Ez őrület: ennyiért melóznak az idénymunkások a szerb málnaültetvényeken

Ez őrület: ennyiért melóznak az idénymunkások a szerb málnaültetvényeken

agrarszektor.hu
Mintegy három hét múlva megkezdődik a málna szüretelése Szerbiában, de a termelők aggodalommal tekintenek a jövőbe. Bizonyos tavaly felvásárolt mennyiségek esetében ugyanis még mindig nem történtek meg a kifizetések. A helyzet érdekessége, hogy a tavalyi év legnagyobb nyertesei - a termelők szerint - az idénymunkások voltak, akik akár napi 16-20 ezer forintnak megfelelő dínárt is megkereshettek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szerbia 2022-ben Oroszország és Mexikó mögött a harmadik legnagyobb termelő volt globális szinten, megelőzve Lengyelországot és Chilét, a másik két nagy málnahatalmat - írta meg a Világgazdaság. Mintegy 20 ezer hektáron termesztik a közkedvelt piros bogyós gyümölcsöt Szerbiában, az ültetvények közel a fele Arilje környékén található. Évi 80-100 ezer tonnát termelnek, nagy részét exportálják.

Idén azonban nem várt probléma ütötte fel a fejét az ágazatban: a hűtőházaknak ugyanis még nem sikerült eladni a készleteket a betakarítás előtt. Tavaly a szezon kezdetén még 800 dinárt is fizettek a málnáért, majd 500 dinár körüli szintre esett vissza a felvásárlási ár. Korábban az agrárágazat teljes kivitelének 10%-át a málna exportjából valósították meg. Az aszályos nyarak, az éghajlatváltozás és a piaci mozgások miatt mind nehezebb helyzetbe kerülnek a termelők.

Mindezek mellett gondot okoz a munkaerőhiány is, hiszen a málna betakarítása többnyire kézi erővel történik, és nagyszámú idénymunkásra van szükség. Tavaly egy ügyes kezű málnaszedő napi 5-6 ezer dinárt (16-20 ezer forintot) is megkeresett. Az ültetvények tulajdonosai szerint egyedül ők azok, akik jól jártak az előző idényben. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?
Növény

Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?

Bár az utóbbi évtizedekben csökkent a bogyós gyümölcsültetvények mérete, a megváltozott klimatikus körülmények között is van létjogosultsága e növényi kultúrák termesztésének.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?