Bajban van a szerb málnaágazat: csúnyán keresztbe tett az időjárás a termelőknek

Bajban van a szerb málnaágazat: csúnyán keresztbe tett az időjárás a termelőknek

agrarszektor.hu
Nehéz helyzetben vannak a szerb málnatermesztők. A tavalyi 60 ezer tonnás termést követően idén jó, ha 50 ezer tonna málnát takarítanak be Szerbiában. 

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A Szerb Málnatermesztők Szövetségének elnöke, Dobrivoje Radovic szerint igen rosszak az idei málnaszezon kilátásai, ezért a tavalyinál mintegy 10 ezer tonnával kisebb terméssel kell számolniuk a gazdáknak - olvasható a FruitVeB oldalán. Az elnök szerint az idei időjárás egyértelműen kedvezőtlen a növények fejlődésére nézve: míg tavaly május 10. környékén a hajtások már 40 cm körüliek voltak, ebben az évben 10-15 cm közöttiek, úgy, hogy a betakarítást elvileg egy hónap múlva meg kellene kezdeni. A tavalyi, 2022-es évben Szerbiában 60 ezer tonnás málnatermést takarítottak be, idén jó, ha 50 ezer tonna körüli termést sikerül leszedni. Szerbia az egyik legjelentősebb málnaexportőr, vámhivatali adatok szerint a re-exporttal együtt idén március 1-ig 80 ezer tonnát, a 2022-es naptári év során pedig 68 ezer tonnát értékesítettek külföldre, átlagosan 5,5 euró/kg-os áron.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?