2023. október 5. csütörtök Aurél
Tuti tippek macskatulajdonosoknak: így tarthatod távol kedvencedet a növényektől

Tuti tippek macskatulajdonosoknak: így tarthatod távol kedvencedet a növényektől

agrarszektor.hu
Macskatulajdonos vagy, és a kedvenced gyakran ólálkodik a növényeid körül? Esetleg átjár a kertedbe a szomszéd cicája? Nem kell többé aggódnod azért, hogy ez a szőrös kisállat kárt okoz a növényeidben, össszegyűjtöttünk ugyanis néhány egyszerű, de nagyszerű trükköt, illetve módszert, amivel garantáltan távol tarthatod a macskákat a zöldektől.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A macskák híresen kíváncsi állatok, így gyakran lebzselnek a növények körül, harapgálják, esetleg a mancsukkal babrálják, netán még ki is ássák őket, ezekkel a mozzanatokkal pedig könnyedén megkárosíthatják a leveleket, a lombozatot, valamint a szárat is. Ha macskatulajdonos vagy, netán átjár a kertedbe a szomszéd cicája, akkor ez a cikk neked szól, mutatunk ugyanis néhány tuti trükköt, amivel garantáltan távol tarthatod a macskákat a növényeidtől, legyen szó akár a lakásról, akár a szabadtérről - írja a balconygardenweb.com.

1. Használj talajtakarót

Gyakran észre sem vesszük, és a macskánk már ki is ásta a növényeket a kertben, ezzel pedig sokszor a gyökereket is károsítja. Ha szeretnénk ezt megelőzni, akkor tegyünk talajtakarót a növények köré, ehhez használhatunk nagyobb kavicsokat, durva fakérget, esetleg tűlevelet is. Ezzel ráadásul nemcsak a macskákat tarthatjuk távol a növényektől, de egy kis különlegességet is csempészhetünk a kertbe. 

2. Készíts "kerítést" növényekből

A cicák kifejezetten utálják bizonyos növények illatát. Ilyen például a levendula és a kakkufű, készítsünk ezért "kerítést" belőlük a védeni kívánt növények köré. A macska biztos nem merészkedik többé a virágok közelébe.

3. Szórj citromhéjat a növények köré

Nem érdemes kidobni a citromhéjat, felhasználhatjuk ugyanis a kertben, de még a lakásban is. Vágjuk apró darabokra, és szórjuk a talajra a növények szára köré. Garantáltan megóvhatjuk így a cicáktól a növényeket, legyen szó akár szobanövényekről, akár kerti virágokról. A jobb hatás érdekében érdemes hetente cserélni, illetve frissíteni a növények köré szórt citromhéjat.

4. Ne dobd ki a kávézaccot

A kávézacctól sem ajánlott megszabadulni, nagy hasznát vehetjük ugyanis a növények gondozása, védelme során. A makcsák kifejezetten utálják a kávé illatát, kellemetlen számukra, érdemes ezért kávézaccot szórni a növények köré, a kis szőrös háziállatok biztos végleg távol maranak a virágoktól. 

5. Használj citrus spray-t

A legtöbb macskafélét kifejezetten irritálja a citrusok illata, készítsünk ezért citrus sprayt a növények védelméhez. Néhány csepp vízben oldjunk fel citrom illóolajat, és már kész is a cicák távol tartásához alkalmas oldatunk. Használhatunk eukaliptusz, vagy akár levendula illóolajat is. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?