Bajban van a szerb málnaágazat: csúnyán keresztbe tett az időjárás a termelőknek

Bajban van a szerb málnaágazat: csúnyán keresztbe tett az időjárás a termelőknek

agrarszektor.hu
Nehéz helyzetben vannak a szerb málnatermesztők. A tavalyi 60 ezer tonnás termést követően idén jó, ha 50 ezer tonna málnát takarítanak be Szerbiában. 

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Szerb Málnatermesztők Szövetségének elnöke, Dobrivoje Radovic szerint igen rosszak az idei málnaszezon kilátásai, ezért a tavalyinál mintegy 10 ezer tonnával kisebb terméssel kell számolniuk a gazdáknak - olvasható a FruitVeB oldalán. Az elnök szerint az idei időjárás egyértelműen kedvezőtlen a növények fejlődésére nézve: míg tavaly május 10. környékén a hajtások már 40 cm körüliek voltak, ebben az évben 10-15 cm közöttiek, úgy, hogy a betakarítást elvileg egy hónap múlva meg kellene kezdeni. A tavalyi, 2022-es évben Szerbiában 60 ezer tonnás málnatermést takarítottak be, idén jó, ha 50 ezer tonna körüli termést sikerül leszedni. Szerbia az egyik legjelentősebb málnaexportőr, vámhivatali adatok szerint a re-exporttal együtt idén március 1-ig 80 ezer tonnát, a 2022-es naptári év során pedig 68 ezer tonnát értékesítettek külföldre, átlagosan 5,5 euró/kg-os áron.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?