tehát a viszonylag jelentős mennyiségek kitartanak - mondta az elnök.

Igaz, a cseresznye esetében soha nem lehet hosszú távon, vagyis egy héttel előre biztosat állítani, ugyanis ez talán az egyik legrosszabb termésbiztonságú gyümölcsünk. Képes arra, hogy ott van a gyönyörű termés a fán, szüretre vár, ami néhány nap múlva indulhatna, de ha jön egy csapadékos periódus, amelyeket most ezekben a napokban és a következő napokban élünk, akkor akár a termés 20-30%-a is elveszhet az ilyen csapadékos időszakokban

- tette hozzá Apáti Ferenc.

Ezek a kiesések rövid távon időszakos kínálati hiányt is okozhatnak. A FruitVeB elnöke beszélt arról is, hogy az igazán jó évjáratokban 15-18 ezer tonnát is tudtak szünetelni a magyar termelők, de ez tényleg a legjobb éveket jelentette. Viszont az elmúlt öt-hét évben nagyon jelentősen romlott a termésbiztonság, vagyis emelkedtek az időjárási jellegű termelési kockázatok.

Az elmúlt hét évben 10-12 ezer tonna körüli közepes, gyenge közepes termésünk volt. Most ennél mindenképpen többet látunk, olyan 13 ezer tonna körüli termést erre az évre. A nagy kérdés az, hogy az időjárás, elsősorban az esőzések mennyit hagynak ebből leszüretelni

- emelte ki Apáti Ferenc.

A szakember szerint minőséggel alapvetően nincs gond a növényvédelmi problémák nem nagyon voltak, viszont az olyan ültetvényekben, ahol nincs öntözési lehetőség, és még a csapadék is elkerülte az adott térséget, ott a gyümölcs méretével vannak gondok. Tehát főként a szezon első két hetében elég sok apró méretű gyümölcsöt láttunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?