Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tarthatod távol a macskákat a kertedtől

agrarszektor.hu
Gyakran látod a macskádat a növények körül ólálkodni, esetleg átjár a szomszéd cicája a kertedbe? Néha még kárt is okoznak a virágokban vagy a veteményesben? Sokan nem tudják, de számtalan olyan filléres trükk létezik, amivel pofonegyszerűen távol tarthatjuk ezeket a szőrös kisállatokat a kertünktől. Összegyűjtöttük, melyek a legjobb módszerek arra, hogy garantáltan a közelébe se menjenek többé a macskák a növényeidnek.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A macskák köztudottan nagyon kíváncsi állatok, így gyakran látni őket a növények körül, amit sajnos könnyedén megkárosíthatnak egy-egy mozdulatukkal. Mutatunk néhány tuti trükköt, amivel garantáltan távol tarthatod a cicákat a növényeidtől, legyen szó akár a lakásról, akár a szabadtérről - írja a balconygardenweb.com

1. Építs kerítést

Ha teheted, kerítsd körbe a kertedet dróttal, vagy valamilyen fából, esetleg műanyagból készült kerítéssel, hogy a macskák biztosan ne férjenek a növényeid közelébe. Arra kell csak figyelned, hogy jó magas legyen a "fal", hogy a cicák ne tudjanak felmászni rá. 

2. Használj citrushéjat

Nem érdemes kidobni a citromhéjat, felhasználhatjuk ugyanis a kertben, de még a lakásban is. Vágjuk apró darabokra, és szórjuk a talajra a növények szára köré. Ezzel a módszerrel garantáltan megóvhatjuk a cicáktól a növényeket, legyen szó akár szobanövényekről, akár kerti virágokról. A jobb hatás érdekében érdemes hetente cserélni, illetve frissíteni a növények köré szórt citromhéjat.

3. Ne dobd ki a kukába a maradék kávézaccot

Ahogy a citrusok héjától, úgy a kávézacctól sem ajánlott megszabadulni, nagy hasznát vehetjük ugyanis a növények gondozása, védelme során. A macskák kifejezetten utálják a kávé illatát, kellemetlen számukra, érdemes ezért kávézaccot szórni a növények köré, hogy a kis szőrös háziállatok biztos végleg távol maradjanak a virágoktól. Arra figyeljünk, hogy a zaccot a kémhatása miatt nem ajánlott minden növénynél használni. 

4. Akassz szélcsengőt a kertbe

A macskák érzékenyek a magas frekvenciájú hangokra, így jó ötlet lehet például szélcsengőt, vagy valamilyen harangot akasztani a kertbe. Ezek ugyanis olyan ultrahangos rezgést keltenek, amely elviselhetetlen a macskák számára, és elriasztja őket.

5. Ültess macskariasztó növényeket

Ültess úgynevezett "macskariasztó" növényeket a kertbe úgy, mint például a levendula és a citromfű. Az illatuk nem kellemes a macskák számára, így garantáltan elkerülik majd a portádat és a növényeidet. 

6. Vess be illóolajokat

A legtöbb macskafélét kifejezetten irritálja bizonyos növények illata, készítsünk ezért sprayt különböző illóolajok felhasználásával. Egy liter vízben oldjunk fel 5-6 csepp eukaliptusz-, citromfű-, levendula- vagy borsmenta illóolajat, rázzuk fel az így kapott oldatot és permetezzük be vele a növényeket, vagy akár az egész udvart, így biztosan távol maradnak majd a cicák a kertünktől.

7. Tartsd tisztán a kertet

A macskák távol tartásának egyik legjobb módja a megelőzés. Tartsd mindig tisztán a kertedet, figyelj arra, hogy ne legyenek ételdarabok és szemét a portádon szétszóródva, illetve, ha van komposztálód, ügyelj arra, hogy csak a megfelelő anyagok kerüljenek bele. Emellett igyekezz minden olyan nyílást, lyukat befedni, letakarni, ahol a cicák, esetleg a zsákmányaik átférnek, és bejuthatnak a kertedbe.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34