Ezt nem fogod elhinni: döbbenetes dolog derült ki a paradicsomról

Ezt nem fogod elhinni: döbbenetes dolog derült ki a paradicsomról

agrarszektor.hu
Bármennyire is meglepő, egy új kutatás igazolta, hogy a növények is rendelkeznek saját idegrendszerrel, amivel külső támadásokra tudnak reagálni. Ha például a paradicsom termését hernyó kezdi el majszolni, akkor egy elektromos jel továbbítódik a növény ép részeibe, aminek hatására megkezdődik egy védekezést szolgáló vegyület, a hidrogén-peroxid termelése.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az emberi idegrendszer idegsejtekből, vagyis neuronokból épül fel, ezek elektromos jelek formájában továbbítják az információkat testünk különböző részeibe. Köztudott, hogy a növényeknek nincsenek neuronjai, vannak viszont szállítószöveteik - farész és háncsrész - amikkel a víz és a tápanyagok szállítását bonyolítják le - írja az Origo. A legújabb kutatások szerint a szállítószövetek a növény tápanyagellátást biztosítják, illetve egyfajta idegrendszerként is szolgálnak. Ennek a részleteit egyelőre azonban nem sikerült megismerni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a növények leveleinek sérülésekor elektromos jel továbbítódik a sértetlen hajtásokba. Gabriela Niemeyer Reissig, a brazil Pelotasi Szövetségi Egyetem munkatársa és kollégái most azt vizsgálták, mi a helyzet akkor, ha magát a termést éri támadás. A vizsgálat során Niemeyer Reissig cseresznyeparadicsomokat rakott Faraday-kalitkákba, hogy kiküszöbölje a külső, zavaró elektromágneses hatásokat. Ezt követően egy kártevő lepkefaj, a gyapottok-bagolylepke hernyóit helyezte a paradicsomnövények terméseire. A kutatók végül elektródákat tettek a bogyók kocsányára. Amikor a hernyók elkezdték enni a termést, akkor a műszerek észlelték az elektromos aktivitásmintázat változását. A múdosulás mértéke nagyban függött a bogyók érettségétől.

A termés elektromos aktivitása minden pillanatban változik. A rovarok támadásakor egyértelműen kimutatható egy jellegzetes mintázat  

- mondta Niemeyer Reissig.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakértők azt is megfigyelték, hogy a sérült növény még érintetlen bogyóiban és leveleiben megnőtt egy vegyület, mégpedig a hidrogén-peroxid szintje. Egyelőre nem teljesen világos, mi célt szolgálhat a molekula, Niemeyer Reissig szerint vagy a fertőzésveszélyt akarja elhárítani vele a növény, vagy sejthalált indukál a károsodott részekben, hogy akadályozza a kórokozók terjedését.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?