Áll a bál a levendula körül: tényleg veszélyes lehet a népszerű gyógynövény?

Áll a bál a levendula körül: tényleg veszélyes lehet a népszerű gyógynövény?

agrarszektor.hu
Ha a levendulát veszélyessé nyilvánítják, bármely más növény is hasonló sorsra juthat. Még a búza sem kivétel. A levendula tilalmának terve először 2016-ban került szóba Brüsszelben. Franciaországban 1500 vállalkozás foglalkozik levendulatermesztéssel, ezek 30 ezer embernek adnak munkát. Évről évre rengeteg turista keresi fel Dél-Franciaországot a lila mezők panorámája vagy éppen a növény jellegzetes illata miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Meglepő hír jelent meg a napokban, miszerint az Európai Unió veszélyes növénynek nyilvánítaná a levendulát, vagyis a gyakorlatban a levendulából készült termékek csomagolására figyelmeztetést kellene írni a bennük lévő allergének miatt. Molnár V. Attila, a Debreceni Egyetem TTK Növénytani Tanszékének professzora szerint ilyen alapon minden növényt, a búzát is veszélyessé lehetne nyilvánítani, vagy tényleg ráírni a mikrohullámú sütőkre, hogy vizes macskák szárítására nem alkalmas - írja a 24.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

A levendula hivatalos gyógynövény, virágának, sajtolt olajának gyógyászati hatása igazolt: persze nem gyógyít mindent a megfázástól a pestisig, de több egészségügyi problémát képes kezelni. Talán illata, látványos lila virágai okán elképesztően népszerű manapság, pontosabban nagyon divatos, és mint minden divat, ez is irracionális. Mindemellett a házi patikánkban, ételeinkben, kozmetikumainkban is jelen van, de elterjedt díszítő motívum, Európa-szerte milliók utaznak azért, hogy levendulamezőn fotózkodjanak. Ma már több száz fajt és fajtát termesztenek kontinensünkön, a legelterjedtebb, az "eredeti" európai növény, a közönséges levendula. De a lényeg: a levendula gyógynövény, és bizony előfordulhat, hogy egyeseknél allergiás reakciókat vált ki.

De ezért veszélyesként megcímkézni nincs semmi értelme, hiszen a fentiek alapján a legtöbb növény megkaphatná e jelzőt. Még a búza is, ugyanis a benne található sikér komoly panaszokat okoz gluténérzékenyeknél. Érthető a levendulatermesztők felháborodása, hiszen gondoljunk csak bele: a nagy gonddal termesztett, természetes, harmonikus termékre egyszer csak rákerül az allergénekre való figyelmeztetés, megjelennek a rettegett "E-számok". A leggyakoribb, közönséges levendula egyébként a Földközi-tenger partvidékén honos, száraz, köves talajon nő olyan környezetben, ahol a telek csapadékosak és fagymentesek, a nyarak pedig szárazak és forrók. Magyarország még a klímaváltozás hatásait figyelembe véve sem ilyen. 

Ugyanakkor a Telex-en megjelent legfrissebb információk szerint szó sincs a levendula betiltásáról, a francia álhírre az Európai Bizottság Twitteren reagált franciául. A reakciójuk lényege, hogy senki nem akarja betiltani a gyógynövényt, a jogalkotást felülvizsgálják annak érdekében, hogy az még hatékonyabban védje a fogyasztói és környezetvédelmi érdekeket. Megjegyezték, hogy az ágazat valamennyi szereplőjét meghallgatják, mielőtt javaslatukat közzétennék.

A Telex egyébként megkereste a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnökét, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi docensét, Csupor Dezsőt, aki röviden úgy kommentálta a hírt, hogy nem akarja betiltani a levendulát az Európai Unió, és veszélyes növénnyé sem fogják minősíteni. Sem gyógyszerként, sem kozmetikai alapanyagként tiltás vagy korlátozás nem várható, ami elképzelhető, az a figyelmeztetés - magyarázta. Beszélt viszont arról, hogy korábban az Európai Unió megbízásából készült egy szakértői anyag, amelyben megállapítják, hogy allergiás reakciót válthatnak ki a kozmetikumokban az illatosító anyagok, és először itt esett szó arról, hogy gond lehet az illóolajokkal, azonban a gyógyszerész gyorsan eloszlatta a tévhiteket.

A szakirodalom szerint a levendulával kapcsolatban allergiás reakciók csak nagyon szórványosan fordulnak elő, tehát ez nem egy kifejezetten allergizáló illóolaj. Ráadásul a fő allergizálónak mondott vegyülete, a linalol allergizáló hatása csak akkor igazán jelentős, ha oxidálódik. Ha az illóolaj nagyon régi, elkezd mondjuk úgy, hogy avasodni, tehát oxidálódni, akkor alakul ki a benne lévő linalolból olyan oxidált forma, ami viszont már allergizálóbb

- fogalmazott Csupor Dezső gyógyszerész.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?