Rájöttek a tudósok: így lehet magas a hozam a rosszabb minőségű talajokon is

Rájöttek a tudósok: így lehet magas a hozam a rosszabb minőségű talajokon is

A tudósok felfedezték azt a jelzést, ami megállítja a növények gyökereinek növekedését a kemény talajokban. Ezt a jelzést "ki lehet kapcsolni", aminek következtében a növények gyökerei áttörhetnek ezeken a kemény talajokon. A szakemberek szerint a felfedezésnek óriási következményei lehetnek a mezőgazdaságban.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tudósok arra jöttek rá, hogy ez az etilén jelzés megállítja a gyökerek növekedését a kemény talajokban, de miután kikapcsolták, a gyökerek az összetömörödött talajokon is át tudták fúrni magukat. A Nottinghami Egyetem és a Sanghaji Csiaotung Egyetem kutatói úgy vélik, ez a felfedezés sokat segíthet a gazdáknak abban, hogy még a leginkább sérült talajokban is képesek legyenek növényeket termeszteni, írta meg a FarmingUK.

A kemény vagy összetömörödött talajok komoly kihívást jelentenek a modern mezőgazdaságnak, és akár 50%-kal is csökkenthetik a terméshozamokat, mivel a növények nem tudnak annyi gyökeret ereszteni, amennyire szükségük lenne. Ez a jelenség évi szinten komoly veszteségeket okoz a mezőgazdaságban. Európában több mint 33 millió hektárnyi olyan föld van, ahol a talaj hajlamos az összetömörödésre. A kutatók szerint sehol máshol a világon nem ilyen rossz a helyzet. A talaj összetömörödésének hatására a növények kevesebb gyökeret eresztenek, ami hatással van a víz- és tápanyag felvételre is. Annak ellenére, hogy ennek egyértelmű jelentősége van a globális élelmezésbiztonság szempontjából, a gyökértömörödésre adott válaszok alapjául szolgáló mechanizmus működése eddig nem volt világos.

Ha megértjük azt, hogy a gyökerek hogyan hatolnak át a kemény talajokon, annak óriási következményei lehetnek a mezőgazdaság számára. Ezzel a tudással felvértezve olyan növényeket nemesíthetünk, amelyek ellenállóbbak a talajok tömörödése jelentette problémával szemben

- ismertette Malcolm Bennett professzor, a Nottinghami Egyetem kutatója.

A professzor elmondta, hogy csapatának sikerült azonosítania, hogy a növényeknél egy etilén jelzés szabályozza a kemény talajra adott gyökérreakciókat. Ez pedig új lehetőségeket nyit a tömörödéssel szemben ellenálló növények létrehozására és kiválasztására. A kutatás során a tudósok számítógépes tomográfokat használtak, hogy helyben szemléltessék, hogyan reagálnak a növényi gyökerek a tömörített talajra.

A kutatás előtt azt feltételeztük, a talaj keménysége az, ami megakadályozza a növényeket abban, hogy mélyebb gyökereket eresszenek. De a képalkotási metódussal láthattuk, hogy a gyökerek még nagyon kemény talajokon is képesek átfúrni magukat, ha az etilén jelzést kikapcsoljuk

- mondta el Sacha Mooney professzor, aki szintén a Nottinghami Egyetem kutatója.

A kutató hozzátette, hogy a csapatot nagyon felvillanyozta, hogy annak a lehetősége, hogy az új tudásnak köszönhetően a növények mostantól mélyebbre ereszthetik majd a gyökereiket, és hozzáférhetnek a korábban elérhetetlen erőforrásokhoz. A tudósok a kutatást és annak eredményeit a Science tudományos folyóiratban publikálták.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?