Itt az újabb áremelés: durván drágulnak ezek az élelmiszerek a magyar boltokban

Itt az újabb áremelés: durván drágulnak ezek az élelmiszerek a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Csaknem kétszeresére drágult a magyar boltokban a trappista sajt 2021 és 2022 októbere között, de a tehéntúró, a kefír, a 2,8 százalék zsírtartalmú friss zacskós tej és a natúr joghurt fogyasztói árai is 75 százalékot meghaladó mértékben drágultak a vizsgált időszakban. A tejek és tejtermékek árának emelkedése minden bizonnyal folytatódni fog a jövőben is, mivel a tejtermelők és feldolgozók szinte minden költsége megnövekedett. Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az Agrárszektornak korábban azt mondta, a magas árak maradnak, de az élelmiszerinfláció egy ponton lassulni fog. Kérdés csak az, mikor is jön el ez a pillanat, és hogy mennyit kell majd fizetnünk akkor a tejtermékekért?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve az Európai Unióban 46 százalékkal, az USA-ban 33%-kal, Új-Zélandon 9%-kal emelkedett 2022 szeptemberében az egy évvel korábbihoz képest. A világpiacon a cheddar sajt értékesítési ára (FOB Óceánia) a 2022. 45. héten 3%-kal emelkedett, míg az ömlesztett vajé 8%-kal, a teljes tejporé 16%-kal, a sovány tejporé pedig 17%-kal csökkent 2021 azonos időszakához mérten derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legújabb jelentéséből. A nyerstej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban a 42-46. hét között 0,75 euróval 67,75 euró/100 kilogrammra mérséklődött. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 44-46. hét között 1 euróval 56 euró/100 kilogrammra nőtt. Az olaszországi Veronában a nyerstej spot piaci ára november 14-én áfa nélkül, szállítási költséggel 67,75 euró/100 kilogramm, a Németországból és az Ausztriából származó 3,6 százalék zsírtartalmú nyerstejé 65 euró/100 kilogramm, a fölözötté 35,5 euró/100 kilogramm, a tejszíné 315 euró/100 kilogramm, az Európai Unióból származó tejszíné 313 euró/100 kilogramm volt.

A németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ (ife) havi rendszerességgel közzéteszi a nyerstej alapanyagértékét 4,0 százalék zsír- és 3,4 százalék fehérje-beltartalomra vonatkozóan. Az alapanyagérték tükrözi a nyerstej összetevőinek (zsír, fehérje) árát, amelyet a kempteni árutőzsde vaj- és soványtejpor-jegyzései alapján határoznak meg. A zsírérték 59%-kal, a fehérjeérték 12%-kal nőtt, így a szállítási költség nélküli alapanyagérték 34%-kal volt magasabb 2022 októberében az előző év azonos hónapjához képest. Franciaországban 2022 44. hetében a tejfelvásárlás egy hét alatt 0,6%-kal, az előző év azonos hetéhez viszonyítva 1%-kal nőtt. A németországi központi tejpiaci szolgálat gyorsjelentése szerint Németországban a nyerstej felvásárlása az előző hetivel lényegében megegyezett és az előző év azonos hetit 2,2%-kal haladta meg. Németországban az ömlesztett vaj értékesítési ára a 2022-es év 46. hetében az előző év azonos hetéhez viszonyítva 16%-kal nőtt, míg a sovány tejporé 6%-kal csökkent. A kempteni árutőzsdén a 25 kilogrammos kiszerelésű ömlesztett vaj értékesítési ára 620 euró/100 kilogramm, a 25 kilogrammos kiszerelésű zsákos, élelmezési célú (intervenciós minőségű) sovány tejporé 300 euró/100 kilogramm volt 2022 46. hetében. Az ömlesztett vaj ára 180%-kal, a sovány tejporé 72%-kal volt magasabb az intervenciós árszintnél a vizsgált héten.

Hogy állunk Magyarországon a tejtermékek árait illetően?

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 204,77 forint/kilogramm volt 2022 októberében. A fehérjetartalom 0,04 százalékpontos, a zsírtartalom 0,1 százalékpontos javulása, valamint az alapár 5%-os emelkedése mellett a nyerstej átlagára 6%-kal nőtt 2022 októberében az egy hónappal korábbi adatokhoz képest, és 76%-kal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása 2022 októberében az előző havi mennyiséget 2%-kal haladta meg, míg a 2021. októberitől 7%-kal maradt el. A nyerstej kiviteli ára 235,99 forint/kilogramm volt 2022 októberében, az előző havihoz képest 7%-kal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 74%-kal emelkedett. A kiviteli ár 15%-kal haladta meg a termelői átlagárat. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 14%-kal csökkent 2022 októberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az AKI PÁIR adatai szerint 2022 októberében az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül emelkedett a trappista sajt értékesítési ára 91%-kal, a tehéntúró 81%-kal, a kefir és a 2,8 százalék zsírtartalmú friss zacskós tej pedig egyaránt 78%-kal emelkedett. A natúr joghurt értékesítési árában 77%-os, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejében 76%-os, az adagolt vajéban pedig 74%-os növekedést regisztráltak, míg a tejfölnél 73%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejnél 71%-kal, a gyümölcsös joghurtnál 64%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejnél 61%-kal, az ömlesztett sajtnál 57%-kal, valamint a natúr vajkémnél 37%-kal emelkedtek az értékesítési árak. A KSH adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban csaknem duplájára, 99%-kal emelkedett a trappista sajt és a 100 grammos 80 százalék zsírtartalmú adagolt vaj, 75%-kal az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej, illetve 71%-kal a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej és mintegy 5%-kal a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT (tartós) dobozos tej fogyasztói ára.

Az AKI PÁIR október 30-i adatai alapján a kiskereskedelemben a gyártói márkás 20%-os tejföl litere 3382 forintba került, a félzsíros tehéntúró kilója 3300 forintba, a trappista sajt kilója 4055 forintba, a 82%-os zsírtartalmú vaj kilója 8319 forintba, míg az 1,5%-os UHT-tej litere 512 forintba, a 2,8%-os UHT-tejé pedig 312 forintba. A saját márkás termékeknél a félzsíros rögös túró kilója 2078 forintba, a félzsíros tehéntúróé pedig 2465 forintba került, míg a 82%-os vajé 6119 forintba. A 20%-os tejföl litere 1745 forintba, az 1,5%-os UHT-tej litere pedig 387 forintba került.

Milyen folyamatok alakítják a magyar tejágazatot?

Az idei évben minden összeesküdni látszott a magyar állattartók ellen: számos kihívással kellett megküzdeniük, a folyamatosan növekvő takarmányköltségektől kezdve az idei év legsúlyosabb külső körülményének bizonyuló aszályon keresztül egészen az elszálló energiaárakig. Ez pedig nemcsak a tejtermelők, de a tejfeldolgozók működésére is hatással volt, amint arról korábban Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója is nyilatkozott. A szakember szerint egyértelműen látható, hogy a következő egy kritikus időszak lesz a magyar tejtermelők számára kritikus időszak lesz, különösen az Alföldön, illetve a Dunántúl nagobb részén. Az orosz-ukrán háború elhúzódása, a takarmányhiány és -ár, valamint a továbbra is magas inputköltségek, a csomagolási és logisztikai költségek megugrása, a korábbihoz képest akár tízszeresére is emelkedett energiaárak pedig folyamatos költségnövekedést eredményeznek a hazai tejágazatban, amely - az emelkedő átvételi árak ellenére is - állománycsökkenést és telepfelszámolásokat fog okozni - tette hozzá Harcz Zoltán.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fenti okok miatt a magyar tejtermelők és tejfeldolgozók, de még a kiskereskedők is kénytelenek az önköltség-növekményt tovább hárítani a fogyasztókra. Ha ugyanis nem ezt tennék, akkor előbb-utóbb kénytelenek lennének beszüntetni a tevékenységüket - mutatott rá Harcz Zoltán, hozzátéve, hogy a vesztességgel történő értékesítést hosszú távon egyetlen gazdasági szereplő sem tudja elviselni. A szakember ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a drasztikus áremelkedés nem korlátozódik Magyarországra, mert például egy német eredetű import félkemény sajt is hasonlóan drágul: ennek a nagykereskedelmi ára 55-60%-kal emelkedett egy év alatt, és erre jött még rá a forint 15-20%-os gyengülése. 

Meddig drágulnak még a tejtermékek?

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a megnövekedett fogyasztói árak hatására egy ponton biztosan számítani lehet majd arra, hogy csökkenni fog az eladott tejtermékek mennyisége. Ez a csökkenés először minden valószínűség szerint a magasabb minőségű, drágább, prémium tejtermékeket, így például a desszerteket fogja érinteni. Harcz Zoltán ugyanakkor kiemelte, hogy az áremelés hatására sok fogyasztó az adott tejterméket először csak egy azonos, de olcsóbb tejtermékre fogja váltani, vagy átáll arra, hogy nagyobb kiszerelésekben vásárol. A szakember rámutatott, hogy a tejek és tejtermékek esetében valóban alapvető élelmiszerről van szó, melyet az ember nem tud csak úgy letenni egyik napról a másikra, még az egészsége érdekében sem.

A magas árak vélhetően tovább velünk maradnak, de az élelmiszerinfláció mértéke egy ponton minden bizonnyal lassul majd. Amíg azonban a tejtermelés és tejfeldolgozás input költségeinek ára nem normalizálódik, vagy nem kezdődik legalább egy lassú visszarendeződés, addig ez az időpont meg sem jósolható

- jelentette ki Harcz Zoltán a tejtermékek árának várható emelkedését illetően.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13