Most már biztos: küszöbön az áremelés, durván megdrágulhatnak a tejtermékek

Most már biztos: küszöbön az áremelés, durván megdrágulhatnak a tejtermékek

agrarszektor.hu
Folyamatos, lassú árnövekedésre lehetett számítani az év elején a tejtermelőknek, ami annak ellenére is megvalósulhat, hogy nominálisan az év eleje óta nem látszik a nyers tej átvételi átlagárának emelkedése. Az éven belüli árgörbe idén ugyanis nem az elmúlt években jellemző ívet rajzolta, mivel elmaradt a nyári árcsökkenés.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Januárban még 2 százalékos volt az éves áremelkedés üteme - ami nominálisan nem volt ugyan igazi drágulás, de elmaradt a nyári árapály -, júliusban már 8, augusztusban pedig 9 százalékos. A szakmabeliek várakozása szerint a nyár végén induló szokásos áremelkedés idén sem marad el, egészen a jövő év első néhány hónapjáig emelkedő nyerstej-árakat prognosztizálnak - írja a Világgazdaság. Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a terméktanács éves 110 forintos prognózisa az alapárra vonatkozik, amihez még a beltartalom után prémium jár. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Persze, ennek meg is vannak a piaci alapjai: atermelői költségek folyamatosan emelkednek, elég csak a takarmány és kiegészítői, az energia és a munkabérköltségek folyamatos emelkedését felidézni, az utóbbinál ráadásul a januártól valószínűsíthető havi 200 ezer forintos mértéket is biztosra veszik a szereplők. Az áremelkedés irányába hat az is, hogy az Európai Unióban nincs tejbőség, a magyar tej hagyományos piacain, Romániában, Horvátországban és Olaszországban pedig felfelé indult az ár. Közben növekedett a felvásárolt tej mennyisége: az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) friss adatai szerint augusztusban az előző havi mennyiségnél 4, a 2020. augusztusinál pedig 5 százalékkal volt több. A nyers tej kiviteli ára 114,76 forint volt kilogrammonként augusztusban, az előző havihoz képest 1 százalékkal csökkent, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 18 százalékkal emelkedett. A kiviteli ár 5 százalékkal haladta meg a termelői átlagárat.

Az AKI adataiból az is kiderült, hogy a nyers tej kiszállítása 71 százalékkal haladta meg augusztusban az előző év azonos hónapjáét, de ez a nagymértékű növekedés az összes tejre vonatkoztatva már szerényebb, hiszen a terméktanács adatai szerint az elmúlt hónapokban a 12 százaléka értékesült külföldön a spotpiacon. A nyers tej átvételi árában is megjelenő költségemelkedésnek az idén eddig tapasztalt mértéknél hangsúlyosabban kell megjelennie a tejek és a tejtermékek bolti árában is - vélik a terméktanácsnál. Eddig ugyanis a tejpiaci szereplők által elért árnövekedés a fogyasztói árak és azon belül az élelmiszerárak átlagos növekedése alatt maradt, szemben például az étolaj kiugró áremelkedésével.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Központi Statisztikai Hivatal adataiban augusztusban az éves alapon mért élelmiszerszer-infláció 3,7 százalék volt, a tejtermékek közül egyedül a trappista sajt 5 százalékos áremelkedése tudta ezt a szintet meghaladni. A 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej fogyasztói ára 2 százalékkal emelkedett ezalatt, a 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tejé stagnált, míg a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tejé 1 százalékkal csökkent. Az AKI feldolgozói átadási árakat is közölt, ezek szerint augusztusban az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül az ömlesztett sajté 5, a kefiré és a tehéntúróé egyaránt 4 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 3 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss és az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 2 százalékkal emelkedett. A 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tejet, a tejfölt, a natúr joghurtot és a trappista sajtot csupán 1-1 százalékkal tudták drágábban adni a feldolgozók, mint egy éve, az adagolt vaj és a gyümölcsös joghurt átadási ára stagnált, míg a natúr vajkrémé 4 százalékkal csökkent.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?