Senkinek sem kell a szerb málna: hegyekben áll a gyümölcs raktárakban

Senkinek sem kell a szerb málna: hegyekben áll a gyümölcs raktárakban

agrarszektor.hu
Szerbiában alig két hónap múlva elkezdődik a málnaszezon, a gond csak az, hogy még a tavalyi gyümölcs jelentős része is a hűtőházakban várakozik. Évtizedek óta először fordulhat elő, hogy a termesztők adóssággal kezdenek bele az új gazdasági évbe. De nem csak ők vannak gondban, a hűtőházak tulajdonosai és üzemeltetői számára a dráguló áram egyre nagyobb rezsiköltségeket eredményez.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Bár hamarosan kezdődik a málnaszüret Szerbiában, a hivatalos adatok szerint még mintegy 30 ezer tonnányi málna áll az hűtőházaiban. A bogyós gyümölcs a szerbiai mezőgazdaság egyik legfontosabb és legemblematikusabb terméke, piros aranyként is emlegetik, azonban idén - 70 év után most először - nem tudják időre eladni - írta meg a Magyar Nemzet. Havonta ugyanis mindössze 6 ezer tonna hagyja el az országot, ami azt jelenti, hogy még legalább öt hónap kellene ahhoz, hogy elfogyjon a tavalyi termés.

Erre azonban nincs idő, mivel két hónap múlva kezdődik az idei szüret. A friss gyümölcsnek azonban se helye, se felvásárlója nem lesz, amennyiben nem történik gyökeres változás a piacon. A gondot az orosz-ukrán háború nyomán fellépő gazdasági változások és az energetikai válság generálta. A hűtőházak fenntartása ugyanis olyan óriási költséggel jár, hogy azt a fagyasztott termék árának növelésével már nem tudják kompenzálni. Kilogrammonként 350 dinár, vagyis három euró a veszteségük - állítják a hűtőházasok.

A termelők szerint az is gond, hogy lényegesen esett a málna ára a piacon. Ennek pontos okát illetően azonban inkább csak találgatnak. A termesztéssel, hűtéssel és feldolgozással is foglalkozó surdulicai Milos Csvetkovics szerint a nyugati országok fogyasztóinak szokásai változhattak. Mint magyarázta, a koronavírus-járvány alatt nagyot nőtt a kereslet, hiszen az emberek az egészséges, vitamindús táplálékot részesítették előnyben. Ezt követően azonban a háború és a bizonytalanság egy teljesen ellentétes vásárlói szokást hozott: a málna a luxustermék kategóriába került, amire a nehéz anyagi helyzetbe kerülő emberek már nem tudnak költeni. A szakember szerint emiatt van az, hogy a szerbiai hűtőházasok nem tudják már a korábbi mértékben értékesíteni a gyümölcsöt. Az elkeseredett gazda hozzátette: a fennmaradt készleteit megpróbálja feldolgozni vagy legrosszabb esetben elajándékozza.

Eközben lényegesen csökkent a kivitel - erősítette meg Bozo Jankovics, az egyik agárszövetkezet igazgatója is. Adatai szerint 2021-ben 96 ezer tonna szerbiai málnát exportáltak, míg 2022-ben már csak 68 ezret. A szerbiai fagyasztott málnát jelen pillanatban legfeljebb 300 dinárért, vagyis 2,60 euróért tudják értékesíteni, ami nagyjából a fele annak az árnak, amit tavaly a hűtőházasok a termelőknek ígértek. És ehhez járulnak még hozzá a hűtés igencsak tetemessé váló költségei. A hűtőházasok egy része még ki tudta fizetni a termelőket, de sokuk nem, így a gazdák hónapok óta várják, hogy a hűtőházak tulajdonosai vevőt találjanak és bevételhez jussanak.

Vojislav Stankovics, szerb mezőgazdasági elemző szerint az ágazat problémáját a feldolgozóipar bővítése oldaná meg. A szakember szerint emellett az is gond, hogy a termelők és a külföldi felvásárlók közé számos közvetítő beékelődik, vagyis a málna csak másod- vagy harmadkézből kerül a külföldi piacra. Stankovics szerint ezt elkerülendő, a gazdáknak össze kell fogniuk, és egységesen értékesíteniük. Ezek a köztes szereplők csökkentik a mezőgazdaság versenyképességét - hangsúlyozta az elemző. Példaként az ariljei málnatermesztőket említette, akik szövetkezetbe tömörültek, és jelenleg a legkonkurensebb kistérségi málnatermesztői csoportként vannak jelen a piacon.

A termelők szerint azonban az államnak is segítenie kell őket: kedvezményes hiteleket, garanciaalapot kérnek, és azt követelik, hogy a málna megkapja a „stratégiailag fontos” státust Szerbiában. Az agrártárca képviselője a téma kapcsán azt mondta, intenzív tárgyalásokat folytatnak a lehetséges hitelekkel kapcsolatban, hogy segíteni tudjanak a bajba jutott termelőknek és hűtőházasoknak. Világviszonylatban egyébként Szerbia az élmezőnybe tartozik a málnatermesztést illetően. A gazdasági kamara adatai szerint 2021-ben 80-90 ezer tonna termett ebből a gyümölcsből, más becslések szerint a 100 ezer tonnát is meghaladta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?