Erre sokan felkapják a fejüket: veszélyes növénynek minősíthetik a levendulát

Erre sokan felkapják a fejüket: veszélyes növénynek minősíthetik a levendulát

agrarszektor.hu
Olyan rendelettervezet készült az Európai Unióban, amely a levendulát veszélyes növénynek minősítheti. Az új szabályozás alapján figyelmeztetést kellene írni például a levendulaolaj üvegére a benne lévő allergének miatt. Ugyanakkor a levendulának számos áldásos erénye van, a gyógynövényt használják többek között gyulladáscsökkentésre és a megfáradt idegek nyugtatására is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hírre sok francia kapta fel a fejét. Charles-Henri Gallois, a Generation Frexit vezetője a francia aggodalmaknak a Twitteren is hangot adott hangot - írja az Index.

Legyen szó a levendula-illóolajokról vagy a sajtjainkról, az EU mindent ellenőrizni akar. Itt az ideje, hogy visszavegyük az irányítást, és magunk döntsünk a jövőnkről, a normáinkról, a törvényeinkről és a társadalmi modellünkről.

A levendula tilalmának terve először 2016-ban került szóba Brüsszelben. Franciaországban 1500 vállalkozás foglalkozik levendulatermesztéssel, ezek 30 ezer embernek adnak munkát. Évről évre rengeteg turista keresi fel Dél-Franciaországot a lila mezők panorámája vagy éppen a növény jellegzetes illata miatt.

A francia termelők egyébként nem azt ellenzik, hogy a termékek csomagolásán feltüntessék az allergiakockázatot. Azzal egyáltalán nem értenek egyet, hogy olyan információkat írjanak a címkékre, amelyeket a vásárlók az ipari vegyi anyagok címkéin olvashatnak. A kistermelők attól is tartanak, hogy nem engedhetik meg maguknak a drága elemzési eljárást.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?