Durván felpöröghet a paradicsombiznisz Magyarországon: biztató hírek érkeztek

agrarszektor.hu
Bíztató számokat közölt a Tomato Europe - az európai paradicsom feldolgozók egyesülete - az idei ipari paradicsomtermelés helyzetéről. A tavalyi átmeneti visszaesés után idei termésmennyiségre vonatkozó előrejelzések az elmúlt öt év átlaghoz közelítenek.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A pandémia miatt a HORECA szektort érzékenyen érintő krízis ellenére Európában megnőtt a paradicsom-alapú termékek fogyasztása - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az európai országokban a gyors újraindulás következtében a fogyasztás növekedése várhatóan fennmarad az év második felében is. Köszönhetően a feldolgozók átmeneti leállásának a készletek lényegesen alacsonyabbak, mint amit a piaci igények mutatnak. Bár a termelés jelentősen növekedett, de mégsem elegendő mértékben, ezzel együtt elmondható, hogy az ipari paradicsom termő területeken a termesztés és a feldolgozás a kapacitás felső határán van. A világ termelése stabilitást mutat, habár az unión belül termelésnövekedés várható, a Kaliforniában lévő öntözési problémák; egyes kínai tartományokban az ujgur humanitárius válság miatt az Európai Unió által kivetett kereskedelmi szankciók, valamint a tengeri hajózási költségek megnövekedése kiegyenlítik a várható termelési mutatókat.

A becsült európai termésmennyiségek azt mutatják, idén mintegy 8,8%-os növekedésre számíthatunk 2020-hoz képest a termésbecslés alapján, ami 28%-os piaci részesedést jelent a világ ipari paradicsomtermelésében. Magyarországon a 2020-as évhez képest az idei évben mintegy 22%-os termésnövekedést jósol a Tomato Europe, ami mintegy 100 000 tonna ipari paradicsomot jelent. Összességében elmondható, hogy a termelési költségek növekedése, a megnőtt fogyasztói igények és a készletek gyors csökkenésének következtében a paradicsom-alapú termékek árain valószínűleg meg fog látszódni a pandémia hatása.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?