Senkinek sem kell a szerb málna: hegyekben áll a gyümölcs raktárakban

Senkinek sem kell a szerb málna: hegyekben áll a gyümölcs raktárakban

agrarszektor.hu
Szerbiában alig két hónap múlva elkezdődik a málnaszezon, a gond csak az, hogy még a tavalyi gyümölcs jelentős része is a hűtőházakban várakozik. Évtizedek óta először fordulhat elő, hogy a termesztők adóssággal kezdenek bele az új gazdasági évbe. De nem csak ők vannak gondban, a hűtőházak tulajdonosai és üzemeltetői számára a dráguló áram egyre nagyobb rezsiköltségeket eredményez.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bár hamarosan kezdődik a málnaszüret Szerbiában, a hivatalos adatok szerint még mintegy 30 ezer tonnányi málna áll az hűtőházaiban. A bogyós gyümölcs a szerbiai mezőgazdaság egyik legfontosabb és legemblematikusabb terméke, piros aranyként is emlegetik, azonban idén - 70 év után most először - nem tudják időre eladni - írta meg a Magyar Nemzet. Havonta ugyanis mindössze 6 ezer tonna hagyja el az országot, ami azt jelenti, hogy még legalább öt hónap kellene ahhoz, hogy elfogyjon a tavalyi termés.

Erre azonban nincs idő, mivel két hónap múlva kezdődik az idei szüret. A friss gyümölcsnek azonban se helye, se felvásárlója nem lesz, amennyiben nem történik gyökeres változás a piacon. A gondot az orosz-ukrán háború nyomán fellépő gazdasági változások és az energetikai válság generálta. A hűtőházak fenntartása ugyanis olyan óriási költséggel jár, hogy azt a fagyasztott termék árának növelésével már nem tudják kompenzálni. Kilogrammonként 350 dinár, vagyis három euró a veszteségük - állítják a hűtőházasok.

A termelők szerint az is gond, hogy lényegesen esett a málna ára a piacon. Ennek pontos okát illetően azonban inkább csak találgatnak. A termesztéssel, hűtéssel és feldolgozással is foglalkozó surdulicai Milos Csvetkovics szerint a nyugati országok fogyasztóinak szokásai változhattak. Mint magyarázta, a koronavírus-járvány alatt nagyot nőtt a kereslet, hiszen az emberek az egészséges, vitamindús táplálékot részesítették előnyben. Ezt követően azonban a háború és a bizonytalanság egy teljesen ellentétes vásárlói szokást hozott: a málna a luxustermék kategóriába került, amire a nehéz anyagi helyzetbe kerülő emberek már nem tudnak költeni. A szakember szerint emiatt van az, hogy a szerbiai hűtőházasok nem tudják már a korábbi mértékben értékesíteni a gyümölcsöt. Az elkeseredett gazda hozzátette: a fennmaradt készleteit megpróbálja feldolgozni vagy legrosszabb esetben elajándékozza.

Eközben lényegesen csökkent a kivitel - erősítette meg Bozo Jankovics, az egyik agárszövetkezet igazgatója is. Adatai szerint 2021-ben 96 ezer tonna szerbiai málnát exportáltak, míg 2022-ben már csak 68 ezret. A szerbiai fagyasztott málnát jelen pillanatban legfeljebb 300 dinárért, vagyis 2,60 euróért tudják értékesíteni, ami nagyjából a fele annak az árnak, amit tavaly a hűtőházasok a termelőknek ígértek. És ehhez járulnak még hozzá a hűtés igencsak tetemessé váló költségei. A hűtőházasok egy része még ki tudta fizetni a termelőket, de sokuk nem, így a gazdák hónapok óta várják, hogy a hűtőházak tulajdonosai vevőt találjanak és bevételhez jussanak.

Vojislav Stankovics, szerb mezőgazdasági elemző szerint az ágazat problémáját a feldolgozóipar bővítése oldaná meg. A szakember szerint emellett az is gond, hogy a termelők és a külföldi felvásárlók közé számos közvetítő beékelődik, vagyis a málna csak másod- vagy harmadkézből kerül a külföldi piacra. Stankovics szerint ezt elkerülendő, a gazdáknak össze kell fogniuk, és egységesen értékesíteniük. Ezek a köztes szereplők csökkentik a mezőgazdaság versenyképességét - hangsúlyozta az elemző. Példaként az ariljei málnatermesztőket említette, akik szövetkezetbe tömörültek, és jelenleg a legkonkurensebb kistérségi málnatermesztői csoportként vannak jelen a piacon.

A termelők szerint azonban az államnak is segítenie kell őket: kedvezményes hiteleket, garanciaalapot kérnek, és azt követelik, hogy a málna megkapja a „stratégiailag fontos” státust Szerbiában. Az agrártárca képviselője a téma kapcsán azt mondta, intenzív tárgyalásokat folytatnak a lehetséges hitelekkel kapcsolatban, hogy segíteni tudjanak a bajba jutott termelőknek és hűtőházasoknak. Világviszonylatban egyébként Szerbia az élmezőnybe tartozik a málnatermesztést illetően. A gazdasági kamara adatai szerint 2021-ben 80-90 ezer tonna termett ebből a gyümölcsből, más becslések szerint a 100 ezer tonnát is meghaladta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31