Meglepő hírek érkeztek a világ paradicsomterméséről: erre senki sem számított

Meglepő hírek érkeztek a világ paradicsomterméséről: erre senki sem számított

agrarszektor.hu
A 2023-ra vonatkozó előzetes globális feldolgozási becslés 44,2 millió tonna, amelyet a WPTC (World Processing Tomato Council) tagjai a legutóbbi ülésükön állapítottak meg. Bár az időjárás nem egy AMITOM tagállamban okozott problémákat, a legtöbb országban az előzetes becsléseknek megfelelő, vagy annál jobb eredmények születtek - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

AMITOM tagállamok

Az Egyiptomra vonatkozó előrejelzés 2023-ban továbbra is 600 ezer tonna marad, amíg a nyári betakarítás (április/május-október) utáni számadatok meg nem érkeznek. A nyári termés (július/augusztus-október) feldolgozása decemberig tart, a téli termés (november-május) ígéretesnek tűnik. 

Franciaországban a szezon október 9-én ért véget a délkeleti régióban, a teljes mennyiség megközelítette a 160 ezer tonnát. A 2248 hektárnyi területen 71 t/ha volt a termésátlag. Míg a hagyományos mennyiség 99%-át feldolgozták (143 ezer tonna), a biotermelés 17 ezer tonna lett, ami a 385 hektáron elért 45 t/ha-os hozamcsökkenésnek tudható be.

Görögországban a 2023-as termés szeptember 6-ig tökéletes volt, majd heves esőzések és áradások miatt a várt mennyiség mintegy 15%-át elvesztették. A végleges termés 390 ezer tonna volt. Várhatóan a mennyiség 2024-ben csökkenhet.

Magyarországon a végső mennyiség a vártnál kissé nagyobb, 110 ezer tonna volt, ami a többnyire jó időjárásnak köszönhető, nem volt túl meleg és túl hideg se, valamint a szezon során némi eső is volt. Az átlagos brixérték jó, 5 körüli volt.

Megbízható adatok hiányában az Iránban feldolgozott teljes mennyiségről eltérnek a vélemények, de a becslések szerint 2-2,3 millió tonna körül lehet. Ez valamivel több, mint 2022-ben.

Olaszországban a végső feldolgozott mennyiség az északi régióban 2,8 millió tonna volt (-3% 2022-hez képest), míg a központi és déli régiókban 2,6 millió tonna paradicsomot dolgoztak fel, ami a tavalyi szezonnak megfelelő mennyiség. Mindkét termelési területen romlott a hozam, ami a végső fogyasztóknak szánt termékek mennyiségének csökkenésével járt, mivel a magas minőségi előírások garantálása érdekében nagyobb mennyiségű alapanyagot kellett felhasználni. A biotermés általánosságban alacsonyabb volt a szokásosnál.

Portugáliában a betakarítás korán, július 16-án kezdődött és október 7-én ért véget, a végső becsült mennyiség 1,5 millió tonna volt, a két gyár végleges mennyiségének ismeretében. A terméshozamok kezdetben nem voltak jók, de augusztusban javultak, bár a szezon során mindenféle időjárási jelenség (meleg, hideg, eső) érintette a földeket.

Oroszországban a feldolgozott teljes mennyiséget 660 ezer tonnára vagy ennél valamivel többre becsülik. Ez magasabb, mint az eredeti előrejelzésben szerinti 650 ezer tonna és az augusztus elejére tervezett 670 ezer tonnás szezonközi mennyiség. Ez egy kemény szezon volt, mivel a feldolgozóknak minden várható nehézséggel szembe kellett nézniük, kezdve az importált vetőmagok, alkatrészek, a gépek és berendezések pótalkatrészek hiányától kezdve a hosszabb és drágább logisztikáig, szállításig és kifizetésig. Ehhez még - ahogy minden évben - időjárási meglepetések és néhány betegség is csatlakozott.

Spanyolországban az eredeti várakozások szerint a 2023-ban feldolgozott mennyiség 2,7 és 2,75 millió tonna közötti lesz. A betakarítás jól indult, de a szeptemberi esőzések csökkentették a terméshozamot, így a végső mennyiség várhatóan 2,6 millió tonna körül alakul. A szezon a szokásosnál hosszabb volt Extremadurában, ahol október 10-én ért véget. Andalúziában a vízhiány miatt csökkentek a termőfelületek, a magas hőmérséklet pedig tovább csökkentette a termelést. Túl korai lenne megbecsülni a 2024-es mennyiséget, de a jelenlegi vízhiány ismét problémát jelenthet.

Tunéziában a feldolgozott végső mennyiség 675 ezer tonna lett. 2023-ban 10 914 hektárt ültettek be, ami a 2022-es 12 671 hektárral szemben a szárazság miatt csökkenést jelent.

Törökországban a végső termelést továbbra is 2,7 millió tonnára becsülik az előrejelzésnek megfelelően. Hosszú volt a szezon, de különösebb problémák nélküli.

Ukrajnában a 2023-as termelés megközelíti az 500 ezer tonnát.

World Processing Tomato Council tagok az északi féltekén

Kaliforniában a teljes mennyiség várhatóan eléri a 11,4-11,5 millió tonnát, október 21-ig 10,7 millió tonnát már feldolgoztak. A termés összességében jó volt, átlagosan 107 t/ha termésátlaggal, ez logisztikai szempontból nagy kihívást jelentett, mivel az átültetés során problémák merültek fel, augusztusban szokatlanul sok eső esett délen, valamint a szeptember vége után feldolgozott nagy mennyiségű termés nagyon későn érkezett.

Kanadában a 2023-as szezon elég jól és a menetrend szerint alakult, annak ellenére, hogy a szántóföldeket mintegy 25%-át tavaszi fagy érte, és újra kellett ültetni. A nyár jó volt, de a szokásosnál hűvösebb, a betakarítás később kezdődött. Az előzetes mennyiség 519 750 tonna.

Kínában a 2023-as termés teljes feldolgozási mennyisége a korábbi 7,3 millió tonna helyett 8 millió tonna, ami 29%-os növekedést jelent a 2022-es termés 6,2 millió tonnájához képest. A termelés megoszlása a következő volt: Észak-Hszincsiangban 4,78 millió tonna, 1,63 millió tonna Dél-Hszincsiangban, 0,08 millió tonna Gansuban és Ningxiában, 1,51 millió tonna Belső-Mongóliában. 100 üzem működött, ami 10-zel több 2022-höz képest. Történelmi csúcsot elérve, a működő üzemek napi feldolgozó kapacitása 0,24 millió tonna friss paradicsom volt, ami 20%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A 2023-as szezon nagyon szokatlan volt a tavaszi havazás, a magas hőmérséklet a virágzási szakaszban, az érés előtti korai betakarítás, a hosszú távú szállítás és a kis korai méretek miatt. A hozam nőtt, ami a termelési költségek növekedését eredményezte. Mivel a futó üzemek nyersanyagkereslete meghaladta a nyersanyagkínálatot, a 2023-as termésben a nyersanyagokért folyó verseny nagyon éles volt, ami felfelé nyomta a nyersanyagok árát. A kínai termőterületeken a nyersanyagok átlagos felvásárlási ára 95 USD/tonna volt.

Japánban a betakarítás 26 ezer tonna mennyiséggel zárult.

World Processing Tomato Council tagok a déli féltekén

Argentínában a teljes termőterület várhatóan 3-4%-kal, 8200 hektárra nőtt, 660 ezer tonna várható termés mellett. A telepítés folyamatban van, már 50%-os a Rioja és San Juan régiókban. A 2024-es szezon várhatóan jó lesz, miután az időjárási problémák (viharok, jégeső) csökkentették a 2023-as termést.

Ausztráliában a katasztrofális 2023-as feldolgozási szezon után, amikor az eredetileg tervezett 241 ezer tonnából 110 ezer tonnát dolgoztak fel, 2024-ben 260 ezer tonna várható. Eddig a tervezett 2 716 hektár 55%-át ültették be. A szezon az ütemterv szerint halad és ígéretesnek tűnik. Csak kis mennyiségben van biotermelés, idén 1845 tonnát dolgoztak fel.

Brazíliában a szezon már majdnem befejeződött, csak két-három üzem fut még. A teljes termés nagysága megközelíti az 1,65 millió tonnát, ami alacsonyabb a vártnál, főként az ültetés során fellépő időjárási problémák és a betakarítás során fellépő csapadék miatt. A Brix-érték is jelentősen alacsonyabb a szokásosnál, átlagosan 4,3-4,4.

Chilében a 2024-es szezonra vonatkozó ültetési előrejelzések 14 750 hektárnyi területre, 1,4-1,5 millió tonnás becsült termésmennyiséggel számolnak. Az ültetés szeptember közepén kezdődött a legészakibb területeken, néhány területen némi késéssel a szeptember végi heves esőzések és áradások miatt. Az ültetések várhatóan november végéig tartottak. A tavaszi időjárás normális, hideg délutánokkal és 20 Celsius-fok körüli átlaghőmérsékletű napokkal. A nyár folyamán jó vízellátottság várható, az elmúlt 10 év csapadékosabb telének és a jó hófelhalmozódásnak köszönhetően.

Peruban a 2023/24-es termelés során, amely októbertől márciusig tart, a 2022/23-as terméssel megegyezően 150 ezer tonna összmennyiség feldolgozása várható.

A Dél-afrikai Köztársaságban a 2023-as szezon 160 ezer tonnás terméssel zárult. A Nyugat-foki régióban már megkezdődött az ültetés a 2024-es nyári betakarításhoz.

Nem tagállomok

Bulgáriában 2023-ban összesen 37 ezer tonnát dolgoztak fel, ami alacsonyabb a vártnál. A szezont a mezőgazdasági ágazatban tapasztalható munkaerőhiány és az időjárási problémák, nevezetesen a magas páratartalom és az alacsony hőmérséklet befolyásolta.

Lengyelországban 2023-ban a feldolgozott teljes mennyiség körülbelül 250 ezer tonna lehet. Az elmúlt évben a négy fő feldolgozó jelentős beruházásokat hajtott végre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?